1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 10 İSTİSNAİ YURTTAŞLIK: ‘Gerekçeli’
10 İSTİSNAİ YURTTAŞLIK: ‘Gerekçeli’

10 İSTİSNAİ YURTTAŞLIK: ‘Gerekçeli’

"Ülkemizde doğmuş ve 20 yılı aşkın süredir hayatını burada sürdüren ya da küçük yaşta gelen ve 20 yıldan fazla zamandır ülkede yaşayan kişilerdir."

A+A-


Bakanlar Kurulu, toplamda 10 kişiye “istisnai vatandaşlık” verme yönünde karar aldı.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay bu 10 kişinin 8 kişisinin KKTC’de doğmuş ve 20 yıldır adada yaşayan, ayrıca, anne babası da yurttaşlık hakkına sahip kişiler olduğunu belirtti.

Özersay diğer 2 kişinin ise ülkeye "ciddi yatırımlarda bulunduğunu" belirtti.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Özersay, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında şu bilgileri verdi:
“2 kategoriden söz etmek mümkün. Ya ülkemizde doğmuş ve 20 yılı aşkın süredir hayatını burada sürdüren ya da küçük yaşta gelen ve 20 yıldan fazla zamandır ülkede yaşayan kişilerdir. Aynı zamanda somut elle tutulur yatırım yapmış 2 kişiyle ilgili olarak karar üretildi. 10 kişiye istisnai vatandaşlık verilmesi kararı alındı. Çok şeffaf biçimde Bakanlar Kurulu kararı metninde Resmi Gazete’de yayımlanarak, kamuoyunun görüp gerekçesini de okuyabileceği bir şekilde yurttaşlık verilmiştir. Gerçek anlamda istisnai bir durum söz konusudur ve bu maddeye dayanarak bu karar alınmıştır. Geçmişte binlerce ve istisnai vatandaşlık kararına uygun olmayan kararlar alınmıştı.  Gerekçe dahi yoktu. Böyle bir temel fark var, özellikle vurgulamak isterim.”

TEŞVİK ve MUAFİYETLERDE DARALTMA

Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıca yüksek öğrenim teşviklerine yönelik de “teşvik ve muafiyetleri daraltan, devletin kayıplarının önüne geçecek” düzenleme yapıldığı açıklandı.

“İlgili yasa değişikliği kabul edilerek Meclis’e gönderildi” diyen Özersay, turizm yatırımlarıyla ilgili verilen teşvik, muafiyet ve istisnalarla ilgili de bir çalışma yürütüldüğünü anlattı.

MARONİT AÇILIMI


Özersay ayrıca, Derinya ve Aplıç barikatlarında olduğu gibi Maronit açılımının hayata geçirilmesinde de mali imkanlar ölçüsünde hareket edildiğini söyledi.
“Bu yöndeki adımlar, Başbakanlık koordinasyonunda ilgili bakanlıklarca yürütülecek” diyen Özersay, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya da bilgi verilerek gerekli istişarelerin yapılacağını duyurdu.

 

Şht. Hüseyin RUSO’nun mezarı


Bakanlar Kurulu’nun diğer kararları da şöyle:

Şht. Hüseyin Ruso'nun anıtının bulunduğu yer askeri bölge statüsünden çıkarılıyor. İlgili kurul onaylarsa buraya hem Ruso hem diğer şehitler defnedilebilecek.


Ayrıca Şehit Hüseyin Ruso’nun her yıl anıldığı anıtın da bulunduğu yerin bir mezarlık alanı olarak ilan edilmesi ve askeri bölge statüsünden çıkartılması kararı alındı.

Madde bağımlılarının tedavisi için Çatalköy’de bir tesis verilmesi kararlaştırıldı. Böylece madde bağımlarının rehabilite ve tedavisi için AMATEM kapsamında adım atılacak.

Ülkemizde suç işlemiş 6 mahkumun nakline de karar verildi. TC’ye nakledilmelerine ilişkin karar üretildi.

Kalkanlı Yaşam Evi Hasta Bakım Evi konusunda bir karar alındı. 15 Aralık itibarıyla Kalkanlı Yaşam Evi Hasta Bakım Evi hizmet vermeye başlayacak.


 

Bu haber toplam 2636 defa okunmuştur