1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 1 ton tarihi geçmiş kahve!
1 ton tarihi geçmiş kahve!

1 ton tarihi geçmiş kahve!

Mehmet Efendi Kurukahve paketlerin, adaya geçtiğimiz hafta 400 koli olarak ‘Milat Ticaret’ adına gönderildiği ve piyasaya çıkış yapamadığı öğrenildi. Son kullanma tarihi Ocak 2014’de biten, 400 koli kahveye Gümrük ve Resumat Dairesi el koydu. Lefkoşa San

A+A-

Gümrük Dairesi Türkiye’den ithal edilen tarihi geçmiş bir ton Mehmet Efendi Kurukahvesi tespit etti, paketler imha edilmek için Lefkoşa Sanayi Gümrüğü depolarında bekletiliyor

 

Didem MENTEŞ

Gümrük Dairesi Türkiye’den ithal edilen tarihi geçmiş bir ton Mehmet Efendi Kurukahvesi tespit ederek el koydu. Tarihi geçmiş kahvelerin, adaya geçtiğimiz hafta 400 koli olarak ‘Milat Ticaret’ adına gönderildiği ve piyasaya çıkış yapamadığı öğrenildi. Son kullanma tarihi Ocak 2014’de biten, 400 koli kahveye Gümrük Dairesi el koydu. Lefkoşa Sanayi Gümrüğü’nün depolarında tutulan kahvelerin imha edilmek için işlemlerinin başlatıldığı öğrenildi.
Bu arada konuyla ilgili bilgi almak üzere araştırdığımız Milat Ticaret isimli firmayla ilgili herhangi bir bilgi edinilemezken, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda da herhangi bir üyeliği bulunmadığı görüldü.

Kahve üreticileri: “Türkiye’deki mevzuat bizde de uygulansın”
Öte yandan ülkede kahve üretimi yapan yerli sanayiciler ise serbest ekonomi koşullarında ‘ithal’ ürün yapılabileceğini ancak fonların yüksek tutulması gerektiğini belirterek, devletin yerli üreticiyi koruyucu önlemler alması gerektiğini vurguladı. Yurt dışına ihracat yapan yerli firmaların Türkiye sınır kapılarında karşılaştıkları mevzuat uygulamaların, KKTC gümrüklerinde de uygulanması gerektiğine vurgu yapan kahve üreticileri, gümrük kapılarındaki denetimin ciddi şekilde artırılması gerektiğini dile getirdi.

Kahve üreticileri: “Denetimler artırılmalı”
Ülkede kahve üretimi yapan yerli sanayiciler ise serbest ekonomi koşullarında ‘ithal’ ürün yapılabileceğini ancak fonların yüksek tutulması gerektiğini belirterek, Devletin yerli üreticiyi koruyucu önlemler alması gerektiğini vurguladı. Yurt dışına ihracat yapan yerli firmaların Türkiye sınır kapılarında karşılaştıkları mevzuat uygulamaların, KKTC gümrüklerinde de uygulanması gerektiğine vurgu yapan kahve üreticileri, gümrük kapılarındaki denetimin ciddi şekilde artırılması gerektiğini dile getirdi. Daha öncede son kullanma tarihi geçen kahve ürünlerinin ülkeye sokulduğunu iddia eden bazı üreticiler, kontrollerin sıkılaştırılması gerektiğini ifade etti.

Umut Oza (Ergün Oza Kahve Ltd): “Türkiye gümrüğünden uygulanan mevzuat burada da uygulansın”


Ergün Oza Kahve Ltd direktörü Umut Oza, ülkedeki kahve üreticilerine birlik olma çağrısı yaparak, Hükümetin acil olarak gümrük kapılarında ciddi anlamda önlem alıp, kontrol yapması gerektiğini vurguladı. Oza, Türkiye’ye ihraç edilen ürünlere gümrükte uygulanan mevzuatın Kuzey Kıbrıs’ta da uygulanması geretiğini belirterek, Bakanlar Kurulu’nun bununla ilgili ivedilikle kararlar alması gerektiğin söyledi. Oza, şunları aktardı: “Kuzey Kıbrıs’ta 9 tane kayıtlı firmamız var. Ne kadar rakip olsa da çağrı yapmak istiyorum: Artık ‘ben’ merkezciliği bırakıp, ‘biz’ olarak hareket etmeliyiz. KKTC’de gerçek anlamda sanayi dalında üretim yapan hijyen kurallarına uygun tüm sektörler var. Kahve sektöründeki 9 firma ben merkezi olacağına tek yumruk olarak hareket etmeli, kendi içimizde rekabeti bitirmeliyiz. Dıştan gelen etkenlere karşı hareket etmemiz gerekir. Yurt dışından ithal edilen ve son kullanma tarihi geçen Mehmet Efendi kahvesi ihbar üzerine adaya girişi durduruldu. Bundan önceki kahvelerinde son kullanma tarihi bitmek üzere olarak adaya girdi. Tüketici de tarihine bakmaksızın alarak, sağlığıyla oynamakta. Acil olarak Devletin gümrük kapılarında ciddi anlamda önlem alıp, kontrol yapması gerekir. Nasıl Türkiye’ye Kuzey Kıbrıs’tan ürün ihraç edildiği zaman kapılarda uygulanan mevzuat burada da uygulanmalıdır. Bakanlar Kurulu’nun bununla ilgili ivedilikle kararlar alması gerekir. Aksi takdirde yerli üretimi kaybedeceğiz”

Hakan Ali Rıza (Sultan Kahve- Alp Enterprises Ltd): “İthal ürünlerde fon yükseltilsin”


Sultan Kahve direktörü Hakan Ali Rıza ise ithal edilen ürünlere daha fazla fon uygulaması yapılmasını önererek, yerli üretimin korunması gerektiğini belirtti. Rıza, şunları vurguladı: “Serbest piyasa ekonomisi olduğu için ithal mal getirilebilir çünkü o markayı tercih eden insanlar var. Aksi takdirde bu serbest piyasa ekonomisine aykırı olur. Ama ithal ürünlerde fonlar yükseltilerek, yerli üretimi koruyacak şekilde yapılması gerekir. Raf ömrü 1 yıl olan ürün varsa o ürünün son kıllanma tarihine 3 ay kaldıysa o ürün ülkeye sokulmaz. Sağlık Bakanlığı ön izin verirken üretim ve son kullanma tarihine göre bakarak verir. Bu ürünün piyasaya girmesi için Mart ayına geçmemiş olmalıydı”
 

Hayrettin Ada (Ada Kuru Kahve): “Denetim yeterli değil”


Ada Kuru Kahve direktörü Hayrettin Ada ise ithal ürünlerin yerli üretimi etkilediğini aktararak, gümrük kapılarında gerekli denetimin tam olarak sağlanmadığını savundu. Ada, şunları belirtti: “İthal edilen ürünler tabi ki yerli üretimi etkiliyor. Gelen ürünler laboratuar kontrol edilmesi gerekir. yalnız kahve değil hiçbir gıda maddesinin kontrolü yapılmıyor. Hatta birçok gıda maddesi tarihi geçmiş ya da tarihi değiştirilmiş şekilde giriyor. Denetim olmadığı sürece ve siyasi rant olduğu sürece yerli üretim kaybetmeye mahkumdur”

Bu haber toplam 10145 defa okunmuştur