1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. 1 Eylül Dünya Barış günü ortak etkinlikle kutlandı
1 Eylül Dünya Barış günü ortak etkinlikle kutlandı

1 Eylül Dünya Barış günü ortak etkinlikle kutlandı

KTÖS, KTOEÖS, DEV-İŞ, KTAMS, BES, PEO, İki Toplumlu Barış İnsiyatifi ve 60 örgüt 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Lefkoşa’da ortak etkinlik gerçekleştirdi

A+A-

 

 

Gökçebel: “Mücadeleyi başlatmak için iyi bir gün… İnsanların, insan onuruna yaraşır bir yaşam veya barbarlığın kendi elinde olduğunun farkına varması gerekir”

Krıytsıs: “Sınıf sendikacılığı hareketi açısından tek onurlu seçenek halk ile çalışanların örgütlenmesiyle neoliberal reçetelere karşı direnmeleridir”

Mavrıkos: “Kıbrıs işçi sınıfının vermekte olduğu mücadele ve ortak bir vatan yönünde yürüttüğü kavgaya destek veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz”

1 Eylül Dünya Barış Günü, Kıbrıslı Türk ve Rum sendika ve örgütlerin düzenlediği ortak etkinlikle kutlandı.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Belediye İşçileri Sendikası (BES), Kıbrıs İşçi Federasyonu (PEO), İki Toplumlu Barış İnsiyatifi (İTBİ) tarafından 60 örgütün desteğiyle organize edilen 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliği Lefkoşa’da gerçekleştirdi.

Lokmacı’da insan zinciri

Büyük Han arkasındaki Lefke Hanı’nda yer alan iki toplumlu etkinlik Lokmacı Kapısı’ndan etkinliğin yapılacağı alana insan zinciri oluşturulmasıyla başladı.
Konuşmalara devam eden etkinlikte KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, PEO Genel Sekreteri Pambis Kriytsis ve Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos konuştu.
Etkinlik daha sonra iki toplumlu koronun verdiği konserle devam etti ve İki Toplumlu Koro’nun konseri ve halk dansları ekibinin gösterileriyle sona erdi.

Gökçebel: “Mücadele günü"

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel yaptığı konuşmada, 1 Eylül tarihinin Almanya’nın 1939 yılında Polonya’yı işgaliyle başlayan 2. Dünya Savaşı’nın başlangıç günü olması yanında barbarlık, emperyalizm, ırkçılık ve insan ırkının kendi kendini yok edebileceği günün en somut örneği olduğunu vurguladı.
Emperyalist çıkarlar uğruna 50 milyon insanın katledildiği böylesi bir günün aslında lanetlenmesi gereken bir gün olduğunu ifade eden Gökçebel, Dünya Barış Günü olarak seçilmesinin anlamlı olduğunu kaydetti.
İnsanlığın bir kez daha bu kadar alçalmayacağı, onursuzlaşmayacağı şartları yaratacak barış, demokrasi, eşitlik, kardeşlik duygularının güçleneceği bir mücadeleyi başlatmak için bundan daha iyi bir mücadele gününün seçilemeyeceğini ifade eden Tahir Gökçebel, insanların, insan onuruna yaraşır bir yaşam veya barbarlığın kendi elinde olduğunun farkına varması gerektiğini belirtti.


Krıytsıs: “Neo-liberal politikaların sonuçlarını emekçiler derinden yaşıyor”

PEO Genel Sekreteri Pambis Kriytsis, WFTU’nun dünya çapında barış için eylem günü ilan ettiği günde Kıbrıslı Türk- Rum siyasi parti ve örgütlerinin Kıbrıs’ı yeniden birleştirme ve barış için gerçekleştiriği etkinlikte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.

Kriytsis, WFTU Başkanı Mavros’un böylesine anlamlı günde Kıbrıs’a gelerek etkinliğe katılmasının Kıbrıs işçi sınıfı mücadelesine verdiği desteğin somut göstergesi olduğunu ifade etti.


Mavrikos “Ortak bir vatan ve barış”

WFTU Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos da konuşmasında Kıbrıslı Türk ve Rum sivil toplum örgütlerinin 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ‘ortak bir vatan ve barış’ için gerçekleştirdiği etkinliği selamladığını kaydetti.
Kıbrıs işçi sınıfının vermekte olduğu mücadele ve ortak bir vatan yönünde yürüttüğü kavgaya destek verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini ifade eden Mavrikos, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir barış arzuladıklarını vurguladı.
Mavrikos, WFTU olarak Kıbrıs sorununun çözümü yönünde var güçle savaşmaya devam edeceklerini de söyledi.

(tak) 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 1398 defa okunmuştur