1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yeniden komite gündeminde E-Devlet projesiyle tüm kurumsal ve kişisel veriler Türkiye’ye mi gönderilecek?
Yeniden komite gündeminde E-Devlet projesiyle tüm kurumsal ve kişisel veriler Türkiye’ye mi gönderilecek?

Yeniden komite gündeminde E-Devlet projesiyle tüm kurumsal ve kişisel veriler Türkiye’ye mi gönderilecek?

Muhalefet, Kıbrıs’ın kuzeyine dair tüm Kurumsal ve kişisel verilerin Türk-Sat’a devredileceği endişesini taşıyor.

A+A-

Ayşe GÜLER

Türkiye ve KKTC arasında “E-Devlet Projesi”yle ilgili hazırlanan yasa tasarısı bugün Meclis komitesinde görüşülecek. Muhalefet, Kıbrıs’ın kuzeyine dair tüm Kurumsal ve kişisel verilerin Türk-Sat’a devredileceği endişesini taşıyor.
 

Muhalefetin onay vermediği çalışmaya E-Devlet Eski Koordinatörü Eralp Curcioğlu ile E-Devlet Yürütme Kurulu Eski Üyesi Gökhan Şengür de destek vermedi.

E-Devlet Yürütme Kurulu Başkanı Suat Yeldener ise “Endişeler iyi niyetli değil, yasaya aykırılık yok” dedi.

Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Yasemi Öztürk, “Türkiye istese yine bu bilgilere ulaşabilir, protokolde yanlış bir şey yok” yorumunu yaparken,

Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi Başkan Vekili, CTP Milletvekili Ongun Talat, “Yetki devrini kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.

Türkiye ve KKTC arasında E-Devlet Projesinin Yürütülmesine İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı, bugün yeniden komite gündemine gelecek.

Yasa tasarısını yalnızca UBP kanadı onaylıyor.

E-Devlet Yürütme Kurulu Başkanı Suat Yeldener, “Endişeler iyi niyetli değil, yasaya aykırılık yok” dedi, şu andaki sistemin ‘dağınık’ ve ‘çok güvenilir’ olmadığını ifade etti.

Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Yasemi Öztürk ise protokolde yanlış bir şey olmadığını savunarak, Muhalefet, Türkiye’nin kişisel bilgilerimize ulaşabileceğini savunuyor. Türkiye, zaten istese yine bu bilgilere ulaşabilir. Yeter ki niyet olsun. Önemli olan bütün sistemin bütünleşmesi” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi Başkan Vekili, CTP Milletvekili Ongun Talat ise çalışmaya tepki göstererek, “Yetki devrini kabul etmeyeceğiz” şeklinde konuştu, “Bir yetki devri söz konusudur. Bu protokolle, devletin yetkisi devredilecek. Yapılmak istenen Anayasa’ya, Özel Hayatın Gizliliği ve Kişisel Verileri Koruma Yasası’na aykırıdır” dedi.

Son komite toplantısına da katılan, E-Devlet Eski Koordinatörü, Mühendis Eralp Curcioğlu, sistemin yeni kurulacağı, kadroların yeterli olmadığı gerekçesiyle sistemin Türk-Sat tarafından yönetilmesinin istendiğini ifade ederek, “Şu anda Kamu-net omurgasını yöneten çok iyi bilişimcilerimiz var.

Bizim elemanlarımız oradayken sistem kurulmalı, sonradan sistem dışında kalabiliriz” diye konuştu.

E-Devlet Yürütme Kurulu Eski Üyesi Gökhan Şengür da “Yönetim Türk-Sat verilecekse hükümeti de verelim, olsun bitsin” yorumunu yaparak,

“Devlet yönetimini Başbakan ve Hükümet yapar. E-devlet de yönetimin elektronik halidir. Muhalefet, endişelerinde haklıdır” dedi.

Komite toplanıyor

Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi bugün toplanacak.

Sabah 10.30’da toplanacak komitede söz konusu protokol oylanacak, ardından da görüşülmek üzere Meclis Genel Kurulu’na sevk edilecek.

 


İLGİLİ KESİMLER NE DEDİ?

 

E-Devlet Yürütme Kurulu Başkanı Suat Yeldener:

Endişeler iyi niyetli değil, yasaya aykırılık yok

“Çalışma geçmişten gelen, TC-KKTC arasında E-Devletle ilgili imzalanan protokollerin devamlıdır. Bir veri merkezi kurulacak. Daha kapsamlı olduğu için benzer bir protokoldür. Muhalefetin endişeleri gereksiz. Veri merkezi, İçişleri Bakanlığı’nda Kamu Sertifikasyon Merkezi var, aynı şekilde Başbakanlık’ta da var. Bunlar yeterli olmadığı için kapsamlı veri merkezine ihtiyaç var. Şu andaki sistem dağınık yapıda, çok güvenilir değil. Güvenli bir bina olacak, her şey daha güvenli hale gelecek. Tüm sistem ve veriler buraya dahil edilecek. Güvenli bina olduğunda, daha fazla kontrol altında tutabilirsiniz.

Yakın zamanda tamamlanacak. Bina 20 Temmuz’da hazır hale gelecek. Bilişim alt yapısı daha sonra hayata geçecek. Kamu sertifikasyon merkezinde izlenen yöntem burada olacak. Biz yöneteceğiz. Değişen bir şey olmayacak. Endişeler iyi niyetli değil. Sistemleri derli toplu toplamaktır. Yasaya aykırılık yoktur. Nüfus verileri kamu sertifikasyon merkezine konuşlandı. Bu merkez, daha güvenli merkez haline gelecek.”

 

Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Yasemi Öztürk:

Türkiye istese yine bu bilgilere ulaşabilir, protokolde yanlış bir şey yok

“Bugün komite yeniden toplanacak. Muhtemelen oylayıp, Meclis Genel Kurulu’na sevk edeceğiz.

Çalışmada yönetimin Türk-Sat’a devredileceği yazmaz. KKTC’nin koordinatörlüğüyle 5 yıllığına TÜRKSAT’ın çalıştıracağı yazıyor. Çünkü ne yazık ki ülkemizde bu konuya hakim, teknik bilgiye sahip kişiler yok. Uzman olmadığı ya da bu yöndeki teknik bilgiye sahip çok fazla kişi olmadığı için bu yönde adım atılıyor. E-devlete geçmek zorundayız. Muhalefet, Türkiye’nin kişisel bilgilerimize ulaşabileceğini savunuyor. Türkiye, zaten istese yine bu bilgilere ulaşabilir. Yeter ki niyet olsun. Önemli olan bütün sistemin bütünleşmesi.

Veri merkezi kurulacak. Şu anda binası yapılır. TBMM’de protokol geçti, bizde ise sürekli erteleniyor.

Hangi açıdan özel hayatın gizliliği nasıl ihlal edecek? Eleştirilere katılmıyorum. Dünya artık dijitalleşme çağında. Bizim hem gücümüz yok hem de yapılmak istenen yardıma karşı çıkıyoruz.

Protokol uzun zamandır görüşülüyor. Bunu ya reddeder ya da kabul edersiniz. Her iki devlet imza attığı için içeriğine bir şey yapamayız.

Muhalefetin kafasında soru işareti kalmaması için istediği teknik elemanları komiteye bilgi vermesi için çağırdık. Çalışmayı destekleyen de oldu, karşı çıkan da. Protokolde yanlış bir şey yok.”

 

Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi Başkan Vekili, CTP Milletvekili Ongun Talat:

Yetki devrini kabul etmeyeceğiz

“Geçtiğimiz yasama döneminde komite sayıları muhalefetle eşitti diye bu protokol hayata geçmemişti. Protokolün hayata geçmesi halinde gümrükten, tapuya her alandaki bilgiler sisteme dahil edilecek. E-devlet kapsamında veriler Türk-Sat yönetimde olacak.

Bir yetki devri söz konusudur. Bu protokolle, devletin yetkisi devredilecek. Yapılmak istenen Anayasa’ya, Özel Hayatın Gizliliği ve Kişisel Verileri Koruma Yasası’na aykırıdır.

Kurumlarla ilgili birçok belge var. Bunlar Kamu-Net üzerinden yürütülür. Bu şekilde bir devir söz konusu olursa, bu bilgiler Türk-Sat’a da devredilecek. Bunun resmi hale getirilmesi, diğer verilerle genişletilmesi, kurumlar dışında kişilere ait verilerin sisteme dahil edilmesi kabul edilemez. Kabul etmeyeceğiz.”

 

E-Devlet Eski Koordinatörü, Mühendis Eralp Curcioğlu:

Bizim elemanlarımız oradayken sistem kurulmalı, sonradan sistem dışında kalabiliriz

“Ülkede e-devlet çalışmaları uzun süredir var. 2000’li yıllarda başladı, ama sonrasında 2009’da hepsini değiştirdiler. Bir portal hazırlamıştık, kullanmak istemediler. Sonrasında TÜRKSAT geldi, protokoller geldi.

Türk-Sat Türkiye’de yarı devlet bir firmadır. Bu işler için 3’üncü taraflara ihale açıyor.

Şu anda Başbakanlık arkasında bir veri merkezine yönelik inşaat sürüyor. Her şeyi oraya taşıyacaklar. Binanın Temmuz’da açılması planlanıyor. Şu an Türk-Sat’ın teknik cihaz alımına yönelik açtığı ihale sürüyor. Sistemin yeni kurulacağı, bizdeki kadroların yeterli olmadığı söyleniyor. Bu sistemi devralıp, personel öğrenene kadar veri merkezini Türk-Sat’ın yönetmesi isteniyor.

Ancak şu anda Kamu-net omurgasını yöneten çok iyi bilişimcilerimiz var. Bugünden itibaren bu kişileri eğitebiliriz. Yeni sistemi yönetecek şekilde eğitebiliriz. Bizim elemanlarımız oradayken sistem kurulmalı. En başında orada olmazsak, sonradan öğrenemeyiz, sistem dışında kalabiliriz.”

 

E-Devlet Yürütme Kurulu Eski Üyesi Gökhan Şengür:

Yönetim Türk-Sat verilecekse hükümeti de verelim, olsun bitsin

“Devlet yönetimini Başbakan ve Hükümet yapar. E-devlet de yönetimin elektronik halidir. Eğer, bu yönetimi 5 yıllığına Türk-Sat’a verilecekse, hükümeti de verelim, olsun bitsin. Özellikle 2’inci maddenin 9’uncu fıkrasının 1’inci bendi sıkıntılı. Bizim elemanlarımız ilk günden orada olmalı. Muhalefet, endişelerinde haklıdır. Biz 2009’da görevden atıldık, sonrasında da Türk-Sat geldi.

Türk-Sat alt yapı yapmadı. Her şey Kamu-Net omurgasında.”

 

 

Bu haber toplam 1638 defa okunmuştur