
VERİMLİ GEÇTİ
KTSYD tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Sporun Vizyonu Eğitim Semineri”nde ilk gün dün gerçekleşen oturumlarla tamamlandı
Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Sporun Vizyonu Eğitim Semineri” dün Cratos Premium Hotel’de başladı. Bugün sona erece seminerin ilk günü sabah açılış töreni ile başladı. Açılışa KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ve Maliye Bakanı Ersin Tatar katıldı.
KAÇMAZ: “FAALİYETLERİMİZ SÜRECEK”
Seminer saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı ve ardından günün ilk konuşmasını KTSYD Başkanı Ogün Genç Kaçmaz yaptı. Kaçmaz seminerde iki tane temel konunun olduğuna dikkat çekerek alt yapılar, tesisler ve sporcu alt yapıları olduğunu dile getirdi. Bir noktaya varılmak gerekirse bu işe temelde başlanması gerektiğini belirten Kaçmaz Kıbrıs Türk gençliğinin imkan verildiği zaman ne kadar başarıya açık olduğunu söyledi. KTSYD olarak spor yazarlarına hizmetlerinin devam edeceğini ve katkılarından dolayı herkese teşekkürlerini belirten Kaçmaz sporun daha iyi yerlere taşınması adına faaliyetlerin süreceğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.
KTSYD Başkanı Ogün Genç Kaçmaz’ın ardından söz alan Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Esat Yılmaer ülkemizde yaşanan olumsuzlukları yakından takip ettiğini dile getirdi. Bu şartlar altında spor ve spor yazarlığı yapmanın zorluğuna değinen Yılmaer, bu şartları uluslar arası platforma taşımak adına çalışmalar yaptıklarını belirtti.
DÜRÜST: “KTSYD YAPICI, UZLAŞICI VE GELİŞİMCİ ADIMLAR ATIYOR”
Yılmaer’in ardından söz alan Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst spor kamuoyu ve bakanlıkları ile ilişkilerinden dolayı KTSYD’ye teşekkür etti. Dürüst derneğin yapıcı, uzaşıcı ve gelişimci atılımlar yaptığını dile getirdi. Dürüst “Biz biliyoruz ki spor kamuoyunu spor yazarlarının yön verdiği gerçeği olumlu olarak değerlendiriliyor. Ülkemiz genelinde 2012 yılında yapacağımız atılım, KTSYD ile ilçelerde yapacağımız ziyaretlerle kendini bulacak” diye konuştu.
TATAR: “YÜREKTEN KUTLARIM”
Dürüst’ün ardından söz alan Maliye Bakanı Ersin Tatar spor yazarlarını yürekten kutladığını dile getirdi. Spor yazarlarının gerçek gazetecilerden daha kalabalık bir sayıda olduğunu belirten Tatar, sponsorluk yolunda Türkiye’den gelen şirketlere çağrıda bulunduklarını, 2 yıl önce gerçekleşen seminerde Digiturk ile ilgili çalışmalardan bahsettiğini, bu çalışmaların sürdüğünü söyledi. Tatar sözlerinin sonunda Çetinkaya ve Yenicami’ye Metehan bölgesinde bulunan büyük bir araziyi bu kulüplerin tesisleşmesi için verme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
EROĞLU: “SPOR YAZARLIĞI ARTIK MESLEK OLMALI”
Açılış töreninde son olarak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu söz aldı. Ülkemizde spor yapmak ve spor yazarlığı yapmanın zor olduğunu söyleyen Eroğlu spor yazarlığının ikinci ve üçüncü meslek olduğunu, bunun artık bir meslek olarak icra edilmesi gerektiğini, bu mesleğin icra edilirken ailesini geçindirecek bir kazanç sağlaması gerektiğini söyledi. Futbol dışında bulunan branşların amatör olarak çalıştığını söyleyen Eroğlu, sporcuları maaşla sahaya sürmek için maddi yönden güçlü olmak gerektiğini aksi takdirde başarılı olmanın zor olduğunu dile getirdi.
İLK OTURUMDA YEREL YÖNETİMLER SPORU KONUŞTU
Günün ilk oturumunda “Yerel Yönetimlerden Kulüplere Uzanan Spor Köprüsü” başlığı irdelendi. Oturuma Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğulları, Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal ve Çatalköy Belediyesi Başkanı Mehmet Hulusioğlu konuşmacı olarak katıldılar.
BULUTOĞLULARI: “DEVLET ELİNİ SPORDAN ÇEKERSE BAŞARI GELİR”
Oturumda ilk söz alan Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları açılışta yer alan bakanların oturumların başlaması ile birlikte ayrılmasını “Havanda su dövdüler, gittiler” diye yorumladı. Ülke sporunun kabuk değişimi içerisinde olduğunu ve üç bacaklı bir yapısı olduğunu söyleyen Bulutoğluları bu bacakların biri kulüpler biri devlet ve diğerinin belediyeler olduğunu söyledi. Devletin elinin sporun içerisinde olduğunu söyleyen LTB Başkanı bu elin spordan çekilmesi halinde başarının yakalanacağını dile getirdi. Bulutoğluları “Bana göre süratle spor için bir fon koyulmalı ve kulüpler, federasyonlar eşit şekilde, yeterince para almalı. Önce devletin elini çekmek, kulüplerin malı olan arazileri kulüplere koçanlarını verecek. Her kulübün koçanı olacak. Kulüplerin dernekler yasası altında şirketleşmeli. Bugün sponsorluk yasası bana göre hiçbir şeydir. Bizim istediğimiz başından beri bir fonun konmasıdır” diye konuştu. “Önce hedef bulup o hedefe yön vereceksiniz” diyen Bulutoğluları seminerden çıkacak olan neticenin arkasında durulmasının ülkede bazı şeyleri değiştirebileceğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.
HULUSİOĞLU: “BİZİ DAHA FAZLA DİKKATE ALIN”
Bulutoğluları’nın ardından söz alan Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu sözlerine transfere yüksek rakamların harcanmasının futbolu geriye götürdüğünü belirterek başladı. “Kulübün elektriği kesiliyor ama transferde astronomik rakamlar harcanıyor. Tek amaç şov yapmak, sansasyon yaratmak” diye konuşan Hulusioğlu kulübün gelirlerinden de bahsetti. Başkanlık yaptığı Düzkaya’ya sentetik 2 tane halı saha 22 dükkan ve kafeterya kazandırdıklarını belirten Hulusioğlu, kulüp binası tadil edildiği, dükkanların tanesinden 350 sterlin gelir elde edeceklerini söyledi. Günü birlik şov yapan başkanlar hep ön planda olurken, bizi başarısız ilan ettiler” diyen Hulusioğlu “Bizi daha fazla dikkate alırsanız daha fazla motive oluruz. Çatalköy Belediyesi olarak Nihat Bağcıer’i üstlendik. 3 eleman orada görev yapıyor. Öncelikli olarak tribünlerin üstü kapanacak ve soyunma odaları yenilenecek. Girne bölgesi diğer bölgelere göre çok daha farklıdır. Burada bir eğlence merkezi bulunuyor. Tesisler yapıp gençleri spora yönlendirmeliyiz.” Kulüplerin birleşmesinden yana olduğunu dile getiren Hulusioğlu, kaliteli sporun kaliteli sporcularla yapacağını dile getirdi.
IŞISAL: “ÖNEMLİ OLAN GENÇLİĞE HİZMET”
Hulusioğlu’ndan sonra söz alan Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal bölgede bulunan tüm spor kulüplerinin sponsorunun bir nevi Değirmenlik Belediyesi olduğunu ve spor dairesi ile hiçbir ilişkilerinin olmadığını söyledi. “Bölgeye geldiklerinde haberim olursa sevinirim” diyen Işısal sorunları birlikte daha iyi çözebileceklerine inandığını söyledi. Sahalara daha fazla belediyenin iş gücü ile katkı koyduklarını söyleyen Işısal tesisleşme adına çabalarının sürdüğünü söyledi. Işısal “Hayalim kapalı spor salonu bölgede. Üzerinde durduğum Demirhan Futbol sahası. Eğer bu sahayı belediyenin kullanımına verilirse yarından itibaren proje çalışmasına başlayıp bir sonraki yıl temelini atar. Bölgede gençliği toplayabilmek için bu gibi salonlara ihtiyacımız var. İki buçuk yıldır görevdeyim, spor bakanlığından bir kişi bana telefon açmadı. Bütün bölgedeki okullar belediyeden destek alır. Bizimle temas etsinler” diye konuştu. “Artık Değirmenlik diye bir şey yok, Değirmenlik’e bağlı köyler Değirmenlik’in bir mahallesidir” diye konuşan Işısal “Kaynaşmayı bu yönden sağlamamız lazım. Bir tane Süper Lig, bir tane Birinci Lig, bir tane İkinci Lig takım yapmamız lazım ve bütün bölge gençliği bu kulüplerde, gerekirse isimler değişir, bölge gençliğinin kendi sınırları içerisinde ne kadar spora önem verdiğimizi göstermemiz lazım” dedi. Işısal sözlerinin sonunda belediyeye ait bir arazinin olmamasından dolayı proje üretmekte zaman zaman zorlandıklarını söylerken amacın her zaman gençliğe hizmet olması gerektiğini vurguladı.
“SPOR YAZMAK MI? SPOR YAPMAK MI?
Günün ikinci oturumunda “Spor yazmak mı? Yapmak mı?” konusu Spor Hekimi Dr. Hikmet Yücel ve Uzman Diyetisyen Özge Taşker sunumlarını gerçekleştirdiler. Dr. Hikmet Yücel spor yazarlarının yazmak kadar vücudu zinde tutmak için ne kadar spor yapıp yapmadığını irdelerken kalp damar hastalıkları ve ileri yaşlarda spor yapanların uyması gereken prensipler gibi başlıklara değindi. Yücel’in sunumunu tamamlamasının ardından diğer bir sunumu Uzman Diyetisyen Özge Taşker gerçekleştirdi. Taşker sunumunda beslenmenin önemine değinerek sözlerine başladı. “Bütün hastalıkların annesi yağ dokusudur” diyen Taşker bu konu hakkında bilgi verdi.
BURGUL TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİ ANLATTI
Günün üçüncü ve son oturumunda “Sporda toplam kalite yönetimi ve medya” başlıklı sunumu ile Yakın Doğu Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu öğretim üyesi Yardımcı Doçent Doktor Nazım Burgul bir sunum gerçekleştirdi. Burgul “Kaliteye eğilimli bir spor gazetecisinin vasıfları”na değinirken, Toplam Kalite Yönetimi’nin yararları ve Medya’da ilkelerinden örnekler ve açıklamalar sundu. “Artık insan merkezli bir değişim ve dönüşüm başlamıştır. İnsana yatırım şart. Ya spor gazetecileri merkezinde kalite anlayışı ne durumda?” diyen Burgul “Spor yazarlarının toplumsal işlevleri” ve “Spor Gazetecisinde asla bulunmaması gereken özellikler” başlıkları altında sunumunu gerçekleştirdi.
BUGÜN ALT YAPILAR İRDELENECEK
“Sporun Vizyonu Eğitim Semineri”nde ilk günün ardından spor yazarları akşam düzenlenen gala gecesinde eğlenme fırsatı buldu. Seminerde bugün “Alt yapılarda inleyen nağmeler” başlığı irdelenecek. Voleybol Antrenörü Emin Özkalp, Futbol Teknik Direktörü Ahmet Ogan, Yenicami Akademi Koordinatörü Osman Emiroğlu ve Tenis Antrenörü Yusuf Yönlüer konuşmacı olarak oturumda yer alacaklar.