1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Teşvik' için soruşturma
'Teşvik' için soruşturma

'Teşvik' için soruşturma

Yüksek Yönetim Denetçisi’nin “Ülkeye gelmeyen turist üzerinden teşvik ödendiği” iddiası üzerine harekete geçildi

A+A-

Devrim DEMİR

Turizm Bakanlığı, Yüksek Yönetim Denetçisi’nin “Ülkeye gelmeyen turist üzerinden teşvik ödendiği” raporu üzerine harekete geçileceğini açıkladı.
YENİDÜZEN’in manşetten verdiği “Olmayan turiste teşvik” haberinin ardından dönemin bakanı, müsteşarı ve yeni Turizm Bakanı açıklamalarda bulundu.

Raporun yayımlanmasının ardından, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu YENİDÜZEN’e konuştu.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Yüksek Denetçi Emine Dizdarlı imzalı raporun ardından, Müsteşarlık Başkanlığında gerekli çalışmaların başladığını ve bakanlık hukukçusunun da araştırmalara başladığını kaydetti.

ATAOĞLU “GEREKEN YAPILACAK”…  YENİDÜZEN’e konuşan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, “Müsteşarımızın başkanlığında gerekli çalışmalar başlatıldı hukukçumuz da devreye girdi. Bu süreçte yaşanan yanlışlık ve eksikliğin üzerine hassasiyetle gidilecek” dedi. 

Ataoğlu, “İlgili süreç içinde yaşanan yanlışlık ve eksiklik varsa hassasiyetle üzerine gidilecek. Gerekli tüm araştırmalar yapılmaya başlandı. Protokole aykırı işlemler mevcut ise, gereken yapılacak. İsimlerin olay netleşmeden deşifre edilmesi, çok hoş olmadı” sözlerini kullandı.

Raporda, Turizm ve Çevre Bakanlığı’ndan usulsüzlüklerin önüne geçebilmesi için yasal düzenleme yapması istenmişti.

SUCUOĞLU “BAKANLIK HAREKETE GEÇSİN”…  Raporların belgelerle açıklanmasının ardından dönemin Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu: “Teşvik almak için protokole aykırı işlem yapılmışsa ilgili kişiler tespit edilerek cezalarını çeksin”

 

Sucuoğlu: Suistimal varsa gereği yapılsın

2016 yılında Turizm ve Çevre Bakanı olan UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, yayımlanan raporlar gibi suiistimal edilen bir durum varsa gereğinin yapılmasını istedi.  

Sucuoğlu, yanlış bildirim yapılarak devleti çalanların tespit edilerek derhal yargının harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Turizm Bakanlığı’nın konuya ilişkin gerekli araştırmalarının başlatması gerektiğine dikkati çeken Sucuoğlu, “Teşvik almak için protokole aykırı işlem yapılmışsa ilgili kişiler tespit edilerek cezalarını çeksin. Sadece Turizm Bakanlığı için değil,  eğer devleti çalan birileri ya da yolsuzluk varsa, yönetim tüm bunların üzerine gitsin. Bu ülke daha ne kadar suiistimal edilebilir, cezai yaptırım uygulanmalıdır. Bu aşamada, henüz her şey iddia olduğu için isimlerin deşifre edilmesi yanlış oldu. Yargı aşaması henüz başlamadan, suç kesinleşmeden isimlerin açıkça yayımlanmasını doğru bulmadım” dedi.

Dana açıklama yapmadı

Raporlarda ismi geçen Kemal Deniz Dana, gazetemiz YENİDÜZEN tarafından defalarca aranmasına rağmen, açıklama yapmaktan kaçındı.

 

Rapor ne diyordu?

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsperson), Aris Denis Terziyan’ın başvurusunu değerlendirerek yaptığı incelemede, Turizm Teşvik Yasası esaslarını içeren protokole aykırı işlem, denetim ve usulsüzlük saptamıştı.

Ombudsperson raporunda, 1 Ocak 2017 - 31 Aralık 2019 tarihlerini kapsayacak şekilde Charter Mobil Denetim Ekibi’nin ülkede bulunmayan turistlerle ilgili denetim yapıldığını göstererek, teşvik ödemeleri ve başvuruları için hazırlanan 62 dosyada usulsüzlük tespit edildiği yer almıştı.

Raporda, Turizm ve Çevre Bakanlığı’ndan usulsüzlüklerin önüne geçebilmesi için yasal düzenleme yapması istenmişti.

Ombudsperson raporunda söz konusu yanlış uygulamaların ağırlıklı olarak Northern Travel Ltd. ve Akgünler Turizm başvurularında gözlemlendiği belirtilmişti.

2 şirket iddiaları reddetti

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombusdsperson)’ın raporu sonrasında YENİDÜZEN’e açıklama yapan turizm acenteleri Akgünler Turizm - Northern Travel, “Turist getirmeden haksız teşvik aldıkları” iddialarının doğru olmadığını belirtti, “Herhangi bir yolsuzluk yoktur” görüşünü paylaştı.
“Şirketlerimizin zan altında bırakılması kabul edilemez” denen açıklamada, “Ombudsman, bu araştırma sürecinde şirketlerimizden en ufak bir izahat talep etmemiştir” eleştirisi de yapıldı.
Açıklamada ayrıca “bugün de dahil, gerek duyulacak her anda gerekli bilgi ve belgeleri isim isim, otel otel ve uçuş bazında sunmaya hazırız” ifadeleri kullanılarak her iki şirketin de gizleyecek hiçbir şeyleri olmadığı kaydedildi.

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181226120127.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2761 defa okunmuştur
İlgili Haberler