1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Şampiyonaya tepki
Şampiyonaya tepki

Şampiyonaya tepki

Voleybol, Futbol ve Tenis Federasyon başkanları yaptığı açıklamada, “doping kontrolünden kaçmak, kafalarda soru işareti yaratır. Bu tarz şampiyonalarda doping testinin uygulanması gerekir” açıklaması yapıldı

A+A-

Bakan Mutlu Atasayan’ın “Dünyanın en prestijli şampiyonalarından” dediği ve Girne’de düzenlenen NAC Dünya Vücut Şampiyonası’na Dopingle Mücadele Kurulu’nun sokulmamasına tepki geldi

Hüseyin KIRAL

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın önergesi doğrultusunda Bakanlar Kurulu kararı ile 100 Bin TL katkı yapılarak dün Acapulco Tatil Köyü’nde gerçekleşen NAC Dünya Vücut Geliştirme Şampiyonası’na çeşitli kesimlerden tepki geldi.
YENİDÜZEN’nin dünkü sayısında arka sayfadan verdiği haberde, IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) ve WADA’nın (Dünya Anti Doping Ajansı) kurallarını, tanımayan NAC (National Athletic Commitee) denen kuruluşun ülkemizde düzenlediği organizasyona ‘KKTC Dopingle Mücadele Kurulu’nu kabul etmemesi bazı kesimler tarafından tepki ile karşılandı.
Telefonla ulaştığımız Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi - Çevre Sorumlusu Dr. Dr. Nurçin Arıkbuka, “dopingin insan sağlığı açısından çok zararlıdır ve doping kullanmak sporda eşitlik ilkesine de aykırı bir davranış biçimidir” açıklamasını yaparken, federasyon başkanlarımızdan Enver Kaya, Hasan Sertoğlu ve Saffet Barutçu, “bu tür yarışmaların içeriği nedir bilmiyoruz ancak bildiğimiz tek şey bu btip organizasyonlarda doping testinin kontrolünün yapıldığıdır. Doping kontrolünden kaçmak, kafalarda soru işareti yaratır. Bu tarz şampiyonalarda doping testinin uygulanması gerekir” açıklamasını yaptılar.

KTTB Yön.Kur.Üyesi-Çevre Sor.Dr. Nurçin Arıkbuka
Telefonla ulaştığımız ve görüşlerini aldığımız Kıbrıs Türk Tabipler birliği Yönetim Kurulu Üyesi – Çevre Sorumlusu Dr. Nurçin Arıkbuka öncelikle dopingle spor yapılamayacağının altını çizdi. Dopingin insan vücudunun kimyasını değiştirdiğini söyleyen Dr. Nurçin Arıkbuka, “insan vücudun ürettiği hormonu siz dışarıdan verdiğiniz zaman, vücutta dengesizlikler başlar, bunlar kalp ritim bozukluğu, karaciğer çalışma fonksiyon bozukluğu gibi hormonsal bozukluklar görülmektedir. Hormon dışarıdan geldiği için vücut tembelleşir ve üretmemeye yani çalışmamaya başlar bu da insan sağlığı açısından çok sakıncalı bir durum ortaya çıkarır” dedi.
Dr. Nurçin Arıkbuka, “doping kullanmak spor adına hiç de adil bir davranış değil, doping almış bir sporcu ile doping almamış bir sporcu yarışamaz. Bu insanlar gerçekte çok yetersiz kişiliklerdir, kendilerine güvenleri yoktur ve bu nedenle doping kullanıyorlar” açıklamasında bulundu.

Başkanlar, “Bu tarz şampiyonalarda doping testinin uygulanması şart olmalıdır” dedi.
Yine telefonla görüşlerini almak için ulaştığımız Voleybol Federasyonu Başkanı Enver Kaya, Tenis Federasyonu Başkanı Saffet Barutçu ve Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Sertoğlu, federasyon başkanı olarak ülkemizde ‘Dopingle Mücadele Kurulu’ kurulduğu günden itibaren devamlı olarak işbirliği içerisinde olduklarını ver ne zaman nerede ne yapmamızı istedilerse yaptık açıklamasında bulunurlarken, Dopingle Mücadele Kurulu ile işbirliği yapmaları görevleri arasında olduğunu açıkladılar. “Çünkü doping denen illetin insan sağlığı ile birebir ilgili bir konudur ve federasyonumuzun titizlikle üzerinde durduğu bir konudur” dediler.
Dopingin, sporu ve sporcuyu nasıl etkilediği sorusu üzerine başkanlar bir spor adamı olarak, anti güç geliştirici ilaçların kullanılmasına karşı olduklarını ve verilen bilgiler doğrultusunda NAC kuruluşunun organizasyonlarında doping kontrolünü kabul etmemesi kabul edilir bir davranış olmadığının altını çizdiler.
“NAC’ın bu davranışı kafalarda soru işareti yaratılmasına neden olur ve başka başka değişik görüşlerin ortaya atılmasın sebep verir” açıklamasında bulunurken, “spor önce sağlık, sonra performans için yapılır” dediler.

Bu haber toplam 1752 defa okunmuştur