1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'RÜŞVET' POLİSLİK!
'RÜŞVET' POLİSLİK!

'RÜŞVET' POLİSLİK!

Ercan Havaalanı Sözleşmesi’nin uzatılmasıyla ilgili gündeme gelen Ercan Havaalanı İşletmecisi Emrullah Turanlı ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu arasında geçen ‘rüşvet iddiaları’ ardından gözler hukuki sürece çevrildi.

A+A-

Didem MENTEŞ

Ercan Havaalanı Sözleşmesi’nin uzatılmasıyla ilgili gündeme gelen Ercan Havaalanı İşletmecisi Emrullah Turanlı ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu arasında geçen karşılıklı ‘rüşvet iddia ve suçlamalarının’ ardından gözler hukuki sürece çevrildi.   

Siyasi ve hukuk çevreleri, taraflarca ortaya atılan rüşvet iddiaların çok ciddi olduğunu belirterek, ‘polis tarafından soruşturulması’ gerektiğine işaret etti.

YENİDÜZEN’e bilgi veren Polis Basın Subaylığı, 2016 yılında Ercan Havaalanı işletilmesiyle ilgili soruşturma başlatıldığını, söz konusu ‘rüşvet’ iddialarının da göz önünde bulundurularak soruşturmanın genişletileceğini açıkladı

Polis Basın Subaylığı, 2016 yılında Ercan Havaalanı işletilmesiyle ilgili soruşturma başlatıldığını, söz konusu ‘rüşvet’ iddialarının da göz önünde bulundurularak soruşturmanın genişletileceğini ifade etti.

Polis: “2016’da açılan soruşturma genişletilecek”

YENİDÜZEN geçtiğimiz gün Ercan Havaalanın denetlenmesiyle ilgili, Tahsin Ertuğruloğlu’nun Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde iş insanı Emrullah Turanlı’dan “12 milyon Euro rüşvet istediği” iddiasına yönelik, Bakan Ertuğruloğlu, “Rüşvet teklif etti, reddettim” iddialarını gündeme getirmişti.

Yapılan iddiaların ardından gözler polise ve Başsavcılığa çevrildi.

Konuyla ilgili Polis Basın Subaylığı’ndan YENİDÜZEN’e verilen bilgide, 2016 yılında Başsavcılık tarafından verilen direktif üzerine Ercan Havaalanı işletilmesiyle ilgili bir soruşturma başlatıldığını belirterek, söz konusu ‘rüşvet’ iddialarının da göz önünde bulundurularak soruşturmanın genişletileceği dile getirildi. Konuyla ilgili bilgi almaya çalıştığımız Başsavcı Yardımcısı Mahmut Atakara’ya ise ulaşılamadı.

Meclis’te Ercan Havaalanının İşletme Haklarının Hukuka ve Kamu Yararına Uygunluğunun Araştırılması Hakkında Meclis Araştırma Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Ersin Tatar, çalışmaların sonlandığını ama söz konusu rüşvet iddialarının komitede değerlendirileceğini açıkladı.

Ercan ile ilgili Meclis Komitesi rapor yazma aşamasında

Öte yandan Meclis’te Ercan Havaalanının İşletme Haklarının Hukuka ve Kamu Yararına Uygunluğunun Araştırılması Hakkında Meclis Araştırma Komitesi çalışmalarını tamamlayarak, raporun yazılması aşamasına geçildi. Araştırma Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Ersin Tatar, raporun henüz yazılmadığını belirterek, söz konusu rüşvet iddialarının ise komitede değerlendirileceğini açıkladı.

Meclis Araştırma Komitesi Başkan Vekili, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise Komitenin, raporunu Meclis tatile girmeden önce tamamlamayı hedeflediğini belirterek, Komite’nin bugüne kadar vardığı sonuçlara göre Ercan’ın ihale aşamasından itibaren çok sayıda hukuka ve kamu yararına aykırı işlem yapıldığının ortaya koyduğunu aktardı.

“Rüşvet teklif etmek de suç”

‘Rüşvet’ iddialarını hukuki boyutunu YENİDÜZEN’e değerlendiren emekli Başsavcı Osman Enginsoy, “rüşvet almak ve vermek kadar rüşvet teklif etmenin de” suç olduğunun altını çizerek, polisin bir şikayet almadan da kendi inisiyatifini kullanıp soruşturma açabileceğini dile getirdi. 

 


ERCAN KOMİTESİ

“Komitede değerlendireceğiz”

Meclis’in Ercan Havaalanının İşletme Haklarının Hukuka ve Kamu Yararına Uygunluğunun Araştırılması Hakkında Meclis Araştırma Komitesi Başkanı Ersin Tatar, komitedeki çalışmaların sonlandığını ancak raporun henüz yazılmadığını söyledi. YENİDÜZEN’e konuşan Tatar, basında yer alan söz konusu rüşvet iddialarının ise komitede değerlendirileceğini ifade ederek, “Bizim işimiz nedir ona bakacağız, komitenin amacı neydi? Gelecek hafta komitedeki üyelerle toplantı yapıp gerekli değerlendirmeleri yapacağız” dedi. 


 

Emekli Başsavcı Osman Enginsoy:
“Polis soruşturma başlatabilir”

Ercan Havaalanı işletilmesiyle ilgili gündeme gelen ‘rüşvet iddialarının’ hukuki boyutunu YENİDÜZEN’e değerlendiren emekli Başsavcı Osman Enginsoy, rüşvet almak ve vermek kadar rüşvet teklif etmenin de suç olduğunu belirterek, polisin bir şikayet almadan da kendi inisiyatifini kullanıp soruşturma açabileceğini söyledi. İki kişi arasında geçen rüşvet iddialarının ispatlanmasının güç olduğuna işaret eden Enginsoy, polisin destekleyici şahadet bulması gerektiğini aksi takdirde dava açılamayacağını vurguladı.  Enginsoy, “Bu işler 2 kişi arasında ve gizli olur. Açığa verilmez. Bu tür suçların ispatı güçtür. Geçmişte böyle davalar da oldu ama beraatla sonuçlandığını hatırlıyorum” dedi. Bahse konu iddiaların polis tarafından soruşturma gerektirdiğine işaret eden Enginsoy, “Rüşvet iddialarını bir taraf reddediyor, ret ettiğine göre polis soruşturmayı yaparken, ispatlayıcı delil bulması lazım.  Aksi halde iftira dediğimiz ‘zem ve kadih’ yani hukuk davası açılabilir. Ceza yönünden bakarsanız, polisin destekleyici ispatlayacağı şahadet bulması lazım” dedi. 

Enginsoy, “rüşvet almak ve vermek kadar rüşvet teklif etmek de suçtur” diyerek, polisin bir şikayet almadan da kendi inisiyatifini kullanıp soruşturma açabileceğini vurguladı

Rüşvet iddialarının ispatlanması gerektiğini aksi takdirde bir dava açılamayacağının altını çizen Enginsoy, “polis hazırladığı dosyayı savcılığa gönderir. Ancak destekleyici şahadet yoksa o dosyayı açmaz, tabi bekletmez de ve dosyayı kapatır. Bu tür iddiaların ispatı çok güçtür” şeklinde konuştu.

Enginsoy, “Rüşvet teklifi aldığını iddia eden Bakan Tahsin Ertuğruloğlu o dönem şikayet etti mi? Bu da önemlidir. Böyle bir teklif gelir size, reddediniz ama en azından polise bilgi verebilirsiniz. Ama siz hiç bir şey yapmadınız, şimdi de bu tür iddialar inandırıcı olmaz. Bu tür olaylarda erken soruşturmanın önemi çoktur. Aradan zaman geçtikten sonra o soruşturma da güçleşir. Nerden sıcak sıcak soruşturmayı yapasın nerede aradan uzun yıllar geçtikten sonra yapasın. Ne bulacaksın? Bu da önemlidir. Önce polis soruşturma yapacak, dosyayı savcılığa gönderecek, Savcılık dosyayı incleyecek şahadet varsa dava açacak yoksa davayı kapatacak”

 

 

Bu haber toplam 3522 defa okunmuştur
İlgili Haberler