1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Modern heykel sanatının ustası Auguste Rodin, şimdi Girne’de
Modern heykel sanatının ustası  Auguste Rodin, şimdi Girne’de

Modern heykel sanatının ustası Auguste Rodin, şimdi Girne’de

Dünyanın en önemli heykel ustalarından Auguste Rodin Koleksiyonu için Girne’nin hemen girişinde özel bir galeri açıldı. The Clock Tower’daki Galeri’nin Küratörü Oya Silbery ile bu önemli koleksiyonu ziyaret etme fırsatı bulduk.

A+A-

Heykel ustaları yalnızca çamuru değil geleceği de yoğururlar, taşla birlikte insanı da yontarlar… Modern sanat, aslında modern insana giden yoldur.
Girne’de harika bir koleksiyon sergileniyor.
O’nu “düşünen adam” heykelinden tanıyorsunuz.
Düşünmekten çok konuşan ve genelde sürüklenen bu toplumun halleri için önemli bir kültürel zenginliktir, Auguste Rodin Koleksiyonu.
Öyle rivayet edilir ki, Taşın fazlasını atıyorum geriye heykel kalıyor” demiştir.

Dünyanın en önemli heykel ustalarından Auguste Rodin Koleksiyonu için Girne’nin hemen girişinde özel bir galeri açıldı. The Clock Tower’daki Galeri’nin Küratörü Oya Silbery ile bu önemli koleksiyonu ziyaret etme fırsatı bulduk.

Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) kurucusu Erbil Arkın’ın özenle topladığı “Auguste Rodin Koleksiyonu”nun maddi değeri epeyce fazladır, çok daha önemlisi sanatsal ve estetik değeridir.

Öncelikle galeriye dair düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Umarım, bu ülke sanatına imzasını atmış isimlerin eserleri de burada sergilenir. Çünkü Kıbrıs’ta belki ilk kez, Avrupa’da bir müze ya da çağdaş galeride geziyorum hissiyle yüzleştim. Bu galeri, bir sanatçıya kendini çok daha değerli hissettirecek kadar özenle tasarlandı.

Yıllar yıllar önce Lefkoşa HP Gallery’de buna yakın bir atmosfer anımsıyorum. Tarihi bir yapısı vardı HP Gallery’nin, seçiciydi ve organizasyon gücü yüksekti. O günün şartlarında cesur bir denemeydi, keşke kapanmasaydı.
 
“The Arkın Rodin Collection Gallery” hem mimarisi, hem de çağdaş ve yenilikçi yapısıyla önemli bir kültürel deneyim sunuyor. Girne’yi evrensel değerlerle buluşturan ve zenginleştiren bir girişim.  10’uncu yılını geride bırakan ve yine bir ARUCAD projesi olan Art Rooms Galeri’nin de hakkını yemek istemem; ancak yeni galeri, eserle izleyici arasında çok daha güçlü bir bağ kuruyor.

Erbil Arkın “Doğu Akdeniz’in bilinen en büyük Auguste Rodin koleksiyoneri” olarak tanımlanıyor. Dünyaca ünlü Fransız heykeltıraş Rodin’in 27 eseri bu yeni galeride yer alıyor.

Çok şanslıydım çünkü sergiyi ülkemizin bir grup önemli sanatçısı ile birlikte gezme şansım oldu, ressam Güner Pir bunlardan biriydi. “Bunlar insanlığın mucizeleri” dedi, Rodin’in heykellerine bakarken…

Koleksiyonda 1870’lerde tasarlanmış ve dökümü yapılmış eserler var. Rodin’in gerçek insan boyutlarında yaptığı ilk eser olarak bilinen ‘Age of Bronze’ da bunlardan biri… Usta sanatçı bu heykeli tamamlamasının ardından yaşayan birisinin kalıbını çıkartarak bronz dökmekle suçlanmıştı. Böylece, sonrasında hiçbir zaman ‘gerçek boyutunda’ eser çalışmadı, ya gerçek boyutlarından daha büyük ya da çok daha küçük eserler tasarladı.

Sergiyi gezerken gerçekten de bir başka dünyaya gittim. Bu imkanı kaçırmayınız, gidiniz, geziniz ve dünyaya meydan okuyan bu kültürel ortamı soluyunuz. Rodin heykellerinin olağanüstü ruhu ve estetiğine kapılırken, dokunmayı ve öpmeyi, sevmeyi ve sarılmayı belki yeniden yorumlayacaksınız.

Bir de hayatı, aşkı, tutkuyu, elbette erotizmi…

Sanat galericiliği ve müzeciliğin gelişmediği, gelişemediği, yeni yeni denemelerin yapıldığı ülkemiz için önemli bir pencere, Girne için ise gerçek bir şans, The Arkın Rodin Collection Gallery… Bu anlamda Erbil Arkın teşekkürü, Oya Silbery de tebriği hak ediyor.



Galeri ziyaret saatleri ve iletişim bilgileri: THE ARKIN RODIN COLLECTION GALLERY’i ziyaret etmek ücretsizdir. Sanatseverler galeriyi, pandemi kuralları çerçevesinde 0392 650 11 11 numaralı telefondan randevu alarak ziyaret edebilirler. Galeri, hafta içi ve hafta sonu 10:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. 
 

5c288c18-6d77-4e76-86ee-eec6ca3b56c0.jpeg

Fotoğraflar: Ali Gorbani

Bu haber toplam 3076 defa okunmuştur