
Mecliste yaşlılar unutulmadı
İlk gündem dışı konuşmayı yapan DP/UG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, “yaşlılar ve bakım sorunları”na değindi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün “huzurevi ve rehabilitasyon merkezi, Futbol Federasyonu’nun dünyaya açılma çabaları, turizm, KTHY, ETİ; DAÜ, ekonomik gelişmeler, hükümetin icraatları gibi birçok güncel konu konuşuldu.
İlk gündem dışı konuşmayı yapan DP/UG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, “yaşlılar ve bakım sorunları”na değindi.
Dinçyürek, tıbbi teknolojiyle insan ömrünün uzatılabildiğini ama karşılaşılan başka problemlerle mücadele etmek gerektiğini; ülkenin bunlara yeterince hazırlıklı olunmadığını gördüğünü, sıkıntılar yaşandığını söyledi.
Devletin iki tane yaşlılarla ilgili birimi bulunduğunu kaydeden Dinçyürek, Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi ve Lapta Yaşlı Bakım Evi’nin durumu ve buradaki hasta yaşlılarla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.
Dinçyürek, Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi’nde şu anda 46 hastadan 15’inin gerçek anlamda tıbbi tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyduğunu anlatarak, diğer hastaların ise ya sahipsiz olanlardan ya da tıbbi değil hijyenik bakım gerektiren grupta yer aldığını kaydetti.
Merkezin kapasitesinin üzerinde hasta barındırdığını ifade eden Hakan Dinçyürek, burada 38 yatak kapasitesi olduğunu bildirdi. Buranın bir geriatri kliniğine dönüştürülmesini öneren Dinçyürek, bunun çok gerekli olduğunu söyledi.
Lapta Huzur Evi’ne de değinen Dinçyürek, huzur evinin şu anda huzur evi olarak inşa edilmemiş bir binada hizmet vermeye çalıştığını; kapasitesi 45 olduğu halde ancak 34 kişinin barınabildiğini çünkü binanın fiziki yapısının daha çok hastaya hizmet vermeye imkan sağlamadığını; oysa sırada bekleyen birçok yaşlı bulunduğunu anlattı.
Lapta’daki bu binada, huzurdan çok bakım problemi olduğunu ifade eden Hakan Dinçyürek, hastaneden taburcu olan hastaların aileleri bakımlarını yapamıyorsa devletin sosyal devlet anlayışıyla bunu üstlenmesi gerektiğini ancak bugünkü yapının bunu tam karşılayamadığını söyledi. Dinçyürek, Lapta Huzur Evi’nin şu anki durumunun sürdürülebilirliği olmadığını vurgulayarak, yeni bina inşasının ne durumda olduğunu sordu.
Dinçyürek, huzur evinin, yaşlıların huzur duyabileceği bir yere dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.
Hakan Dinçyürek, özel yaşlı bakım evlerinin de yaygınlaştığını; bu gibi evlerin sadece belediyelerce değil Sağlık Bakanlığı’nca da denetlenmesi gerektiğini belirtti.
Hastanelerdeki yatılı hastaların bakımındaki sorunlara da işaret eden Dinçyürek, hemşire sayısının artırılmasıyla bu sorunun aşılamayacağını; birçok ülkede olduğu gibi ara elemanın devreye sokulmasının şart olduğunu kaydetti.
DP/UG Gazimağusa Millevekili Dinçyürek, yatılı hastaların bakımı için hastanelerde geceliği 120-150 TL’den çalışan, üçüncü ülkelerden birçok kişinin görev yaptığını; bu kişilerin niteliklerinin ve çalışma izni olup olmadığının bilinmediğini söyledi.
GÜLLE
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Dinçyürek’i yanıtladığı konuşmasında, yaşlıların ve bakıma muhtaç insanların çağımızın önemli bir insan grubunu oluşturduğunu; tıptaki gelişmelerle insan ömrü uzarken hastaların bakımının çok güncel bir sorun olduğunu belirtti.
Gülle, özellikle bakım evlerinin yerel yönetimler ve ilgili bakanlıklarla birlikte çok bilimsel şekilde ele almak gerektiğini söyledi.
Bakan Ahmet Gülle, 2005’te hizmete giren Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi’nin 46 yatak kapastiesinin tümünün dolduğunu belirterek, merkezdeki personel hakkında rakamsal bilgi verdi.
Lapta Huzurevi’nde üç grup hasta bulunduğunu belirterek bir kısım hastanın tıbbi bakım da gerektirdiğini kaydeden Ahmet Gülle, ilave rehabilitasyon merkezlerine ihtiyaç bulunduğunu anlattı.
Gülle, kronik hastalıklarla ilgili yasanın yeniden ele alınmasının şart olduğunu vurguladı.
Son dönemde artan “hasta bakıcıları” konusuna da değinen Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, hastanelerdekiler yanında pek çok yaşlı insanın evinde de bakıcıya ihtiyaç duyulduğunu; hasta bakıcısı ara eleman yetiştirmek için 2 yıllık sertifika programı başlatmak istediklerini açıkladı.
Şu anda yurt dışından gelen ve bazılarının nitelikleri uygun olmayan kişilerin yaşlı ve hasta bakımı yaptığını kaydeden Ahmet Gülle, bu boşluğu doldurmak, sağlığa nitelik ve güvenirlilik kazandırmak için eğitim programını süratle başlatmak istediklerini vurguladı.
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, “Kronik Hastalıklar Yasası’nı, özel yaşlılar bakımevlerini de kapsayacak şekilde ele almak; ara eleman yetiştirmek için kurs düzenlemek ve yaşlılara yönelik devletin sorumlulukları konusunda Çalışma Bakanlığı’yla koordineli yeni bir açılım yapılabilir mi diye çalışacaklarını açıkladı.
GÜRPINAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Lapta Huzurevi’nin daha uygun bir mekana kavuşması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Gürpınar, gerek huzurevi gerekse rehabilitasyon merkezinin daha iyi koşullara kavuşturulması için Sağlık Bakanlığı’yla istişare içinde çalıştıklarını belirtti.
Ağırlıkla Türkmenistan’dan gelen hasta bakıcıların bir kısmının çalışma izinsiz faaliyet yürüttüğünü; o hizmeti verebileceklerine dair sertifika sistemi de olmamasının riskler yarattığını; yerel kaynaklarla bu tip insanlar yetiştirmek için eğitim programları açmanın son derece yararlı olacağını söyleyen Bakan Gürpınar, bu konunun büyük önem taşıdığını söyledi.
Yeniden söz alan DP/UG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, çağdaş bir geriatri kliniğinin şart olduğunu vurguladı.
Yaşlı, kimsesiz veya ailesiyle yaşayamayıp kendi yaşıtlarıyla sosyal bir çevrede yaşayacağı gerçek anlamda bir huzurevi gerektiğini belirten Dinçyürek, tıbbi bakım gerektirenlerle bu tip yaşlıların tek çatı altında olabileceğine inanmadığını söyleyerek Sağlık Bakanı Gülle’den bilgi istedi.
Yeniden kürsüye gelen Bakan Gülle de, tıbbi bakım ihtiyacı olan yaşlı hastaların elbette ayrı bölümde yaşayacağını; yatılı hastalarla yaşlıların aynı yerde olmasından söz etmediğini söyledi.
Gülle, ancak yaşlı insanların sık sık tedaviye ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, huzur evinde de tıbbi hizmet gerektiğini kaydetti. (tak)