1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Mağusa Belediyesi’nde eylem büyüyor: “Çalışanların 3 milyon 913 bin TL alacağı var”
Mağusa Belediyesi’nde eylem büyüyor: “Çalışanların 3 milyon 913 bin TL alacağı var”

Mağusa Belediyesi’nde eylem büyüyor: “Çalışanların 3 milyon 913 bin TL alacağı var”

Mağusa Türk Genel-İş Sendikası, Gazimağusa Belediyesi’nde dün yeniden greve gitti.

A+A-

Belediye çalışanlarının maaş ve özlük hakları ile ek mesai alacakları tam ve zamanında ödenmediği için belli aralıklarla uyarı grevleri yapan Sendika, Gazimağusa Belediyesi’ne 32 personel alımı yapıldığı gerekçesiyle uyarı grevlerine dün yeniden başladı.

Önceki gün  08.00-15.00 saatleri arasında grev yapan Mağusa Türk Genel-İş Sendikası dün de 08.00-14.00 saatleri arasında grev gerçekleştirdi.

Grev sırasında dün sabah eylemciler, Anıt Çemberi'ne yürüdü, burada bir süre pankart açtıktan sonra belediye binası önüne geri döndü. 

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Mağusa Türk Genel-İş Sendikası Başkanı Doğan Özüşen, “Belediyeye personel alımı ve ekonomik nedenler dolayısıyla” grev yaptıklarını anlattı.

Özüşen, ekonomik konularla ilgili olarak; bugün itibarıyla 863 bin TL tutarındaki 15’lik maaşların ödenmediğini, geçici personelin 700 bin TL tutarında özlük haklarının da ödenmediğini, GAMABEL personelinin 850 bin TL olan ocak maaşlarını halen alamadığını kaydetti.

 

“Başkanın vaat ettiği ödemelerde 5 aylık gerilik var”

Personelin 14 aylık ek mesai alacaklarının bulunduğunu söyleyen Özüşen, Belediye Başkanı’nın ek mesai ödemeleriyle ilgili taahhüt ettiği takvimde de 5 aylık gerilik olduğunu ifade etti.

 

“Personelin 3 milyon 913 bin TL alacağı var”

Gazimağusa Belediyesi personelinin Belediyeden toplamda 3 milyon 913 bin TL alacağı bulunduğunu kaydeden Özşüşen, her ödeme döneminde bu sıkıntıların yaşanmaya devam ettiğini, Belediye yönetiminin ne tedbir alacağını görmek istediklerini söyledi.

 

“Sıkıntı sürerken 32 istihdam yapıldı… Onlar da maaş alamayacak”

Bütün bu ekonomik sıkıntılar yaşanırken üzerine bir de ihtiyaç olmadığı halde 32 kişilik istihdam yapıldığını söyleyen Özüşen, “Parasal sıkıntı varken, istihdam yapmaya devam ediliyor. Bu 32 kişi de ay başında bizimle birlikte maaş almayacak” dedi.

Belediyenin mevcut istihdamının gereğinden fazla olduğunu vurgulayan Özüşen, “adama göre iş politikası yürütüldüğü için sahada iş yapan personel sayısının da az olduğunu” ileri sürdü.

Özüşen, 32 kişi arasından, 5’inin kanalizasyon arıtma tesisinde çalışanlardan oluştuğunu, burayı işleten özel şirket Belediyeden ödeme alamadığı için sözleşmeyi feshettiğini, bu nedenle belediye bünyesine alınan bu 5 kişiye bir itirazları olmadığını kaydetti.

Mağusa Türk Genel-İş Başkanı Özüşen, tatmin edici bir plan ve takvim ortaya konmazsa grevin ilerleyen günlerde de devam edeceğini vurguladı.

 

“Belediye nasıl kurtulur?”

Özüşen, “Gazimağusa Belediyesi ekonomik sıkıntıdan nasıl kurtulur?” sorusuna verdiği yanıtta, Belediye Başkanı’nın istihdam politikasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini, fuzuli harcamaların bırakılması gerektiğini, “over draft, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı” ödemelerinde gecikmeden dolayı yaşanan ceza ve faiz giderlerinden de kurtulması, giderlerin kontrol altına alınması, ayrıca istihdamın da en başta işe göre düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

 

Neler yaşanmıştı?

Mağusa Türk Genel İş Sendikası, Mağusa Belediyesi’ne yapılan 32 kişilik geçici işçi istihdamını eleştirmek ve Belediyedeki sıkıntıları bir kez daha gündeme getirmek için önceki gün uyarı grevi yapmıştı.

GAMABEL personelinin Ocak maaşlarının yatırılmaması, 2021 yılına ait ek mesailerin ödenmemesine rağmen istihdamın devam ettiğini belirten Mağusa Türk Genel İş Sendikası Başkanı Doğan Özüşen, belediyenin giderek daha da zora sokulduğunu ifade etmişti.

Sendika Yönetim Kurulu önceki gün 08.00-15.00 saatleri arasında belediye önünde grev yapmıştı. Greve çalışanlar da destek vermişti.

Mağusa Türk Genel İş Sendikası Başkanı Doğan Özüşen, yaptığı açıklamada, grevin amacının sadece

parasal konular ve maaş alamamak olmadığının altını çizerek, Belediye idaresinin tedbir almak yerine ek istihdam yapmanın yollarını aradığını savunmuştu.

Özüşen, bu durumun belediyeye ek külfet yarattığı, tüm çalışanların geleceğini ateşe atmak anlamına geldiğini ve ‘zaten durmak üzere olan hizmetlerin hiç verilememesi’ anlamına geldiğini kaydetmişti.

foto-alti-002.jpgEyleme, CTP’li bazı Milletvekilleri de yerinde destek verdi.

 

Bu haber toplam 1886 defa okunmuştur
Etiketler : ,