1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “İşveren katkı payının yüzde 65’ini devlet ödeyecek”
“İşveren katkı payının yüzde 65’ini devlet ödeyecek”

“İşveren katkı payının yüzde 65’ini devlet ödeyecek”

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi, Başbakan Faiz Sucuoğlu toplantı sonrası açıklama yaptı.

A+A-

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi, Başbakan Faiz Sucuoğlu toplantı sonrası açıklama yaptı.

Bugün saat 14.00 civarında başlayan Bakanlar Kurulu toplantısı yaklaşık 4 saat sürdü, toplantı sonrası açıklamada bulunan Sucuoğlu ‘İşveren katkı payı’ ve ‘Hal yasası’ konusunda kararlar alındığını dile getirdi.

Yaklaşık iki yıldır pandeminin devam ettiğini ve bunun tüm dünyada ekonomiyi etkilemeye devam ettiğini dile getiren Sucuoğlu, patlayan Rusya-Ukrayna savaşının da ekonomiyi ciddi anlamda olumsuz etkilediğini kaydetti. Sucuoğlu şöyle devam etti:

“Biz hükümete geleli 36 gün oldu ama maalesef tam o dönemde Rusya Ukrayna savaşı başladı. Bu, ekonomimizi pandemiden daha da kötü etkiledi. Hammaddeye ulaşma, temel gıda maddelerindeki sıkıntı, dövizin kademeli olarak yükselmesi ülkedeki ekonomiyi yerle bir etti, maliyemize ciddi bir mali külfet getirdi. Savaşın bitmesiyle ekonomik rahatlama bekliyoruz.”

Mart itibariyle artarak açılmasını bekledikleri turizm sektörünün de savaş ve pandemiden dolayı beklenen mali katkıyı getirmeyeceğini dile getiren Sucuoğlu, “Dünya artık global bir köy olmuştur, dünyada ortaya çıkan her şey ülkemizi de etkilemiştir. Biz hükümet olarak bunun Kıbrıs’a yansımasını nasıl engelleyebileceğimizi konuştuk” dedi. Şu ana kadar hükümete sadece eleştiri getirildiğini söyleyen Sucuoğlu, bu eleştirilerin altını dolduracak öneriler sunulmadığından yakındı, “öneriler getirilse başımızın üstünde yeri vardır” dedi. Son dönemlerde hem komitelerde hem Meclis’te yaşanan gerginliğin halka ve sahaya yansıtıldığını belirten Sucuoğlu, “arkadaşlarımı sağduyuya, gerginliği artıracak değil azaltacak adımlar atmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“İşveren prim desteğinin yüzde 65’i ödenecek”

Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlara da değinen Sucuoğlu, ilk olarak işveren prim desteğinin yüzde 65’inin hükümet tarafından yatırılması kararını aldıklarını kaydetti.

Sucuoğlu şunları söyledi:

“Uzun bir süredir üzerinde çalıştığımız işveren katkı payı konusunu çözüme ulaştırdık. Çalışan işgücünün korunması ve işverenin elini rahatlatması için işveren katkı payının yüzde 65’ini devletin karşılamasına karar verdik. Bu da çalışan başına 500 TL ediyor. Bu hiç azımsanacak bir rakam değildir. Buradaki amaç işsizliği önlemek ve işverene katkı sağlamaktır.”

 

“Hal Yasası’nı da uzun değerlendirmeler sonucu Meclis’e gönderme kararı aldık”

Kurul’da görüşülen bir diğer konunun da ‘Hal Yasası’ olduğunu belirten Sucuoğlu, bunun da uzun yıllardır tartışılan bir konu olduğunu ve Kurul’da yapılan değerlendirmeler sonucu yasayı Meclis’e sevketme kararı aldıklarını dile getirdi. Bu yasanın üretimin denetlenmesi için elzem olduğuna dikkat çeken Sucuoğlu, “uzun yıllardır ertelenen bu yasayı geçirmek de bizim hükümetimize nasip olacak” dedi.

 

“Henüz 36 günlük bir hükümeti bu kadar eleştirmek doğru değildir”

Henüz yeni olan hükümete ‘acımasız’ eleştiriler yapıldığına da değinen Sucuoğlu, “10-12 ay sonra beklenenleri yapmazsak bize istediğiniz gibi hesap sorabilirsiniz ancak henüz 30 günlük olan bir hükümetin bu kadar eleştirilmesi ve yıpratılması doğru değildir” dedi. Amaçlarının halkta gerginlik yaratmak olmadığını dile getiren Sucuoğlu,“önceliğimiz içinde bulunduğumuz ekonomik krizi çözmektir” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 3861 defa okunmuştur