1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. Güvenlik Sistemlerinin Günümüze Kadar Gelişimi
Güvenlik Sistemlerinin Günümüze Kadar Gelişimi

Güvenlik Sistemlerinin Günümüze Kadar Gelişimi

İnsan oğlu yüzyıllardır kilit sistemi üretip geliştirmekte.

A+A-

YENİDÜZEN ADVERTORIAL

İnsan oğlu yüzyıllardır kilit sistemi üretip geliştirmekte. Günümüzde kırsal kesimlerde asma kilitler, şehirlerdeki gündelik hayatta ise çelik kapıların kilitleri yoğunluk gösterir. Bu tür yaygın kilit sistemleri genellikle kolayca aşılabilecek engellerdir. Üretici firmalar isteseler kolaylıkla aşılamayacak güvenlik sistemlerini yapabilirler ancak bu durumda evin anahtarı kaybolduğunda ya da eve acil girilmesi gereken durumlarda o kapının kilidini bir çilingirin açması mümkün olamayacaktır bu yüzden daha standart kilitlerin tercih edilmesi daha uygun görülmektedir ancak istisnai ve özel durumlarda kullanılabilecek çok kaliteli kilitler bulunmaktaadır.

Evlerin Dışında Kullanılan Kilit Sistemleri

Bu tarz sistemler kabaca yüksek güvenlikli kilit sistemleridir. Bunlarda acil durumlar için sistemde açık bırakma ihtiyacı geri plana atılırken güvenlik ise çok ön plandadır. Sarrafların kullandığı çelik kasalar ve şifreli kilitler bu gruptaki güvenlik sistemlerinin en bilinen örneğidir. Haberlere bile konu olan bu sarraf hırsızlıklarının sonunda çelik kasaların patlatılmaya çalışıldığı görülür.

Çünkü çelik kasaların sisteminde açık bırakılmamak için güvenlik sistemi firmaları gayret sarf etmişlerdir. Ayrıca filmlerde sıkça görülen retina okuyucu kilitler de bu gruba örnektir. Ayrıca kilit firmaları son yıllarda manyetik kilit adında bir teknoloji geliştirmişlerdir. Bu kilit sisteminin çalışma prensibi daha farklı çünkü isminde kilit geçse de manyetik kilitlerde günlük olarak kullandığımız anahtar ile çevrilen kilitler kullanılmamakta.

Güvenlik Uzmanları Günümüzde Hangi Konulara Ağırlık Vermişlerdir?

Sosyal bir varlık olan insan günlük hayatının çoğunu diğer insanlar iletişim ve etkileşim halinde geçirir. Bununla birlikte şehirlerin de nüfusunun artmasıyla insanların bir arada bulunduğu yerlerin güvenlik anlayışı da değişim gösterdi. İçinde binlerce insan bulunan alışveriş merkezlerinde güvenlik firmaları artık hırsızlık olaylarından çok doğal afetler ya da kazalar gibi içeride oluşabilecek tehlikelere karşı önlem alma gayretindeler. Çünkü hırsızlıkta kolay kolay can kaybı yaşanmazken bir alışveriş merkezinde çıkan bir yangın belki yüzlerce insanın ölümüne sebebiyet verebilir.

Burada güvenlik firmaları tek tuşla açılabilecek bir sistem geliştirdi. Elektro mıknatıslanma yöntemiyle kurulan bu sistemde, manyetik kilit sistemine elektrik verildiği sürece kapı kapalı kalacaktır. Ama sistemdeki elektrik kesilirse kapı açılacaktır. Böylece doğal afet terör saldırısı veya kaza gibi olumsuz durumlarda giriş ve çıkışlar insan müdahalesine gerek kalmadan tek tuşla açılacak ve insanlar binalardan kolayca tahliye edilecektir.

Güvenlik Sistemlerini Gelecekte Ne Bekliyor Olacak?

Güvenlik firmalarının gelecek planlarından ilki kilit sistemlerindeki anahtarları ortadan kaldırmak olacak. Çünkü hem kaybolma riski hem ise sürekli bireyin yanında taşıma zorunluluğu anahtarı bir aletten çok bir yüke dönüştürüyor. Arabalarda start stop tuşu ve immobilizer gibi teknolojiler araba anahtarlarını artık ortadan kaldırdı. Ev ve iş yerleri için de benzer kilit sistemleri yakın zamanda geliştirilecektir. Gelecekte kilit sistemlerinde manyetik kilit sistemlerine dönmek de firmaların bir başka hedefi. Çünkü anahtarsız kilit sistemlerine manyetik kilit sistemlerini entegre etmek oldukça kolay olacaktır.

Daha detaylı bilgi için : www.netatek.com.tr

Bu haber toplam 1927 defa okunmuştur