1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Girne Hastanesi ihalesinin yeniden iptali gündemde
Girne Hastanesi ihalesinin yeniden iptali gündemde

Girne Hastanesi ihalesinin yeniden iptali gündemde

Girne Amerikan Üniversitesi’nin 11 milyon TL sigorta borcuna karşılık devralınan Girne Hastanesi ile ilgili süreç uzadıkça uzadı, ihaleler yapıldı, bozuldu, yenilendi ancak yine sonuç çıkmadı.

A+A-

Yeni Girne Hastanesi tam bir başarısızlık öyküsüne dönüştü. Ulusal Birlik Partisi’nin başkanlığındaki farklı hükümetler, “sigorta borçları” karşılığı devralınan yarım inşaat hastanenin ihale sürecini bile tamamlayamadı.

Girne Amerikan Üniversitesi’nin 11 milyon TL sigorta borcuna karşılık devralınan Girne Hastanesi ile ilgili süreç uzadıkça uzadı, ihaleler yapıldı, bozuldu, yenilendi ancak yine sonuç çıkmadı.

Dün, Kanal Sim'de Serhat İncirli’nin programına bağlanan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay, yasal sorunlar ve dövizdeki yükselme yüzünden en son ihalenin de iptal edileceğini açıkladı.


Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) tarafından projesi hazırlanan ve yapımına başlanan eğitim ve araştırma hastanesi 28 Şubat 2020 tarihinde Maliye Bakanlığı tarafından devralındı.

Karaoğlanoğlu’ndaki arazinin ardından 10 Temmuz 2020’de Sağlık Bakanlığı’na devredildiği açıklandı.

Vakıflar İdaresi’nin, toplam 24.5 dönüm büyüklüğündeki, üzerinde karkas inşaat bulunan arazinin 22 yıllığına yapılan kira sözleşmesinden feragat ederek, alacağı 26 Milyon TL (3 Milyon Sterlin) kira bedelini, Girne hastanesi yapımı için Sağlık Bakanlığı’na bağışladığı ifade edildi.

Sonrasında hastanenin en erken zamanda tamamlanacağı ve “Acil Durum Hastanesi” olarak hizmet vereceği anlatıldı ama “ihale süreçleri” bile sonuçlanmadı.

28 Şubat 2020: GAÜ’nün sigorta borçlarına karşılık ‘hastane inşaatı’ Maliye Bakanlığı tarafından devralındı.
10 Temmuz 2020: Hastane inşaatı Sağlık Bakanlığı’na teslim edildi.
24 Mart 2021: Yeni Girne Hastanesi için ihaleye çıkıldı.
31 Mart 2021: Bütçe Dairesi ihale için bloke edilmiş parayı geri çekti.

3 Eylül 2021: Girne Hastanesi için yeniden ihaleye çıkıldı.
20 Ekim 2021: İhale sonuçlandı, keşif bedeli 57 milyon 556 bin TL’nin altında teklif veren Gerçek İnşaat ihaleyi kazandı.
30 Kasım 2021: Ulaştırma Bakanı, dövizdeki fark nedeniyle ihalenin iptal edileceğini duyurdu


İlk ihalesi “tüzükteki boşluktan dolayı haksız rekabet” iddiasıyla iptal edilen Girne Hastanesi yapımı bu kez de “döviz kurlarındaki hareketliliğe” takıldı.

Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay ihalenin iptal edileceğini söylerken, Merkezi İhale Komisyonu başkanı Halis Üresin “henüz iptal edilmedi, görüşüyoruz” açıklaması yaptı.

Canaltay “iptal ediliyor” dedi, Üresin “henüz edilmedi, görüşülecek” cevabı verdi

Dün Kanal Sim'de Serhat İncirli’nin programına bağlanan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay, yasal sorunlar ve dövizdeki yükselme yüzünden bu ihalenin de iptal edileceğini açıkladı.

İddialar üzerine YENİDÜZEN’e konuşan Merkezi İhale Komisyonu başkanı Halis Üresin, şu an için bir iptal yapılmadığını ancak değer kaybeden Türk Lirası’ndan dolayı müteahhitlerin beklentilerinin değiştiğini, bu yüzden iptalin söz konusu olabileceğini belirtti.

Yüksek Mahkemede Başkanı Narin Şefik ile konuyu görüşeceklerini dile getiren Üresin, “Döviz krizinden dolayı müteahhitlerin içine düştüğü durum ve ortaya çıkan yeni beklentiler bizi bu noktaya getirdi. Görüşmelerin ardından yapacağımız değerlendirmeyle son kararı vereceğiz” dedi.

 

Bu haber toplam 3209 defa okunmuştur