1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Esendağlı: “Mahkeme, Din işleri Dairesi’ne hafızlık (kuran) kursu düzenleme yetkisi veren yasa maddesini iptal etti”
Esendağlı: “Mahkeme, Din işleri Dairesi’ne hafızlık (kuran) kursu düzenleme yetkisi veren yasa maddesini iptal etti”

Esendağlı: “Mahkeme, Din işleri Dairesi’ne hafızlık (kuran) kursu düzenleme yetkisi veren yasa maddesini iptal etti”

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Anayasa Mahkemesi’nin 2018 yılında yargıya taşınan davada dün açıkladığı kararı ile Din işleri Dairesi’ne Hafızlık (Kuran) Kursu düzenleme yetkisi veren yasa maddesini iptal ettiğini belirtti.

A+A-

Anayasa Mahkemesi’nden önemli karar
 

 “Mahkeme, Din işleri Dairesi’ne Hafızlık (Kuran) kursu düzenleme yetkisi veren yasa maddesini iptal etti”

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Anayasa Mahkemesi’nin 2018 yılında yargıya taşınan davada dün açıkladığı kararı ile Din işleri Dairesi’ne Hafızlık (Kuran) Kursu düzenleme yetkisi veren yasa maddesini iptal ettiğini belirtti.

Barolar Birliği Başkanı, Avukat Esendağlı, çıkan kararla devletin gözetimi ve denetimi olmadan Din İşleri Dairesi’nde  Hafızlık -‘Kur’an- kursu yapılamayacağına’ karar verildiğini ifade etti.

“Din işleri başkan yardımcısının atanması ve Din İşleri Komisyonun görev ile yetkileriyle ilgili madde, Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Bu bizim açımızdan milat teşkil edebilecek karardır.”

 

Fehime ALASYA

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Anayasa Mahkemesi’nin 2018 yılında yargıya taşınan davada bugün açıkladığı kararı ile Din işleri Dairesi’ne kuran kursu düzenleme yetkisi veren yasa maddesini iptal ettiğini belirtti.

Barolar Birliği Başkanı, Avukat Esendağlı, çıkan kararla devletin gözetimi ve denetimi olmadan Din İşleri Dairesi’nde ‘Kur’an kursu yapılamayacağına’ karar verildiğini ifade etti.

Esendağlı ayrıca mahkemenin bunun bir eğitim olduğuna, devlet bünyesinde, devlet denetimi, gözetimiyle yapılabileceği kararına işaret etti.

Din işleri başkan yardımcısının atanmasına ve Din İşleri Komisyonun görev ile yetkileriyle ilgili maddenin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle 2018 yılında açılan iptal davasının bugün neticelendiğini ifade eden Barolar Birliği Başkanı Avukat Hasan Esendağlı, “Bugün duruşma yapıldı ve kararı Anayasa Mahkemesi tarafından bugün (dün) açıklandı. Sözü geçen iki maddeyi de Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Kuran kurslarıyla ilgili yetkinin sadece devlet himayesinde yapılabileceğine karar verildi.” dedi. 

“Bu bizim açımızdan milat teşkil edebilecek karardır”

Esendağlı, konuya ilişkin “Bu bizim açımızdan milat teşkil edebilecek karardır. Kıbrıs Türk Anayasa Mahkemesi’nin laiklik ile ilgili yapmış olduğu ilk incelemedir. Türkiye Anayasa Mahkemesinin yıllarca uyguladığı fakat daha sonra yorum değişikliğine gittiği bir ilkeyi, burada bizim Anayasamız bağlamında ele alındı.” yorumunda bulundu. 

İptal kararlarıyla Meclis’in yeni düzenleme yapılmasını beklendiklerini de ifade etti.

2017’deki yasa değişikliği 2018’de yargıya taşınmıştı, 2021’de sonuç alındı…

2018 yılında yargıya taşınan konuyla ilgili detaylı bilgi de paylaşan Esendağlı, özetle şu açıklamada bulundu:

“2017 yılında Din İşleri Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasası’nda Meclis’in yaptığı değişiklik çok dikkat çekmemiş ve kamuoyu ile de çok fazla paylaşılmamıştı ama bizim dikkatimizi çeken ve önemli bulduğumuz iki nokta vardı. Bu iki nokta toplumsal yapımız bakımından sıkıntılı bir maddeydi. Biri Din işleri başkan yardımcısı diye bir mevki yaratıyordu ve bu yardımcının nasıl atanacağına ilişkin yapılan düzenlemede niteliğe haiz kişilerin din işleri tarafından seçileceği iki adayı olacağı ve yönetim kurulu tarafından seçilmesi yönündeydi. Bu düzenleme sınırsız ve keyfi bir yetki verilmesi anlamına geliyordu. İstenilen kişileri, hiçbir kritere bakmadan seçebilme yetkisi veriyordu. Bundan daha da önemli olan düzenlemede ise Din İşleri Komisyonu kurulması ve Din İşleri Başkan ve başkan Yardımcısı gibi birkaç üyeden oluşuyordu ve birkaç kişiye din görevlilerinin atanması, görevlerin belirlenmesi gibi görevler veriyordu. Bunun yanında Din İşleri Komisyonuna hafızlık yani kuran kursları düzenleme yetkisi veriyordu.” dedi.

 

 

Bu haber toplam 5911 defa okunmuştur
İlgili Haberler