1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. DEV İNŞAATTA ‘İPOTEK’ KRİZİ
DEV İNŞAATTA ‘İPOTEK’ KRİZİ

DEV İNŞAATTA ‘İPOTEK’ KRİZİ

Eski Belça Arazisi yeniden Lefkoşa Belediye Meclisi gündeminde. İNŞAAT BİTMEDEN ‘İRTİFAK KOÇANI’ isteniyor

A+A-

Meltem SONAY


Tartışmalı bir devirle eski Belça arazisi üzerinde başlayan “Alış Veriş Merkezi’ yeniden Lefkoşa Belediye Meclisi gündeminde!
Cemal Bulutoğluları’nın başkanlığı döneminde sözleşme ile iş insanı Sıdıka Atalay’ın sahibi olduğu Vadim İnşaat’a verilen arazi, bu kez “mali kaynak yetersizliği” sorunu ile karşı karşıya.
İlgili şirketin, Lefkoşa Türk Belediyesi ile yapılan sözleşmeden sonra, 2011 yılında çıkarılan Kat İrtifak Yasası’ndan faydalanarak ‘İRTİFAK KOÇANI ALABİLMEK’ adına, YETKİ için Lefkoşa Türk Belediyesi’ne başvuruda bulunduğu, konunun da Belediye Meclisi gündemine geldiği öğrenildi.
LTB, bugün İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin de katılacağı Teknik Komite’de konuyu görüşecek…

Lefkoşa’nın göbeğinde devam eden dev AVM inşaatıyla ilgili şirketin ‘MALİ SORUN’ yaşadığı, bu nedenle İRTİFAK KOÇANI alarak yeniden BORÇLANMAYI hedeflediği öğrenildi.

2009’da devredilmişti…

Lefkoşa Belediyesi ile Sıdıka Atalay’ın şirketi Vadim İnşaat arasında 2009’da imzalanan protokol, Belediye Meclisi’nde yaşanan tartışmalardan sonra “oy çokluğu” ile onaylanmış, bu protokol ile BELÇA arazisinin önemli bir bölümü, alış-veriş merkezi yapılması karşılığı devredilmişti.

 



Başkan Harmancı: İrtifak koçanı almak istiyorlar

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, projenin kendilerinden önceki dönemde imzalandığını anımsatarak, belediye olarak önceliklerinin, ilgili şirketin taahhütlerini zamanında yerine getirmesi olduğunu belirtti.

Şirketin ‘İrtifak Koçanı’ almak istediğini, bunun da hak olduğunu belirten Başkan Harmancı, ancak sözleşme yapıldığı dönemde böyle bir hakkın olmadığını aktardı.

Belediye Meclisi’nin onaylaması durumunda verilecek yetkiyle irtifak koçanı alınabileceğini söyleyen Başkan Mehmet Harmancı, bunun için sözleşmede değişiklik değil, MECLİS ONAYI İLE VERİLECEK YETKİ gerekliliğine işaret etti.

Sözleşmeye göre İPOTEK edilemez!..

Vadim İnşaat şirketi ile LTB arasındaki sözleşmede “arazinin İPOTEK verilemeyeceğinin” yer aldığını anımsatan Başkan Harmancı, ipotek için sözleşmede değişiklik gerektiğine işaret etti, “Kendimizi güvence altına almamız lazım, alırsak bizim açımızdan sıkıntı yok” şeklinde konuştu.

“Önyargımız yok, önemli olan kendimizi korumak, güvence altına almak”

Söz konusu şirketin ‘kredi ihtiyacı’ nedeniyle konunun gündeme geldiğini de aktaran Harmancı, “Önyargımız yok, önemli olan kendimizi korumak, güvence altına almak. Hem binayı, hem de belediyeyi…” dedi.

Önemli olanın taahhütlerin zamanında ve doğru yerine getirilmesi olduğunu yineleyen Harmancı, belediye ve binayı güvence altına almaya çalıştıklarını, konunun bugün teknik komitede yeniden ele alınacağını belirtti.

‘Mali sıkıntı’ iddiası!..

Lefkoşa’nın göbeğinde devam eden dev AVM inşaatıyla ilgili şirketin ‘MALİ SORUNU’ olduğu bu nedenle İRTİFA KOÇANI alıp BORÇLANMA hedefinde olduğu iddia ediliyor…

Söz konusu yer ve AVM ile ilgili LTB ile sözleşmenin değiştirilip İNŞAAT BİTMEDEN KOÇAN alınması durumunda, AVM inşaatı İPOTEK gösterilebilecek veya DAHA KOLAY SATILABİLİR hale gelecek.

 


LTB Meclis Üyesi Olguner: Belediye ekstra riske girmemeli

Lefkoşa Türk Belediyesi Meclis Üyesi Onur Olguner, ilgili şirketin Belediye Başkanı vasıtasıyla sözleşmede değişiklik yapılması için Belediye Meclisi’ne başvurduğunu doğrularken, çekincelerini de belirtti.

Ortada bir sözleşme olduğuna işaret eden Olguner, zamanında yatırımcının finansmanı, belediyenin de araziyi ortaya koyarak bir sözleşme yapıldığa işaret etti sözleşmede istenen değişikliğin ‘anlaşmanın ruhuna ters’ olduğu görüşünü belirtti.

“Esas olan sözleşmedir” diyen Olguner, sözleşmenin uygulanmasını istediklerini yinelerken, belediye ve Lefkoşalı’nın hakkının riske sokmak istemediklerine işaret etti.

Olguner, belediyenin ekstra kazanç olmadan ekstra riske girmemesi gerektiği görüşünü de belirtti.


Atalay: Ben ancak halkı ilgilendiren konularda basına bilgi veririm

YENİDÜZEN’in ulaştığı Sıdıka Atalay, sözleşme değişikliği talebinin doğru olmadığını belirtti, “Sözleşme değişmez, gerekleri yerine getirilir, biz de getiriyoruz” dedi.

Belediyenin de, kendilerinin de devam eden sözleşmenin gereklerini yerine getirdiklerini yineleyen Atalay, konuyla ilgili detaya girmeyeceğini, basına da ancak halkı ilgilendiren konularda bilgi vereceğini ifade etti.

 

 

Bu haber toplam 5683 defa okunmuştur
Etiketler : ,