1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Cumhurbaşkanlığı aşı sertifikasında pozisyonunu tekrarladı
Cumhurbaşkanlığı aşı sertifikasında pozisyonunu tekrarladı

Cumhurbaşkanlığı aşı sertifikasında pozisyonunu tekrarladı

Kıbrıs Türk tarafı, Avrupa Birliği (AB) Covid Sertifikası (Safe Pass) hakkında pozisyonunu tekrarladı, kuzeydeki belgelerin kabul edilmesini istedi.

A+A-

Kıbrıs Türk tarafı, Avrupa Birliği (AB) Covid Sertifikası (Safe Pass) hakkında pozisyonunu tekrarladı, kuzeydeki belgelerin kabul edilmesini istedi.

Güneyde, Kıbrıslı Türklere uluslararası aşı sertifikası verilmesi için internet portalı oluşturulması yönünde adım atılırken, KKTC Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklama geldi.

Cumhurbaşkanlığı, “siyasi pozisyon ve haklarımız saklı kalmak şartıyla” çabaların sürdüğünü açıklarken, güneyle veri paylaşımı yapılmadığı iddialarını ise yanıtsız bıraktı.

Sağlık Teknik Komitesi’nce belirlenecek adrese, Sağlık Bakanlığı’nın verdiği aşı sertifikasından veri girişi öneren Cumhurbaşkanlığı, EU Safe Pass ile Ada Pass’ı eş uygulamalar olarak örnek gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı ayrıca “Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı, teknik düzeyde AB Komisyonu üst düzey yetkilileri, Birleşik Krallık Yüksek Komiserliği yetkilileri, Birleşmiş Milletler ve ilgili diğer kesimlerle çok taraflı diplomasi” yürütüldüğünü dile getirerek, kuzeyde ilgili kişilerin yaptırdıkları aşıları AB aşı sertifikasına kaydettirmek için KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından verilen aşı sertifikası veya dijital aşı sertifikasını kullanabileceklerini iddia etti.

Ancak açıklama bu sürecin hangi iletişim kanallarından yapılacağı belirtilmedi.

 

Açıklamanın tam metni şöyle:

“Tüm geçiş kapılarının iki tarafın Covid-19'la mücadele kapsamında uyguladığı kuralların uyumlaştırılmasıyla 4 Haziran 2021 tarihinde yeniden işlevsel hale getirilmesinin ardından önemli bir diğer konu olan aşı sertifikaları hususu görüşülmeye başlanmıştı.

İki taraflı Sağlık Teknik Komitesinde etraflıca ele alınan bu konu kapsamında, öncelikle geçiş kapılarına dair aşılarını tamamlamış kişilerin geçiş koşulları düzenlenmiş, iki tarafta yapılan aşıların ardından iki tarafın Sağlık otoriteleri tarafından verilen sertifikaların geçerli olduğu konusunda anlaşmaya varılmış ve bu sertifikalarını ibraz eden kişilerin geçiş koşulları aşı yaptırmamış olanlardan ayrılmıştı.

İlgili Teknik Komitenin yanı sıra Cumhurbaşkanımızın Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun ve Kıbrıs Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis arasında aşı sertifikaları konusunda yoğun temas gerçekleştirilmiştir. Bu temaslar kapsamında aşı sertifikalarının yanında, ülkemizde uygulamaya konulan "Adapass" dijital aşı sertifikası ve Güney Kıbrıs'ta kullanımda olan "Safe-pass" uygulamalarının geçiş kapılarında okunması suretiyle bu geçişlerin daha pratik olarak gerçekleştirilebileceği de ele alınmıştı.

Bilindiği üzere özellikle yüksek öğrenimlerini yurtdışında sürdüren öğrencilerimizin pandemi koşullarında gidecekleri ülkelerde karantinaya tabi olmadan seyahat edebilmelerine ilişkin AB'nin dijital aşı sertifikası "Green-Pass"a erişimi de etraflıca ele alınmıştır.

Bu çalışmalar çerçevesinde Halkımızın günlük yaşamını etkileyen konularda girişimlere devam edilmiş, kişisel verilerin korunması yasası kapsamında ve yasanın emrettiği hükümler çerçevesinde çözümler üretilmeye çalışılmıştır.

Bu süreçte başta Sayın Cumhurbaşkanımız'ın Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı nezdinde yaptığı girişim olmak üzere, teknik düzeyde, AB Komisyonu üst düzey yetkilileri, Birleşik Krallık Yüksek Komiserliği yetkilileri, Birleşmiş Milletler ve ilgili diğer kesimlerle çok taraflı diplomasi yürütülmüştür.

Buna göre ilgili kişiler yaptırdıkları aşıları AB aşı sertifikasına kaydettirmek için Sağlık Bakanlığımız tarafından verilen aşı sertifikasını veya dijital aşı sertifikasını kullanabilecektir.

Bu çalışmalar kapsamında Kıbrıs Rum muhataplarımıza önerimiz, Sağlık Teknik Komitesince belirlenecek bir elektronik adrese istenen bilgi ve Sağlık Bakanlığımızın verdiği aşı sertifikası sureti gönderilmek suretiyle AB dijital aşı sertifikasına kayıt yaptırılmasıydı.

Öğrencilerimizin ve ilgili diğer insanlarımızın yaşamlarını ve seyahatlerini kolaylaştırmaya yönelik bu çalışmanın sonucunun da, ortak bir açıklama veya BM'nin yapacağı bir açıklamayla duyurulmasıydı. Gelinen aşamada Kıbrıs Rum tarafı tek taraflı açıklama yapmayı tercih etmiştir. Siyasi pozisyon ve haklarımız saklı kalmak kaydıyla bu insancıl konuda hedefimiz insanlarımızın yaşamlarının kolaylaştırılması olup bu doğrultuda gereken her düzeyde çabalarımıza devam edilecektir.”

 

Bu haber toplam 11172 defa okunmuştur