Başbakan Yorgancıoğlu: Ekonomide iyiye gidiş yaşanıyor
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu BRT 1’de yayınlanan EkoFinans programına konuk olan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hükümet icraatlarını değerlendirdi Damla Soyalp’in sorularını yanıtladı.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu BRT 1’de yayınlanan EkoFinans programına konuk olan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hükümet icraatlarını değerlendirdi Damla Soyalp’in sorularını yanıtladı.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ekonomide iyiye doğru bir gidiş yaşandığını söyledi. Bankalardaki mevduatların arttığını, ihracat rakamlarının yükseldiğini ve geri dönmeyen banka borçlarının ödenmeye başladığını kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, ekonomide çarkların dönmeye başladığını ve halkın bunu hissedeceğini belirtti. Başbakan, tüm eleştirilere rağmen olayları bütünlüklü olarak düşündüklerini, niyetlerinin günü kurtarmak olmadığını vurguladı.
Demokratikleşme konusunda adımlar atıldığının altını çizen Yorgancıoğlu, atılacak daha adımlar olduğunu söyledi.
“Anayasa değişikliği ile ilgili üzerimize düşeni yaptık”
Başbakan Yorgancıoğlu, hükümet programında demokratikleşme ile ilgili olarak anayasanın değiştirilmesi, polisin sivile bağlanması, siyasi partiler yasasının değiştirilmesi, halkın haber alma özgürlüğü gibi hedefler olduğunu kaydetti.
Anayasa değişikliği ile ilgili üzerlerine düşeni yaptıklarını kaydeden Yorgancıoğlu, siyasi partiler yasası ile ilgili ise bazı gecikmeler yaşadıklarını söyledi.
Başbakan Yorgancıoğlu anayasa değişikliğinin hayata geçmemesi nedeniyle diğer yasaların geride kaldığını, ancak komitelerde konuların görüşüldüğünü kaydetti.
“Devlet eliyle 2 bin 200 kişinin özel sektörde istihdamını sağladık”
Başbakan, devlet eli ile özel sektörde istihdam yaratılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, özel sektörü teşvik adına hayata geçirdikleri uygulamalarla bir yılda yaklaşık 2 bin 200 kişinin devlet eliyle özel sektörde istihdamını sağladıklarını aktardı. Bankalardaki mevduatların arttığını, ihracat rakamlarının yükseldiğini ve geri dönmeyen banka borçlarının ödenmeye başladığını kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, ekonomide çarkların dönmeye başladığını ve halkın bunu hissedeceğini söyledi. “İyiye doğru bir gidişin başlangıcında olduğumuzu söyleyebilirim” diyen Başbakan, bazı kesimlerden eleştiri alan ve vergi affı olarak adlandırılan kanun hükmündeki kararnameye de değindi.
“Niyetimiz günü kurtarmak değil, bütünlüklü çözümlere odaklandık”
Doğrudan vergi ile ilgili olarak 2 bin 200 kurum ve 7 bin kişinin düzenlemeden yaralandığını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, 9 bin 975 kişinin de araç kaydını yenilemesiyle toplamda 17 bin kişinin devletle barışmasının sağladını belirtti. Başbakan Yorgancıoğlu, birey veya kurumların vergilendirilmesinin artık maliye memurunun iki dudağı arasında olmayacağını kaydederken, res’en verginin de vergi dairesinin inisiyatifinden çıkarıldığını söyledi. Başbakan, tüm eleştirilere rağmen olayları bütünlüklü olarak düşündüklerini, niyetlerinin günü kurtarmak olmadığını belirtti.
“Örgütün yapısına dokunmadan Polis’i Başbakanlığa bağlamak istiyoruz”
Demokratikleşme konusunda adımlar atıldığının altını çizen Yorgancıoğlu, atılacak daha adımlar olduğunu söyledi.
Polisi daha demokratik bir yapıya sokmak ve Başbakanlığa bağlamak istediklerini kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, ancak bunu yaparken örgütün yapısına dokunmak istemediklerini belirtti.
Başbakan Yorgancıoğlu, narenciyede yaşanan sıkıntılara da değindi. Narenciyede yapıyı değiştirmek gerektiğini kaydeden Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu kararı ile tür değişimi için 6 bin 500 dönüm alana destek verdiklerini, sorunları minimuma indirmek hedefinde olduklarını söyledi.
“Demokratik bir parti olduğumuz için bu kadar sık eylem var”
Beş yıllığına hükümete geldiklerini kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, tüm sıkıntıları bir yılda aşmanın mümkün olmadığını vurguladı.
Yaşanan eylemlere de değinen Yorgancıoğlu, CTP daha demokratik bir parti olduğu için bu kadar sık eyleme gidildiğini, insanların “bizim işimiz olursa CTP döneminde olur” anlayışında olduğunu söyledi.
“Geleceği yaratmak zorundayız tüketmek değil”
Göç yasası olarak nitelendirilen Kamu Çalışanlarının Aylık maaş-ücret ve diğer ödeneklerini düzenleyen yasa ile ilgili olarak da Başbakan Yorgancıoğlu, bütçe hazırlanırken bütün hesaplarınm bu yasaya uygun olarak yapıldığını, bu nedenle de hemen ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını söyledi.
Yorgancıoğlu, bunun için bir geçiş dönemi olacağını belirterek, yasa kapsamında işe alınanların maaşlarında yükselebilmesi için kamuda yapılan hayat pahalılığı artışının yüzdelik yerine eşit dağılımla yapılmasının öngörüldüğünü belirtti. Başbakan, böylece bütçeye ek külfet gelmeyeceğini dile getirdi.
Yorgancıoğlu, kamu görevlileri yasasında bazı düzenlemeler yapılacağını da belirtti. Başbakan, “bu ülke bizim. Geleceğini yaratmak zorundayız, tüketmek değil. Bugün verilemeyecek kadar çok şey istersek bu gelecekten tüketmek anlamına gelir. Biz elimizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.
“Atılacak adımlarla elektrik fiyatlarında düşüş olacak”
Başbakan Yorgancıoğlu elektrik fiyatlarını da değerlendirdi. Akaryakıtta yaşanan fiyat indirimlerinin elektriğe yansımamasının normal olduğunu söyleyen Başbakan, akıllı sayaç projesi ile fiyatlarda anlamlı bir düşüş yaşanacağını belirtti. Başbakan Yorgancıoğlu, bir gelecek hazırlanması gerektiğini kaydederek, sadece bugünün değil yarının da düşünülmesi gerektiğini söyledi.
(BRTK-HABER KIBRIS)