1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. AİHM’deki başvuru davayı erteletti
AİHM’deki başvuru  davayı erteletti

AİHM’deki başvuru davayı erteletti

Mahkeme, Murat Kanatlı’nın AİHM’e yaptığı başvurunun Savcılık tarafından yeniden değerlendirmesi için 8 Kasım’a ertelendi.

A+A-

Didem MENTEŞ

Vicdani reddini açıklayarak seferberliğe katılmayı, savaşın hazırlıklarını yapmayı reddeden vicdani retçi Murat Kanatlı’nın 2010-2011 yıllarında seferberliğe gitmediği için Askeri Mahkeme’deki davası yeniden ertelendi.

Mahkeme, Murat Kanatlı’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun, Savcılık tarafından yeniden değerlendirilmesi için davayı 8 Kasım’a tehir etti.

Mahkemede dava avukatı Türkiye’nin 31 Ekim’e kadar AİHM’e dosyada görüşlerini sunacağını belirtirken, AİHM’deki davadan yeni haberdar olan savcılık ise Askeri Mahkeme’deki davanın gözden geçirilmesi ve Kanatlı’nın mağduriyet yaşamaması için durum değerlendirmesi yapacak.

Mahkeme toplandı

Vicdani ret hakkına dayanarak 2009 yılında “seferberlik görevini yerine getirmeyen” Murat Kanatlı, 2014 yılında Askeri Mahkeme tarafından para cezasına çarptırılmış, cezayı ödemeyerek hapis yatmıştı. Kanatlı’nın 2010-2011 yıllarında da seferberliğe gitmediği için hakkında açılan davayla ilgili  yeniden oturum yapıldı.

Kıbrıs'ta Vicdani Ret İnisiyatifi üyeleri ve bir grup anti-militarist, barış aktivisti Askeri Mahkeme’de gelişmeleri izledi.

Askeri Mahkeme Yargıcı Temay Sağer’in huzurunda görüşülen davada, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına Savcı Doğa Tokay ve savunma makamında avukat Öncel Polili hazır bulundu.

Savcılık davayı değerlendirmek için süre istedi

İlk sözü alan Savcı Tokay, mahkemenin huzurundaki iki dosyanın Anaysa Mahkemesi huzuruna geldiğini, açıklanan kararla dosyanın 20 Eylül 2018’de askeri mahkemeye tayin edildiğini söyledi.

Savcı, sava avukatının daha önce AİHM’de açılan davayla ilgili bilgi vermediğini, Kanatlı’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan bazı husus ve ifadelere ilişkin başvurusu oluğunu tespit ettiğini aktardı. Bu başvuru hakkında görüş ve karar üretilebileceğini, orada çıkacak sonucun bu davanın huzurunda olacağına dikkat çeken Savcı Tokay bu davanın gözden geçirilmesi ve sanığın mağduriyet yaşamaması için durum değerlendirmesi yapılmak üzere 1 aylık süre talep etti.

Avukat: “Türkiye AİHM’e görüşlerini sunacak”

Avukat Önce Polili ise Kanatlı’nın 2014 yılındaki mahkumiyetinden dolayı AİHM’e başvurduğunu, ilk aşamayı geçerek başvuru numarası aldığını belirterek, Türkiye’nin 30 Ekim’e kadar AİHM’e görüşlerini sunacağını belirtti. Polili, ayrıca AİHM’deki başvuru hakkında Savcılığın yeni bilgilenmesinin ise devlet kurumları arasında bu kadar iletişimsizlik olduğunu düşünemediğinden olduğunu ifade etti. Savcılığın davayla ilgili değerlendirmesi içerisinde davanın geri çekilmesinin de olabileceğini aktaran Polili, Savcılık tarafından yapılan tehir talebine itiraz etmedi.

8 Kasım’a ertelendi

Askeri Mahkeme Yargıcı Temay Sağer ise huzurunda yapılan tüm beyanları dikkate alarak, Savcılığın davayla ilgili yeniden değerlendirilme yapabilmesi için davayı 8 Kasım’a tehir etti.


Kanatlı: “Hükümetin attığı adımlar sonuçlanmalı”

Dava sonrasında basına açıklama yapan Murat Kanatlı, mücadelenin devam ettiğini belirterek, gelinen süreçte Hükümetin attığı adımların önemli olduğunu ama bunun bir şekilde nihayete sonuçlanması gerektiğini vurguladı. Kanatlı, şöyle konuştu: “Biz bugünkü davada erteleme talep etmeyeceğimizi söylemiştik ve karar talep ettiğimizi vurguladık. Savcının konudan yeni haberi olmuş, ilginçtir. Ama bizdeki kaynak daha farklı bilgileri içermektedir. Çünkü Türkiye’yi savunacak olan avukatın bizzat bizim eski Anayasa Mahkemesi Başkanlarından biri olduğunu ve bu konuyla ilgili olarak başsavcılığı bilgilendirdiği yönünde bize bilgi var ancak buradaki savcı bilgisi olmadığını söyledi. O yüzden konuyu değerlendirmeyle ilgili olarak ve geri çekmeyi de konuşmak için 8 Kasım’a erteledi. Elbette ki her şey bitmiş değildir, çekme önemli bir süreçtir. İki arkadaşımız daha var, Haluk Selam Tufanlı ve Halil Karapaşaoğlu. Haluk’un AİHM’de davası var, Halil’in yoktur. Bu davalar hep beraberdir o yüzden bu mücadele hep beraber sürecek. Hükümetin attığı adımlar önemlidir ama bunun bir şekilde nihayete sonuçlanması gerekiyor. Çünkü arkadan diğer arkadaşlar da geliyor, onlara cezalar tebliğ edilmektedir. Bu bir günlük, yalnızca Murat Kanatlı’nın olan bir süreç değildir. Onun dışında isimsiz birçok arkadaşımız da vardır, o yüzden 8 Kasım’da eğer savcı ısrarla ve inatla bizi yargılamaktan bahsederse bedeli neyse ödeyeceğiz. Umarız ki hukuksal anlamda meclis ayağı açısından olumlu bir süreç olur, bu davalar bir süreliğine geri çekilir. İçeride de söylediğimiz gibi 31 Ekim’e kadar Türkiye’den görüş istendi AİHM tarafından, oradaki süreç de devam ediyor. Savcılığın bunların tümünü değerlendireceğini umuyoruz. Olmadı, 8 Kasım’da biz gene buradayız, kararları neyse, bedeli neyse de ödemeye hazırız.”

Avukat Polili: “AİHM’deki süreç hızlı şekilde ilerliyor”

Avukat Öncel Polili ise Askeri Mahkeme’deki davanın AİHM’de Murat Kanatlı’nın süren davasının etkisiyle bir erteleme olduğunu belirtti. Polili, “AİHM’deki davada davalı olan Türkiyenin görüşlerini daha önceden vermesi gerekmekteydi ancak bana dün gelen bir yazıda konunun karmaşık olmasından dolayı 6 haftalık bir ek süre aldılar ve bu ayın sonuna kadar görüşlerini dosyalayacaklardır. Yani süreç hızlı bir şekilde ilerlemeye devam etmektedir” dedi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-947.jpg

 

 

Bu haber toplam 6709 defa okunmuştur
İlgili Haberler