1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 7 yılda 12 firari
7 yılda 12 firari

7 yılda 12 firari

Ülkemizde önceki gün yine bir firar olayı yaşandı, son yedi yılda firar edenlerin rakamı 12’ye ulaştı.

A+A-

Didem MENTEŞ

Ülkemizde önceki gün yine bir firar olayı yaşandı, son yedi yılda firar edenlerin rakamı 12’ye ulaştı.

Merkezi Cezaevinde, hükümsüz tutuklu olarak bulunan ve Lefkoşa Devlet Hastanesi Barış Sinir Ruh Hastanesi’nde gardiyan eşliğinde yatılı tedavi gören 32 yaşındaki Soner Aydaş önceki gün sabah hastaneden firar etti. Aydaş, polisin yürüttüğü geniş çaplı aramalar sonucu altı saat sonra Girne’de tespit edilerek tutuklandı.

Aydaş’ın kaçışı ile 2011 yılından beri gözetim altındayken firar eden mahkum ve zanlı sayısı 12’ye yükselmiş oldu. Firar eden tutukluların kimi Merkezi Cezaevi’nden kaçarken, kimisi tedavi oldukları hastaneden, kimi de dışarıda iş yapmaya götürüldüğü yerden kaçtı.

Firar edenlerin biri tamamen kayıplara karıştı, izine rastlanmadı. Kıbrıs’ın güneyine kaçan üç zanlı ise iadeden önce işledikleri suç nedeniyle Kıbrıs’ın güneyinde yargılanmaya başladı.

4 zanlı ise Lefkoşa Polis Müdürlüğü hücresinden firar edip, ara bölgede tespit edildi.

2011 yılından bugüne dek 12’inci firar olayı yaşanırken, 2018 yılında 3 firar olayının gerçekleşmesi de ‘güvenlik zafiyet’ini yeniden gündeme getirdi.

Aydaş’ın firarı bu yılki 3’üncü vaka oldu... Son yedi yılda firar edenlerin rakamı ise 12’ye ulaştı…  Firar eden tutukluların kimi Merkezi Cezaevi’nden kaçarken, kimisi tedavi oldukları hastaneden, kimi de dışarıda iş yapmaya götürüldüğü yerden firar etti

 

Biri gardiyan biri polis gözetiminden kaçtı

7 yıl zarfında farklı şekillerde yaşanan firar olayları önceki günkü firar ile birlikte 12’ye yükseldi.

2011 yılında hırsızlık suçundan mahkum olan Erdal Dağcı, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nda temizlik yaparken firar etmiş, sınırı geçmeye çalıştığı sırada Metehan geçiş noktasında gardiyanlar tarafından yakalanmıştı.

Aynı yıl yaşanan bir diğer firar olayı ise mahkemede yaşanmıştı. ‘Irza geçme’, ‘ev açma’, ‘vahim zarar’ ve ‘ciddi darp’ suçlamasıyla cezaevinde hükümsüz tutuklu olan Ayhan Aydın, Girne Ağır Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmak üzereyken, mahkeme binasından kaçmış, bir süre sonra Haspolat’ta yakalanmıştı.

Hastaneden kaçan Yavuz Erten sır oldu…

Hatırlanacağı üzere 2015 yılında çalışmak üzere götürüldüğü Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nden 3 Nisan tarihinde firar eden 35 yaşındaki mahkum Yavuz Erten kayıplara karışmıştı.

Polis, Merkezi Cezaevi’nde Ağustos 2014’ten beri hükümlü tutuklu olarak bulunan mahkum Yavuz Erten’in izine günlerce yapılan çalışmalara rağmen rastlayamamıştı.

Firar edenlerin biri tamamen kayıplara karışırken, üç zanlı ise Kıbrıs’ın güneyinde tespit edildi. Bir firar olayında ise 4 kişi ara bölgede yakalandı… Diğer firariler ise kısa sürede polis tarafından tespit edildi.

 

Polis gözetiminden kaçmışlardı…

Öte yandan 2016 yılında ise hırsızlık suçundan tutuklanan Adem Yılmaz isimli zanlı Mağusa Mahkemesi’nden cezaevine sevk edilmek üzere araca bindirilirken kaçmış, günler sonra Girne’de tespit edilerek tutuklanmıştı.

Bununla birlikte aynı yıl  Lefkoşa'da Lal Kuyumculuk ve Erdinç Kuyumculuk‘ta art arda yaşanan soygun olaylarıyla ilgili tutuklanan M.E, M.R, A.N ve S.R. Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde tutuklu bulunan İran uyruklu 4 zanlı, hücrenin havalandırma boşluğundan firar etmişti.

4 zanlı daha sonra ara bölgede yakalanmıştı.

Çöp dökmeye çıktılar, firar ettiler

2011 yılından bugüne dek meydana gelen 12 firarın 3’ü sadece bu yıl meydana geldi.

2018 yılının ilk firarı Şubat ayında yaşandı. Merkezi Cezaevi’nde çöp dökmek için çıkan Süleyman Yılkar ve Aliser Eymirov’un olay yerinden kaçmasıyla yaşanmıştı.

Firar eden her iki isim de Kıbrıs’ın güneyinde yakalanmıştı. Kıbrıs’ın güneyinde de benzer suçları işlediği için her ikisinin önce Kıbrıs’ın güneyinde yargılanması kararlaştırılmıştı.

Hastaneden firar etti

Bu yılın ikinci firarisi ise Yılmaz Gümüş oldu. 8 Mayıs’ta Girne Polis Müdürlüğü’nde görevli iki polis memuru tarafından rahatsızlandığı için Girne Akçiçek Hastanesi’ne götürülen Yılmaz Gümüş kan tahlili yaptırmasının ardından polis memurlarının hemşireden bilgi almasını fırsat bilerek firar etmişti.  Günlerce her yerde didik didik aranan Gümüş, 23 Mayıs’ta Kıbrıs’ın güneyinde tespit edilerek, tutuklanmıştı. Gümüş ve beraberindeki bir kişi Baf'ta yakalandıkları sırada üstlerinde bir miktar da uyuşturucu bulunmuştu. Gümüş’ün güneye kaçak geçmekten ve sahte belge taşımaktan Rum makamlarınca yargılanacağı belirtilmişti.

Soner Aydaş altı saat kaçabildi

2018 Şubat ile Mayıs aylarına yaşanan firarlardan sonra önceki sabah yeni bir firar olayı yaşandı.

Polis Basın Subaylığı, Merkezi Cezaevinde, hükümsüz tutuklu olarak bulunan ve Lefkoşa Devlet Hastanesi Barış Sinir Ruh Hastanesi’nde gardiyan eşliğinde yatılı tedavi gören Soner Aydaş’ın, önceki gün sabah 04.00 sıralarında hastaneden firar ettiğini duyurdu.  “Sirkat”, “Ev açma”, “İkametgâhtan sirkat ve kasti hasar”  suçlarıyla ilgili olarak cezaevinde bulunan 32 yaşındaki Soner Aydaş, firardan altı saat sonra Girne’de tespit edilerek tutuklandı.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181128141500.jpg

 

 

Bu haber toplam 2529 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler