1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Suyun kullanımı acilen planlanmalı"
Suyun kullanımı acilen planlanmalı

"Suyun kullanımı acilen planlanmalı"

KEMA, Türkiye’den gelecek suyun nasıl kullanılacağı konusunda planlama yapılmadığı gerekçesiyle hükümeti eleştirdi

A+A-

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA) Başkanı Orhan Aydeniz, Türkiye’den gelecek suyun nasıl kullanılacağı konusunda planlama yapılmadığı gerekçesiyle hükümeti eleştirdi; “görevini ihmal etmekle” suçladı.

Aydeniz, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, “Gelecek olan suyun yönetim ve kullanımı acilen planlanmalıdır” dedi.

Açıklamasında suyun kullanımıyla ilgili tavsiyelere de yer veren Aydeniz, Güney Kıbrıs’a işlenmemiş içme suyu yerine şişelenmiş içme suyu pazarlanması gerektiğini dile getirdi.

“Güneye su verilmesi yerine, kuyulardaki suları kuruduğu ve tuzlandığı için sulu tarım yapılamayan köylerimize verilmesi daha isabetli olacaktır” diyen Aydeniz, suların tükenip tuzlanması nedeniyle, halen sulu tarım yapılmayan yerlerin saptanmasını ve hangi bölgelerin sulu tarıma uygun olduğunun belirlenmesini önerdi.

“Tarım kesiminde başarının ön koşulu, üretilecek ürünlerin kazanç getirecek şekilde pazarlanabilmesidir” diyen Aydeniz, şöyle devam etti:

“Hükümetin gelecek suyun yönetim şekli ve tarımda kullanılacak suyun kullanılma alanları ile üretim planlaması çalışmalarını bugüne kadar tamamlaması gerekirdi.

Şimdiye kadar gelecek olan suyun kullanılması üzerinde gereken çalışmaların yapılmaması da, sorumsuzluk, umursamazlık ve ülke çıkarlarına zarar vermesi yanında görev ve yükümlülüklerin ihmalidir.

Bu nedenle daha fazla zaman kaybedilmeden, derhal gelecek olan suyun yönetimi ve kullanılması üzerinde gereken çalışmalar ile düzenlemelerin yapılması beklenir.”

(TAK)

Bu haber toplam 1198 defa okunmuştur