1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Özyiğit: "Türk Lirası %15 küçülmüştür"
Özyiğit: "Türk Lirası %15 küçülmüştür"

Özyiğit: "Türk Lirası %15 küçülmüştür"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Meclis Komitesi'nde 2017 bütçesinin hazırlandığı dönemde, 1 Doların 3 TL olduğunu, ancak bugün Doların 3.50 seviyelerine yükseldiğini belirterek, "2017 bütçesi daha kabul edilmeden TL bazında

A+A-

Özyiğit, Meclise sunulan 2017 bütçesinde, bütçe giderlerinde %11.3 artış öngörüldüğünü, ancak TL'de yaşanan düşüşten dolayı, bunun şimdiden eksiye düştüğüne dikkat çekti.

Yerel bütçede personel giderleri ile cari transferlerin bütçenin %85’ine, Genel bütçede de bütçenin %75’ine denk gelmesinin, mali açıdan sürdürülemez olduğuna vurgu yapan Özyiğit, yıllardır süregelen bu durumun, 2017 bütçesinde de devam ettiğini, bu durumda da ne kamu borçları ödenebileceğini, ne de toplumun yaşam kalitesi ile üretim ve istihdamı artıracak yatırımlar için kaynak ayrılabileceğini kaydetti.

Yaptığı yazılı açıklamada Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan 2017 Mali bütçesine yönelik değerlendirmelerde bulunan Özyiğit, 2017 yılı bütçesinin de yapısal sorunlara yönelik çözüm önlemleri içermediğini kaydetti.

"Yapısal sorunların çözümü öngörülmüyor"
2017 bütçesinin var olan yapısal sorunların çözümünü öngörmediği gibi, toplumun yaşam kalitesini yükseltecek yatırımları içermediğini belirten Özyiğit, bütçedeki rakamlara bakıldığında başta sağlık ve eğitimde yaşanan kaosun, yeterli yatırım kaynağı ayrılmaması nedeniyle maalesef artarak devam edeceğine dikkat çekti.  Özyiğit, personel giderlerinde öngörülen %6.9’luk artışın da, çalışan ve emeklilerin yoksullaşmaya devam edeceğinin, gelir dağılımındaki bozulmanın süreceğinin göstergesi olduğuna işaret etti.

Yolların güvenliği için Karayolları Dairesi’ne 2 milyon ve yol yapım giderleri için de 15 milyon TL ayrıldığını belirten Özyiğit, "Yıllardır ihmal edilen yollarımızın bakımı 2 milyon TL ile nasıl yapılacaktır?" diye sordu.

"Dolaylı vergiler daha da artacak"
2017 bütçesinde Fiyat İstikrar Fonu'nun (FİF)2016 bütçesine göre %23.24 oranında artırıldığını, bunun da zaten yüksek olan dolaylı vergilerin daha da artırılacağı anlamına geldiğini belirten Özyiğit, "Ancak unutulan ve görmezden gelinen halkın harcayacağı gelirlerinin her gün reel olarak azalmasıdır. TL’nin yabancı paralar karşısında değer kaybetmesinden dolayı geliri TL olan, ancak harcamalarının çoğunun döviz cinsinden para birimleri ile fiyatlanmasından dolayı tüm, çalışan ve emeklilerin satın alma güçlerinde düşüş yaşanmaktadır. Bu durumda talep düştüğü için, ithalâttaki düşüş trend halini almıştır. Durum böyle olunca bütçe gelirlerinde öngörülen %18.8’lik artış nasıl sağlanacaktır? Sağlanamayacaktır. Bütçe açığı da öngörülen 190 milyondan çok fazla olacaktır" ifadelerini kullandı.  

Cemal Özyiğit, 2017 yılı bütçesinde öngörülen 70 milyon liralık ek mesai ödeneğinin, önlem alınmadığı için 2016 bütçesinde olduğu gibi 80 milyon TL'nin üzerinde gerçekleşeceğini ifade etti. 

"Limanlar, Telekomünikasyon Özelleştirme"

TDP Başkanı Özyiğit, Limanların ve Telekomünikasyon Dairesinin geliştirilmeleri için 2017 bütçesinde kaynak ayrılmamasının 'özelleştirme' istencinin devam ettiğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Görev zararları için 142 milyon TL ayrıldığını da belirten Özyiğit, "Bu kabul edilemezdir. Kamu teşebbüsleri (TÜK gibi) arpalık olmaktan çıkarılabilinirse, sosyal güvenlik kurumları da sıkı ve yeterli denetim yapar ve yıllardır alamadığı alacaklarının peşine düşerse, görev zararları için ayrılması gereken kaynak bütçeye yük olmaktan çıkar" diye konuştu.

Bu haber toplam 1717 defa okunmuştur