1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ortaköy ve Köşklüçiftlik yükseklikte başı çekiyor
Ortaköy ve Köşklüçiftlik yükseklikte başı çekiyor

Ortaköy ve Köşklüçiftlik yükseklikte başı çekiyor

Lefkoşa bölgesinde bulunan mevcut beş kat ve üzeri toplam 314 bina olduğu Lefkoşa Türk Belediyesi verilerine yansırken, bu binaların en fazla Ortaköy ve Köşklüçiftlik bölgesinde yer aldığı kayıtlara geçti.

A+A-

Fehime ALASYA

Lefkoşa bölgesinde bulunan mevcut beş kat ve üzeri toplam 314 bina olduğu Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) verilerine yansırken, bu binaların en fazla Ortaköy ve Köşklüçiftlik bölgesinde yer aldığı kayıtlara geçti.

Şehrin ana arterlerinde yükselen binaların üçte ikisi ise 5 kattan oluşuyor.

Lefkoşa’daki yeni emirnamenin hala açıklanmadığını işaret eden emlak sektörü, gerek konut gerekse arsa ücretlerinde fiyatların tırmandığını, bunun yanında banka taksit oranları ve öğrenci sayısındaki düşüşle birlikte yatırıma maçlı alınan yüksek katlara olan talebin giderek düştüğünü belirtiyor. Emlak sektörünün gözü yeni emirnamede…

Geçtiğimiz yıla oranla, bu yıl yüksek katlı binalardaki dairelere olan talebin düştüğünü belirten Emlak Dünyası Direktörlerinden Hasan Efe, yerli halkın en fazla beş katlı binaları yaşam alanı olarak seçtiğini, yüksek katlı binaların ise sadece yatırım amaçlı kiralanması için alındığını belirtti. Efe, banka faizlerinin yüksek olması ve ülkedeki öğrenci sayısının düşmesiyle satışların olumsuz etkilendiğini anlatarak, “Lefkoşa İmar Planı’nın genişlemesi bu sıkıntılara oksijen maskesi olacak” dedi.  

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) İmar Bölümü verilerine yansıyan bilgilerde 16 Nisan 2019 tarihine dek yapılan 314 adet beş kat ve üzeri bina yapıldı.

Bu binaların en fazla Ortaköy, Köşklüçiftlik ve Kızılay bölgesinde olduğu belirtilirken, 198 adet 5 kat, 68 adet 6 kat, 31 adet de 7 kat olduğu kayıtlara geçti.

YENİDÜZEN’in yakın zamanda gündeme getirdiği ‘Lefkoşa yükseliyor’ başlıklı haberinde şehrin merkezi bölgelerinde, özellikle ana arterlerde binaların yükseldiği ve beraberinde ‘altyapı sorununu’ getirdiğini gündeme taşınmıştı.

 

BİNALARIN BÖLGELERE GÖRE DAĞILIMI:

Ortaköy: 53
Köşklüçiftlik: 52
Kızılay: 44
Küçük Kaymaklı: 36
Yenişehir: 36
Kumsal: 35
İbrahim Paşa:21
Arabahmet: 18
Göçmenköy: 6
Marmara:5
Aydemet: 4
Hamitköy:3
Çağlayan: 1

 

 BİNALARIN ÜÇTE İKİSİ İSE 5 KAT:

5 katlı: 198 adet
6 kat: 68 adet
7 kat: 31 adet
8 kat: 8 adet
9 kat: 5 adet
10 kat: 2 adet
11 kat: 1 adet
12 kat: 1 adet

 

Ortaköy ve Köşklüçiftlik yükseklikte başı çekti

Binaların bölgelere göre dağılımında 13 bölge içerisinde en fazla Ortaköy ve Köşklüçiftlik’te yüksek kat olduğu gözlemlendi.

Ortaköy bölgesinde 53, Köşlüçiftlik’te ise toplam 52 adet, beş kat ve üzeri bina bulunuyor. Bu bölgeleri takiben; Kızılay’da 44, Küçük Kaymaklı’da 36, Yenişehir’de 36, Kumsal’da 35, İbrahim Paşa’da 21, Arabahmet’te 18, Göçmenköy’de 6, Marmara’da 5, Aydemet’te 4, Hamitköy’de 3, Çağlayan’da ise 1 adet yüksek katlı bina olduğu veriler yansıdı.

Binaların çoğunluğu beş kat

Verilere yansıyan bir diğer bilgi de kat sayısına göre bina sayısı oldu. 314 binanın içinde en fazla 198 adet ile 5 katlı binalar ilk sırada yer aldı.

 Bunu 68 adet ile 6 kat takip ederken üçüncü sırada 31 adet ile 7 katlı binalar yer aldı. Kayıtlara geçen yüksek katların sayısında 8 adet 8 kat, 5 adet 9 kat, 2 adet 10 kat, 1 adet 11kat, 1 adet de 12 kat bina yer aldı.

Buna göre yüksek binaların üçte ikisini 5 katlı yapılar oluşturdu. 

 


 

Emlak Dünyası Direktörlerinden Hasan Efe:

“Yüksek katlara talep düştü, yeni arsalar açılması şart”

Emlak Dünyası Direktörlerinden Hasan Efe, şehir içindeki yüksek katlara olan talebi YENİDÜZEN’e değerlendirdi.

Efe konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Çok yüksek katlı binalara iç halkımızın çok fazla talebi yok. Yerli halkımız bunu yaşama amaçlı talep etmiyor, daha çok kira amaçlı, yatırım amaçlı alınıyor. Kimse 12 katlı bir apartmanda daire alıp yaşamak istemiyor, beşinci katlara yöneliyorlar çünkü aile sayısı az, kalabalık yok. Bu tarz yüksek katlara yatırım amaçlı talep var ama bunlar da geçen yıl fazlaydı, bu yıl talep çok düştü.

12 kat yapma oranı sadece Yenişehir ve Köşklüçiftlik bölgesinde var. İmar buna zaten çok izin vermiyor.” 

“Bu yıl talep oranı çok düştü”

“Taksit oranları ve öğrenci talebi nedeniyle geçen yıl çok talep vardı... Bu yıl talep oranı çok düştü. Yatırım amaçlı alınan sayı da azaldı. Öğrenci sayısından da düşüş var, tüm bunlar olumsuz etkiledi.

Öğrenci sayısının azalacağı da öngörülüyor, talep giderek düşecek.

Geçen yıl taksit oranları ve dövizin de etkisiyle alınan daire kendi kendini ödeyebiliyor durumdaydı ama bu yıl daire kiracısıyla kendi kendini ödeyemiyor. Faiz oranları çok yükseldi, Sterlin çıktı, öğrenci sayısı düştü, tüm bu etkenler talebi oldukça düşürdü.

Arasa paylarından dolayı 2+1 daire 45-50 bin arası değişiyor. Yüksek katlardaki fiyatlar ise buna paralel seyrediyor.

Lefkoşa İmar Planı’nın genişlemesi bu sıkıntılara oksijen maskesi olacak.”

 “Yeni emirnamede arsalar açılırsa tüm bu sıkıntıları çözebilir”

“En büyük sorun yeni emirnamenin açıklanmamasıdır. En son geçen yıl ağustos ayında çalıştay yapıldı, ardından hiçbir gelişme olmadı. İmar açılacak mı, düşecek mi yükselecek mi bilmeden bekliyoruz…

Katlarda sorunumuz yok ama yeni yerlerin açılmasını bekliyoruz. Bazı bölgelerdeki kat iznin çıkması gerek ama serzeniş yeni bölgelerin açılmamasıdır. Lefkoşa’dan Haspolat’a kadar olan bölge bomboş, trafik, suç oranı, sıkışan yaşamdan şikâyet ediyoruz herkes şehre yığılıyor, yeni bölgeler açılmalı ki dışa doğru da büyüyebilelim. İnsanlar mecburen şehre gelmesin.”

“Yeni arsalar açılırsa fiyatlar da düşecek”

“Gönyeli için de sorun aynı. Orası da ülkenin en çok genişleyen bölgesidir fakat yine aynı mantıkla bölgeler açılmıyor. Gerekçe olarak ise on yıl önce fazla açıldığını ileri sürüyorlar ama insanlar ve yatırımcılar olaya böyle bakmıyor. O bölgelerdeki, on yıl önce açılan arsa fiyatları çok yükseldi, yeni arsalar açılırsa fiyatlar da düşecek. Belediyeler bu açılıma sıcak bakmıyor çünkü altyapıda, hizmette sıkıntı yaşıyor. Fakat bu yönde gelişim olsa belediyelerin de kazancı çok büyüyecek.

Yenikent bölgesi de bu şekilde büyümüştür.

Normalde bunu devlet ve belediyelerin yapması gerek ama bunu dahi şirketler üstleniyor. Yeni yapılanan bölgeleri, apartmanların devlet ve belediyeye zararı olmuyor. Arsa açılımının belediyeye de çok büyük faydası olacaktır.”

nn-037.jpg

“Yeni açılan arsalarda yapılan konutların fiyatları daha uygun olacak”

“Bu şekilde ülke kaosta gidiyor. İnsanlar artık hiçbir şey alamıyor. Ortalama bir arsa fiyatı 100 bin Sterlin oldu. Daha uzakta arsa alıyoruz, onlar daha uygun fiyata ama imara açılmalı.

Bu sayede yeni açılan arsalarda yapılan konutların fiyatları daha uygun olacak. Sterlinin gidişatı, faiz oranları ile yatırım mümkün değil, yeni bölgeler imara açılmalı, fiyatlar aşağıya çekilmeli. 

Şehre yakın olan 100 bin Sterline satılırken, biraz dışarıda yeni açılan bölgeden konut almak 50 veya 70 bin Sterlin olacak.

Bu sayede seçme imkânı olacak ve insanlar yatırım yapabilecek.”

“Hayat boyu borç mu ödeyeceğim?” mantığı

“Yurt dışında bazı ülkeler yeni uygulamaya gitti, 100 yıllık morgeyçler (mortgage-uzun vadeli borçlanmalar) verilmeye başlandı. Artık hem konut hem de ödemesi kişilerden çocuklarına kalıyor. Bizim insanımız buna fazla yaklaşıyor, “Hayat boyu borç mu ödeyeceğim?” mantığıyla uzaklaşıyor. Bizim ülkemizde insanların belirli bir birikimi olduğu için bu borçlanmaya sıcak bakmıyor ama dünya artık be şekilde gelişebiliyor.” 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190508171419.jpg

Bu haber toplam 2904 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,