1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İşkence iddiası
İşkence iddiası

İşkence iddiası

İnsan Hakları İzleme Örgütü: "Çin'de yasal reformlara rağmen polisin zanlılara işkence yapması ciddi bir sorun"

A+A-

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin'de, yasal sistemde reform niteliği taşıyan önlemlere rağmen polisin zanlılara işkence etmesinin ciddi bir sorun olduğunu bildirdi.

Örgütün 145 sayfadan oluşan raporunda, Pekin yönetiminin, 2009 yılından bu yana polisin zanlılara işkence etmesini ve haksız mahkumiyetleri engellemek amacıyla uygulamaya koyduğu önlemlerin, sorgulamalar sırasındaki suistimalleri önlemekte başarılı olmadığı belirtildi.

Raporun, Çin genelinde yüzlerce güncel mahkeme kararının incelenerek ve 48 tutuklu, tutuklu ailesi, avukat ve eski yetkililerle yapılan söyleşilerin değerlendirilerek hazırlandığı kaydedildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin'de zanlıların yargılanmadan önce polisin kötü muamelesine ve işkencesine maruz kalmasının ciddi bir sorun olmayı sürdürdüğü ifade edilirken, örgütün Çin yöneticisi Sophie Richardson, "Birkaç yıllık reformlara rağmen, polis, suçlarını itiraf etmeleri için zanlılara işkence ediyor ve mahkemeler, suçlarını işkence altında itiraf eden insanları mahkum ediyor" dedi.

Pekin yönetimi, 2009 ve 2010 yıllarında, polisin zanlılara zalimce muamele ettiği yönündeki vakaların halkın büyük tepkisine neden olması üzerine işkenceyi ve adli hataları engellemek için yeni önlemler aldığını duyurmuştu.

Bu önlemler arasında, "hücre patronlarının" kullanılmasına karşı yasaklar ile bazı sorgulamaların videoya çekilmesi gibi yasamaya ve mevzuata ilişkin reformlar yer alıyordu. Çin, 2012 yılında da Ceza Usulü Kanunu'nu revize etmişti.

Çin'de emniyetten sorumlu olan Kamu Güvenliği Bakanlığı, ülkede reformların neticesi olarak 2012 yılında zanlıların itirafta bulunması için zor kullanılması vakalarının sayısında düşüş yaşandığını savunuyor.

(AA)

Bu haber toplam 1167 defa okunmuştur