1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “İş cinayeti”
“İş cinayeti”

“İş cinayeti”

Dev-İş, Mağusa’da dün ölümlü kazanın yaşandığı iş yerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın uygulanıp uygulanmadığının kontrol edilmesini istedi

A+A-

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş), Mağusa’da dün yaşanan ölümlü kazanın bir “iş cinayeti” olduğunu savunarak, bu iş yerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın uygulanıp uygulanmadığının kontrol edilmesini istedi.

Dev-İş, iş yerinde yasal zorunlulukların yerine getirilmediğinin tespit edilmesi halinde ilgili firmanın yetkilileri ile gerekli denetimleri yapmayan hükümetlerin “iş cinayetlerinden” sorumlu olduğunu savunarak, “İş cinayetlerinin önüne geçmenin tek yolu özel sektörde sendikalaşmaktır. Sendika aynı zamanda can güvenliğidir. Sendika yoksa cinayet vardır” dedi.

Dev-İş Genel Başkan Vekili Hasan Felek yazılı açıklamasında, dün Mağusa’da meydana gelen kazada, “iş cinayetlerine bugün bir yenisinin daha eklendiğini” ifade ederek, Mağusa’da bir inşaat emekçisinin görevi başında hayatını kaybettiğini, bunun yüreklerini dağladığını kaydetti.

Hükümete tepki gösteren Felek, hükümeti yasalar kapsamında denetim yapmamakla, iş adamlarını da iş sağlığı ve güvenliği ile sendikalaşma gibi en temel hakları gasp etmekle suçladı.

Felek şöyle devam etti: “Yaşanan bu iş cinayetinde iş yerinde sendikalaşma hakkı, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gibi temel hakların uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilmeli ve yasal zorunlulukların yerine getirilmediği tespit edilmesi halinde ilgili firmanın yetkilileri ile gerekli denetimleri yapmayan hükümetler iş cinayetlerinden sorumludurlar.

Bugüne kadar yaşanan tüm deneyimlerden bir iş yerinde yasal hakların, işçi haklarının, işçi sağlığı güvenliği gibi pek çok temel hakkın sendika olmadan uygulanamayacağını gördük. Ne patronlar ne de onların sözcülüğünü yapan hükümetler iş yerlerinde emekçilerin en temel haklarını dahi uygulamaktan aciz durumdadır. İş cinayetlerinin önüne geçmenin tek yolu özel sektörde sendikalaşmaktır. Sendika aynı zamanda can güvenliğidir. Sendika yoksa cinayet vardır.

Dev-İş olarak önümüzdeki dönemde özel sektörde sendikalaşma için yeni bir atılım hazırlığında olacağız.”

Fotoğraf:Arşiv

Bu haber toplam 1276 defa okunmuştur