1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. HARAVGİ'ye göre liderler her an açıklayabilir
HARAVGİye göre liderler her an açıklayabilir

HARAVGİ'ye göre liderler her an açıklayabilir

Kıbrıs görüşmelerinde, "Güven Yaratıcı Önlemler"den biri olarak öne çıkan elektrik şebekelerinin birleşmesi yönünde ciddi mesafe alındığı iddia edildi

A+A-

 

• Kıbrıs'ın güneyinde yayınlanan Haravgi gazetesinin iddiasına göre Orunda ve Athalassa bölgelerindeki çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiği, liderlerin "elektrik şebekelerindeki birleşme"yi çok yakında ilan edeceği belirtildi

• Mobil telefonların birleşmesi yönündeki tek sorunun ise "ödeme" ve "tahsilat" konusunda olduğu belirtildi. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ne verdiği “357” uluslararası alan kodu, adanın kuzeyindeki operatörlere açılamıyor. Bu aşamada 'ortak GSM/mobil' ağı iki farklı uluslararası kod üzerinden tesis edilecek, görüşmeler 'yurt içi' yerine 'uluslararası roaming' üzerinden yapılacak.


"Birleşik Kıbrıs" müzakerelerinde ilk önemli adımın elektrik şebekelerinin birleşmesi yönünde olabileceği açıklandı.
Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis'in, Güven Yaratıcı Önlemler çerçevesinde ilan ettiği, adanın her iki tarafında elektrik şebekelerinin entegre olması yönündeki çalışmaların sona geldiği konuşuluyor.
Bu yönde henüz resmi bir açıklama yapılmadı, ancak Kıbrıs'ın güneyinde yayınlanan Rumca Haravgi gazetesi "çalışmalarda neredeyse sona gelindi" iddiasını ortaya koydu.


Orunda ve Sopaz
Haravgi gazetesi güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde sistemin Orunda bölgesinden kuzeye paralel hale getirildiğini öne sürdü.
Athalassa-SOPAZ bölgesinde de ikinci bir hattın denemesinin yapıldığını savunan gazete, bu hatla ilgili sorunların aşılmasının ardından, iki liderin, elektrik şebekelerinin bağlandığını resmi olarak açıklayabileceğini iddia etti.

Cep telefonları
Haravgi gazetesi ayrıca Kıbrıs (Rum) Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Başkanı Fidias Pilidis ve uzmanı Leonidas Pashalidis’in adadaki cep telefonu ağlarının birbirine bağlanması konusunda yaptığı açıklamalara da yer verdi.
İddialara göre Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ne verdiği “357” uluslararası alan kodu, adanın kuzeyindeki operatörlere açılamıyor. Bu aşamada 'ortak GSM/mobil' ağı iki farklı uluslararası kod üzerinden tesis edilecek, görüşmeler 'yurt içi' yerine 'uluslararası roaming' üzerinden yapılacak.
Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki operatörler uluslararası alan kodu olan 00 357'yi, kuzeydeki operatörler ise Türkiye'nin alan kodu 0090'ı kullanmaya devam edecek.
Mobil telefonların birleşmesi yönündeki tek sorunun "ödeme" ve "tahsilat" konusunda olduğu belirtildi.

Bu haber toplam 2342 defa okunmuştur