1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güney’de taşınmaz mal devirlerinde düşüş
Güney’de taşınmaz mal devirlerinde düşüş

Güney’de taşınmaz mal devirlerinde düşüş

Güney Kıbrıs, önceki yıllara kıyasla bu yıl taşınmaz mal devirlerinde düşüş yaşanmasından dolayı büyük bir gelir kaybına uğradığı haber verildi.

A+A-


 

Simerini gazetesi “Hazineyle İlgili Milyonlar Kaybedildi... Taşınmaz Mallarda Yaprak Kımıldamadığı İçin Devlet Gelirleri Azalıyor” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, devletin, 2012, 2013 ve 2014 yılının ilk 5 ayında elde ettiği gelirler tablosuna göre, krize kadar hükümetin önemli ekonomik kollarından biri olan taşınmaz mal devir gelirlerinde düşüş olduğunu ve düşüşün nerede duracağının bilinmediğini yazdı.

Krizden dolayı zaten gelirlerin azaldığı 2012 yılına kıyasla bu yılki taşınmaz mal devir gelirlerindeki düşüşün 15 milyon Euro olması ihtimalinden söz eden gazete, 2012 yılında devirlerden elde edilen gelirlerinin 34 milyon Euro olduğunu kaydederken, bu yılın ilk yarısında söz konusu gelirin 10 milyon 845 bin Euro olduğunu belirtti.

Gazete, geçen yıl da büyük bir düşüş olduğunu belirterek, devletin devirlerden elde etiği gelirin 28 milyon 733 bin Euro ile sınırlı kaldığını kaydetti.

Vergiler, malın 1980 yılındaki değerleri temelinde belirlenecek

Gazete, “80 Fiyatları Temelinde Vergi Ödeyeceğiz” başlığıyla verdiği haberinde, taşınmaz mal vergilerinin, malın 1980 yılındaki değeri temelinde hesaplanacağını belirtti.

Kıbrıs Rum Meclisi’nin önceki günkü oturumda, taşınmaz mal vergilerinin, taşınmaz malların 1 Ocak 2013 yılındaki değerlerine göre hesaplanmasını öngören hükümet yasa tasarısı yerine, DİSİ, EVROKO ve DİKO’nun sunduğu ve vergilendirmenin taşınmaz malın 1980 yılındaki değerleri temelinde yapılmasını öngören yasa tasarısını onayladığını yazdı.

Öte yandan, Alithia gazetesi, Asgari Garantili Gelir yasa tasarısının Kıbrıs Rum Meclisi’nde onaylandığını yazdı.  Yasayla Güney Kıbrıs’ın AB ülkeleri arasında cazip ödenekler cenneti nitelemesinden kurtulacağını kaydeden gazete, asgari garantili gelirin alınabilmesi için artık Güney Kıbrıs’ta 5 yıl daimi ve yasal ikamet istendiğinin belirtti. Yasayla sadece işsizlere değil düşük maaşla çalışan kişilere, düşük maaşlı emeklilere ve küçük bir taşınmaz malı ya da evi olduğu için devletten hiçbir yardım alamayanlarına yardım edileceğini aktaran gazete, şimdi en düşün asgari garantili gelirin 480 Euro olduğunu belirterek, bu miktarın hak sahibinin ihtiyacına göre şekilleneceğini aktardı.  Haberde, Kıbrıs Rum Emekliler Birliği’nin, yasa tasarısının oylamaya sunulduğu sıralarda Meclis binası önünde protesto yaparak, 60 bin düşük emekli maaşlıya destek planına devam edilmesini talep ettiğini aktardı.

Posta harçlarında artış

Fileleftheros gazetesi ise Kıbrıs Rum Bakanlar Kurulu’nun posta harçlarında artış yapılması önerisini onayladığını yazdı. TAK

Bu haber toplam 1391 defa okunmuştur