1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Genel Kurul’da ‘Hükümet söyler, hükümet dinler’ gerginliği
Genel Kurul’da ‘Hükümet söyler, hükümet dinler’ gerginliği

Genel Kurul’da ‘Hükümet söyler, hükümet dinler’ gerginliği

Başbakan Ersin Tatar’ın HP Milletvekili Gülşah Sanver’e yanıt vermek üzere kürsüden yaptığı uzun konuşma, Genel Kurul’da ‘Hükümet söyler, hükümet dinler’ gerginliği yarattı.

A+A-

Meltem SONAY

Meclis Genel Kurulu  Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay Başkanlığı’nda saat 10.50’de toplandı. 

Güncel konuşmaların yapıldığı genel kurulda ilk sözü DP Milletvekili Serdar Denktaş aldı.

Denktaş, Salı günlerinin denetleme günleri olduğunu ve konuşma yapması gerekenlerin de muhalefet milletvekilleri olması gerektiğine dikkat çekerek, salı günleri önceliğin muhalefet milletvekillerine verilmesi gerektiğini söyledi.

HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu’nun Hükümet’e mensup bir milletvekili olarak Genel Kurul’da ilk konuşmacı olarak kürsüye gelmesinin ardından Başbakan Ersin Tatar’ın da Sanver’e yanıt vermek üzere kürsüden yaptığı uzun konuşma, Genel Kurul’da ‘Hükümet söyler, hükümet dinler’ gerginliği yarattı.

Konuşmalara geçilmeden önce söz alan DP Milletvekili Serdar Denktaş, Güncel konuşmalarda ‘Muhalefet Milletvekilleri’ne öncelik verilmesi gerektiğini belirtmişti.

HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu da Denktaş’a katılmış, kendisinin ‘tesadüfen’ ilk sırayı aldığını söylemişti.

Başbakan Tatar’ın Manavoğlu’nun ardından kürsüye gelerek süreyi de aşan bir açıklama yapması, hem YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, hem de bazı CTP Milletvekilleri’nde eleştirildi.

Başbakan Tatar ise, ‘Ben çıktım açıklama yaptım, hoşunuza gidecek sandım” şeklinde konuştu.

Başbakan Ersin Tatar: “Ekonomik çarklar dönmeye başladı"

Hükümet’in esas söyleminin ekonomik krizdeki ülkenin düzlüğe çıkması olduğunu söyleyen Başbakan Ersin Tatar, protokolün imzalanması ile para akışının başladığını, yarım kalmış ihalelerin tamamlanması için gayret gösterildiğini belirtti.

Ekonomik çarkların dönmeye başladığını söyleyen Tatar, dövizdeki dalgalanmanın da nispeten durduğuna işaret etti, göstergelerle birlikte faizlerde de düşüş yaşandığını belirtti.

Başbakan Ersin Tatar, Meclis Genel Kurulu’nda ‘Bakanlıklar ve çalışmaları’na ilişkin HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu’nun konuşmasına yanıt verdi.

Ekonominin daha da toplanması ve Türkiye’nin de durumuna bağlı olarak buraya yansımanın da daha iyi olacağı görüşünü belirten Tatar, şu anda 2020 yılı için Mali Protokol çalışmalarının başladığını belirtti.

Açığın azaltılması, kamu bankalarına borçların ödenmesi noktasındaki çalışmaların yanı sıra, özel teşebbüsün yatırımlarının da artmasının beklendiğini söyleyen Tatar, 2020 yılında ekonomide büyüme beklentisini dile getirdi.

‘Üretim’ vurgusu yapan Başbakan Tatar, DPÖ ile Ekonomi Bakanlığı’nın aynı vizyonla çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre 2020 bütçesinin 2019’a göre çok daha sürdürülebilir olacağının değerlendirildiğini aktaran Tatar, 100 polisin alınması için Hükümet’in kararlığını sürdürdüğünü de belirtti.

‘Huzur ve asayiş’ için Polis Örgütü ile direk temas halinde olduğunu söyleyen Tatar, polisin GKK ile birlikte Hükümet’e de bağlı olduğunu ve yakın çalışıldığını kaydetti.

Mobese kameraları ile ‘devlet gözetliyor’ algısının yaratılmasının önemli olduğunu söyleyen Başbakan Tatar, şu anda Türkiye’den yetkililerin Polis Okulu’ndaki polisimize trafik eğitimi verdiğini de aktardı.

Tatar, çeşitli sıkıntılar yaşandığını ama dünyanın her yerinde de bu şekilde sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

Nami’den Tatar: “Hükümetinizin nüfus politikası var mı?

Başbakan Ersin Tatar’ın çizdiği ‘iyimser tabloya’ işaret eden CTP Milletvekili Fikri Toros ve Özdil Nami, Tatar’a sorular yöneltti.

Nami, Hükümet’in nüfus politikası olup olmadığını sordu, altyapının aklındaki modeli kaldırıp kaldıramayacağını sordu.  Nami, Türkiye ekonomisini ‘ani şokların’ etkilendiğine işaret ederken, bunun KKTC Ekonomisi’ne derin yaralar açtığını da anımsattı, benzer şokların gelebileceğinin hesap edilmesi gerektiği düşüncesini belirtti, Türkiye Hükümeti ile bunun konuşulup konuşulmadığını sordu.

Tatar: “Dediğinizi anlıyorum, devalüasyon olacağını beklemiyorum”

Nami’nin sorusu üzerine ‘tüm bunların düşünüldüğünü’ söyleyen Başbakan Tatar, daha fazla proje odaklı gelişmeler ve çalışmalara destek için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Şu anda 2020 Mali yılı protokolünün çalışıldığını yineleyen Tatar, “Dediğinizi anlıyorum, ben öyle bir devalüasyon olacağını beklemiyorum” dedi.

Karamsarlığa gerek olmadığını söyleyen Tatar, ‘Ben bu döviz düşecek dedim, düştü, gene düşecek dedim gene düştü. Şimdi ne düşecek ne yükselecek diyorum” dedi.


HP Milletvekili Manavoğlu: “KKTC seçim zehirlenmesi yaşıyor”

HP Milletvekili Gülşah Manavoğlu, “Hükümetin tüm bakanlıklar bağlamında öncelikleri neler olmalıdır ve bakanlıklar bu konularda ne aşamada girişim yapıyor” konulu konuşmasına başlamadan önce Denktaş’ın eleştirisini yanıtladı.

Konuşma sırasının kendi isteğiyle belirlenmediğini söyleyen Manavoğlu, konuşma sırasının ona verilmesinin, önceden yapılmış sıralamada sıranın kendisine gelmesinden dolayı olduğunu kaydetti.

Eski ve yeni siyasilerin sürekli istikrarsız bir hükümet söyleminde bulunduğunu söyleyen Manavoğlu, ortalama bir buçuk senede seçim olan bir ülkede hangi reformların gerçekleşebileceği sorusunu sordu ve KKTC’nin ciddi bir seçim zehirlenmesi yaşadığını söyledi.

Manavoğlu, geçen hafta Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin açıklamasına da değinerek, ülkenin kutuplara ayrıldığına işaret etti. Manavoğlu, erozyona uğrayan KKTC-TC ilişkilerinin bozulmasına izin verilmeyeceğini belirtti.

Ülkeye zarar vermeden doğru kriz yönetimi ve devlet yönetimi gerektiğini dile getiren Manavoğlu, hükümetin kaynak sıkıntısı yaşanan bu dönemlerde kaynakları doğru yönetmesi gerektiğini söyledi.

Sivil hizmet ve polis görevlisi alımına olumlu yaklaştıklarını kaydeden Manavoğlu, özellikle sivil hizmet görevlisi alım yönteminde sınav şekli konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Cezaevi yapımının ne aşamada olduğunu da soran Manavoğlu, Bilişim Yasası’nın ne durumda olduğunun açıklanmasını istedi. Manavoğlu, Tarım Bakanlığı’na da yağış fazlalığına karşı gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığını sordu.

Sağlık Bakanlığı’na da tarihi geçmiş ilaçların imhası konusunda gelinen aşama hakkında bilgi isteyen Manavoğlu, Lefkoşa Eğitim Kampusu Projesi’nin akıbeti konusunda hem Milli Eğitim ve Kültür Bakanlı, hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan cevap beklediğini kaydetti.

UBP Milletvekili Yasemin Öztürk: “Çevre Koruma Yasası’nda eksiklikler var”

UBP Milletvekili Yasemin Öztürk, “Çevre Kirliliğinin ülkemize verdiği zararlar” konusunda konuşma yaptı.

Çevrenin korunması ile ilgili yasa olduğunu ama içinde eksiklikler bulunduğunu belirten Öztürk, muhalefetin de desteği ile çevre konusunda bilincin artırılması için çalışılmasını istedi.

Çevrenin korunması için yapılabileceklere değinen Yasemin Öztürk, çevreyle ilgili verilen cezaların arttırılması gerektiğini ve bununla ilgili çalışma başlattıklarını söyledi.

Çevre temizliği konusunda öz eleştiri yapılması gerektiğini dile getiren Öztürk, çevre kirliliği konusunda cezaların çok az olduğunu ve artırılması konusunda da gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

 

YDP Genel Başkanı Arıklı: “Vatandaş TÜK’teki partizanlığın ve popülizmin bedelini ödüyor”

YDP Milletvekili Erhan Arıklı, “Tarım” ile ilgili güncel konuşma yaptı.

Konuşma sırası ile ilgili yapılan eleştirilerin yerinde olduğunu söyleyen Arıklı, muhalefetin konuşma sıralamalarının daha özenle yapılmasını istedi.

Toprak Ürünleri Kurumuna mahsulünü veren vatandaşlara senet imzalatılmasını eleştiren Arıklı, vatandaşın suçunun ne olduğunu sordu.

Arıklı, devletin Kooperatif  Merkez Bankası’na ayda 20 Milyon TL borç ödenmesi için yapılan anlaşma ile borcun yaklaşık 200 senede ödenebileceğini söyledi.

TÜK’ün bir an evvel “rehabilite edilmesi” gerektiğini söyleyen Arıklı,  “vatandaş TÜK’teki partizanlığın ve popülizmin bedelini ödüyor” ifadesini kullandı.

Arıklı, Credit West bankası ile yapılan anlaşmanın detaylarının açıklanmasını da istedi.

Tarım Bakanı Oğuz: “TÜK fiyat mekanizması açısından dengeleyici”

Tarım Bakanı Dursun Oğuz, bankaların kendi uygulamamaları çerçevesinde borç alındığını söyleyerek, yapılan araştırmalar sonucunda sadece Credit West ile anlaşma yapıldığını belirtti.

Üreticilerin bireysel borçlanma yöntemiyle borçlandıklarını anlatan Oğuz, üreticilerin de kefilinin TÜK olduğunu söyledi.

TÜK’ün çok önemli bir kurum olduğunu ve yaşaması ve yaşatılması gerektiğini dile getiren Oğuz, TÜK’ün fiyat mekanizması açısından dengeleyici olduğunu kaydetti.

TÜK’ün mali durumunun bozuk olduğunu herkesin bildiğini söyleyen Oğuz, Türkiye’den alınan borcun ödenmesi gerektiği, bunun  görevleri olduğunun bilincinde olduklarını fakat şu anki yapıyla bu borcu da ödeyemediklerini belirtti. 

Alınan borcun mükellefiyetinin üretici değil TÜK’te olduğunu söyleyen Oğuz, borç senedinin imzalanmasının bankanın prosedürü olduğunu fakat borç mükellefiyetinin TÜK’te olduğunu vurguladı.

 

CTP Milletvekili Şahiner: “Lefke’de fırsat eşitliği yok”

 

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, “Lefke’nin sorunları” konusunda konuştu.

Lefke’ye yapılan yatırımların hayati önem taşıdığına dikkat çeken Şahiner, kamu personeli istihdamı konusunda bölgeye hassas davranılması ve işsizliğin önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Bölgede fırsat eşitliği olmadığını da söyleyen Şahiner, aynı işi yapan iki esnafın merkezi yerden çok geride kalındığını söyledi.

Bölgedeki üretim sorunlarına da değinen Şahiner, bölgede milyonlarca dolarlık narenciye sektörü bulunduğunu ve bu sektörün bölge açısından önemli olmasından dolayı da korunması ve pazar payının artırılması gerektiğini kaydetti.

Hal Yasasının da bir an önce yapılmasını isteyen Şahiner, bölgede en büyük sorunlardan birinin de su sorunu olduğunu belirtti.

Lefke bölgesinin turizm bölgesi olarak kullanılabilecek en güzel bölge olduğunu da sözlerine ekleyen Şahiner, bölgeye yapılacak yatırımlarla halkın rahatlayacağı ve bölgeye turizm teşvik verilmesi gerektiğini kaydetti.

Şahiner, turizmde herşey dahil değil, bölgeye de katama değer desek verilmesinin önemine de vurgu yaptı. 

Bölgede kanalizasyon olmayışının önemli sorunlara yol açacağını söyleyen Şahiner, kanalizasyon alt yapısının bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti.

 

CTP Milletvekili Akansoy: “Dışişleri Bakanı bağlayıcılığı olmayan açıklamalar yaptı”

CTP Milletvekili Asım Akansoy da “Kıbrıs Sorunu” ile ilgili konuşma yaptı.  Akansoy, Maronitlerin ülkedeki hukuki statüsü ile de gerekli düzenleme yapılması gerektiğini ve bu kişilerin arzu ettiği takdirde KKTC vatandaşı veya başka bir düzenlemeye hak kazanmaları gerektiğini belirtti. 

Maronit açılımı konusunda hükümetin ne düşündüğünü ve ne tür adımlar yapmayı planladıklarını bilmek istediğini dile getiren Akansoy, bu yönde gerçekten somut ve kalıcı bir adım atılıp atılmayacağının bilinmesini istedi.

Akansoy, BM güvenlik konseyinde alınan karar doğrultusunda, 1984 yılında alınmış 550 sayılı ve 789 sayılı karara atıfta bulunarak, Maraş’ın nasıl açılacağı konusuna atıfta bulunduğunu söyledi. 

Dışişleri Bakanının herhangi bir bağlayıcılığı olmayan açıklamalar yaptığını söyleyen Akansoy, BM güvenlik konseyi kararlarının çözüm ile ilgili ne kadar güçlü olduğunu herkesin bildiğini kaydetti.

BM güvenlik konseyi kararlarında, Kıbrıs konusunda çözümün bir federasyon üzerinden yapılacağının belirtildiğini dile getiren Akansoy, as olan BM güvenlik konseyi kararlarını dikkate alarak siyaset üretmek gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs konusunda arayış ve kavganın federasyon çerçevesinde olacağının bilinmesi gerektiğini dile getiren Akansoy, “Maraş konusunda büyük kahramanlıklar yapılıyor” dedi.
Maraş konusunda adımlar atılabileceğini söyleyen Akansoy, atılacak adımların BM Güvenlik konseyi kararları çerçevesinde olması gerektiğini vurguladı.

Akansoy, Maraş konusunda yargıtayın aldığı kararın önemli olduğunu ve hep birlikte  takip edileceğini söyledi ve as olanın da bütünlüklü bir çözüme kavuşturulması olduğunu kaydetti.

Kıbrıs konusunda başlayan bir sürecin devam ettiğini ve eğer BM’nin iki lidere görüşme çağrısı olması halinde Cumhurbaşkanı’nın buna katılmamasının mümkün olamayacağını belirtti. (TAK)

 

Bu haber toplam 1705 defa okunmuştur
Etiketler :