1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gençlik Örgütleri yasayı yetersiz buldu
Gençlik Örgütleri yasayı yetersiz buldu

Gençlik Örgütleri yasayı yetersiz buldu

Siyasi partilerin gençlik örgütleri, ilgili komitede onaylanan ve Pazartesi günü Meclis’in gündemine gelecek olan Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni ‘yetersiz’ buldu.

A+A-

Ayşe GÜLER

Siyasi partilerin gençlik örgütleri, ilgili komitede onaylanan ve Pazartesi günü Meclis’in gündemine gelecek olan Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni ‘yetersiz’ buldu.
Hazırlanan önerinin toplumun beklentilerine cevap vermediğini savunan örgütler, özellikle lise ve üniversite mezunu kişilerin askerlik sürelerinin kısalmasıyla ilgili değişiklik yapılmamasını eleştirdi.
Örgüt temsilcileri YENİDÜZEN’e konuştu, Öneri’deki ‘eksikliklere’ değindi.
CTP-BG Gençlik Örgütü Genel Başkanı Ongun Talat, Askerlik Yasa Önerisi’nde yapılan değişikliklerin yeterli olmadığını söyleyerek, bazı vekillerin askerlik süresinin düşürülmesi gerektiğine yönelik ciddi yaklaşımlarının olmasına rağmen,  bu konuda yeterli alt yapının oluşturulmadığına dikkat çekti.
TDP Gençlik Kolları Örgüt Başkanı Atik Kaya, Yasa Önerisi’nin ‘bir şeyler yaptık’ noktasında olduğunu belirterek, düz lise ve üniversite mezunu kişilerin askerlik sürelerinin kısaltılmasıyla ilgili iyileştirme yapılmadığını, bu durumda aksaklıkların yaşandığını kaydetti.
Öte yandan UBP Lefkoşa Gençlik Kolları Başkanı Sami Osmanlı ise Yasa Önerisi’nde erler ile ilgili de düzenlemeler yapılması gerektiğini, iyileştirmenin yapılması halinde önerinin yeterli olacağını kaydetti.
YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı ise yapılan değişikliklerin toplumun beklentisinden ve tartıştığı konuların uzağında olduğunu vurguladı.

 

CTP-BG Gençlik Örgütü Başkanı Talat: “Askerlik süresinin kısaltılmasına yönelik talepleri karşılanmadı”

CTP-BG Gençlik Örgütü Genel Başkanı Ongun Talat, Komite’de onaylanan ve Pazartesi Meclis’in gündemine gelecek Askerlik Yasa Önerisi’nde yapılan değişikliklerin yeterli olmadığını söyledi.
Talat, düzenlemelerin özellikle askerlik süresinin kısaltılmasına yönelik talepleri karşılamadığını vurguladı.
Bazı vekillerin askerlik süresinin düşürülmesi gerektiğine yönelik ciddi yaklaşımlarının olduğunu ancak nasıl düşürüleceğine yönelik yeterli cevap veremediklerini kaydeden Talat, bu konuda yeterli alt yapının oluşturulmadığına dikkat çekti.
Talat, CTP Gençlik Örgütü olarak askerlik süresinin düşürülmesiyle ilgili yapılacak çalışmalara öncülük edeceklerini vurguladı.
Talat, bunun yanı sıra değişikliklerden yararlanacak gençler adına bir takım iyileştirmelerin ve daha iyi koşulların doğduğunu da sözlerine ekledi.


TDP Gençlik Kolları Örgüt Başkanı Atik Kaya: “Öneri’de eksiklikler var”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gençlik Kolları Örgüt Başkanı Atik Kaya, Komite’de onaylanan Yasa Önerisi’nde eksiklikler olduğunu savunarak, önerinin ‘bir şeyler yaptık’ noktasında olduğunu belirtti.
Kaya, öneride düz lise ve üniversite mezunu kişilerin askerlik sürelerinin kısaltılmasıyla ilgili iyileştirme yapılmadığını, bu durumda aksaklıkların yaşandığını kaydetti.
Sadece meslek lisesi mezunu kişilerin askerlik sürelerinin 3 ay kısaltılacağına değinen Kaya, “ülkede ara eleman eksikliğini gidermek için atılan adımlara destek vermek gerekiyor. Ancak düz lise ve üniversite mezunu kişiler ile ilgili de düzenlemeler yapılmalıydı” dedi.
Kaya, bu konuda ‘asker azlığının’ öne sürüldüğünü ancak sınırlara termal kamere koyarak bu sorunun da çözümleneceğini ifade ederek, söz konusu değişikliklerle ilgili Meclis’e parti olarak öneri sunduklarını hatırlattı.
Meclis’te Pazartesi günü görüşülecek Yasa Önerisi’nde yurt dışında bulunan profesyonel futbolcular ile ilgili yapılan düzenlemeleri ‘pozitif bir ayrımcılık’ olarak değerlendiren Kaya, “Onlar zaten yurt dışında vatani ödevlerini yapıyor. Bu konuda onlara imtiyaz sağlanmasını pozitif ayrımcılık olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Öte yandan Yasa Önerisi’nin 2009 Ocak ayından sonra kaçak durumuna düşenleri kapsamadığını dile getiren Kaya, “çocuklar, ailelerinin günahlarını çekmek zorunda bırakılıyor” şeklinde konuştu.
Kaya, vicdani ret ile ilgili de Öneri’de gerekli değişikliklerin yapılmadığını, bunun ciddi önem taşıdığını ifade ederek şöyle devam etti: “vicdani rettin Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi’nde yer alan insani bir haktır. Eğer sosyal bir devlet olduğumuzu iddia ediyorsak, evrensel insani değerleri de benimsemeliyiz. Vicdani ret ile ilgili anayasada değişikliğe götürüleceği söylenmişti. Fakat böyle bir şey olmadı. Tek bir düzenleme ile vicdani ret ile ilgili adım atılabilirdi”


UBP Lefkoşa Gençlik Kolları Başkanı Sami Osmanlı: “Erler ilgili de düzenleme yapılmalı”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Gençlik Kolları Başkanı Sami Osmanlı ise ülkede er eksikliğinin bulunduğunu, bu konuda da düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
Osmanlı, şu andaki Yasa Önerisi’nde erler ile ilgili de düzenlemeler yapılması gerektiğini, iyileştirmenin yapılması halinde önerinin yeterli olacağını kaydetti.
Ülkedeki birçok gencin çavuş olarak askerlik yapabilmeleri için üniversite okuduğunu belirten Osmanlı, böylelikle er açığının oluştuğunu dile getirdi.
Osmanlı, Türkiye’deki Askerlik Yasası’nın örnek alınabileceğini ifade etti.
Profesyonel askerliğin de gündeme gelebileceğini belirten Osmanlı, profesyonel askerliğin işsiz gençler adına iyi bir adım olduğunu savundu.


Kanatlı: “Toplumun beklentisinin çok uzağında”

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı, yapılan değişikliklerin toplumun beklentisi ve tartıştığı konuların uzağında olduğunu vurguladı.
Meslek lisesi mezunlarına yönelik yapılan değişikliklerin doğru gibi görünse de yeterli olmadığını ifade eden Kanatlı, “meslek lisesi mezunlarıyla ilgili atılan adımın işe yarayıp yaramayacağı belli değildir. Çünkü o noktada başka sıkıntılar vardır. Teknik olarak yeterli adım atılmadı” şeklinde konuştu.
Kanatlı, bedelli askerlikle ilgili her sene yeni bir affın çıktığını söyleyerek, bu aflardan kısa ve az bir kesimin yararlandığını dile getirdi.
Komitede onaylanan Askerlik Yasa Önerisi’nde özellikle vicdani ret ile ilgili uluslar arası hukuk adına adım atılmasını beklediklerine dikkat çeken Kanatlı, toplumun beklentisinin askerlik süresinin kısaltılması olduğunu kaydetti.
Kanatlı, yapılan değişikliklerden kaç kişinin yararlanacağının dahi belli olmadığını savunarak, Öneri’de yapılan değişikliklerin yetersiz kelimesini dahi hak etmediğini belirtti.

Bu haber toplam 2157 defa okunmuştur