1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Gençlik Dairesi Müdürü Şifa Çolakoğlu “Gençlikle ilgili bilimsel veri yok”
Gençlik Dairesi Müdürü Şifa Çolakoğlu    “Gençlikle ilgili bilimsel veri yok”

Gençlik Dairesi Müdürü Şifa Çolakoğlu “Gençlikle ilgili bilimsel veri yok”

Gençlik Dairesi Müdürü Şifa Çolakoğlu, gençlikle ilgili hiçbir bilimsel verinin olmadığına dikkat çekerek, bu dönem mutlaka bilimsel veri için çalışacaklarını ifade etti.

A+A-

UZMAN KADROLARI BOŞ…“Uzman kadrolarımızın yüzde 90’ı boştur. Kitabet, işçi, özelleştirmeden gelen arkadaşlar var ama uzman yok. Bu arkadaşlarımız tabi ki çalışıyor ama bizim istediğimiz alanlarda uzman değiller.”

BİLİMSEL VERİ YOK…“Yapacaklarımızı tabi ki biliyoruz ama hepimizin gözü önünde cereyan eden olaylar vardır. Ama elimizde bilimsel verimiz olmalıdır. Yani 2019’u bitireceğimiz dönemde hala daha gençlikle ilgili yapılmış bir tek bilimsel verinin elimizde olmaması acı bir şeydir.”

GENÇLİK MERKEZİ…  “Bizim de istediğimiz, sürekli açık olan, gençlerin oraya geldiği zaman hem vaktini geçirebileceği hem de kendini geliştirebilecekleri, hem de bundan harçlık da kazanabilecekleri bir merkezi yaratmak. Kendi kendini çeviren bir merkez... Özlenen bu. Ama binanın tamiratını halledemiyoruz.” 

GESDEP…“Gençlerin sorunları ortaktır ve hepimizin bildiği sorunlardır. Bu projelerle çocuklarımıza daha fazla kendilerini tanıma, sosyal ve beceri yönlerini geliştirebilecek yönlerini keşfetme ve bunlara eğilebilmeleri fırsatı sunacağız.”

 

Fayka Arseven KİŞİ

Gençlik Dairesi Müdürü Şifa Çolakoğlu, gençlikle ilgili hiçbir bilimsel verinin olmadığına dikkat çekerek, bu dönem mutlaka bilimsel veri için çalışacaklarını ifade etti.

Çolakoğlu, geçtiğimiz gün tanıtımı yapılan Gençlik Sosyal Destek Projesi (GESDEP) ile gençlerin ekonomiden, spora, sanattan, kültüre, kültürel mirasa ve kişisel gelişime kadar eğitim alabileceğini, projenin 6 ayrı yerleşim yerinde gerçekleşeceğini dile getirdi.

Çolakoğlu, proje ile hem kırsaldaki gençlere hem de onların ailelerine dokunabileceklerini ifade etti.

En büyük hayalinin bir gençlik merkezini hayata geçirmek olduğunu da kaydeden Çolakoğlu, “bina hazır ama binanın tadilatı yönünde sıkıntı yaşıyoruz. Sıkıntıları aşarsak, gençlerin bir arada olabileceği bir merkezi hayata geçireceğiz” dedi.

Bu hafta Gençlik Sosyal Destek Projesi’ni ve Gençlik Dairesi’nin faaliyetlerini Gençlik Dairesi Müdürü Şifa Çolakoğlu ve Gençlik Sosyal Destek Projesi’nin Koordinatörü Dr. Fatoş Giritli ile konuştuk.

 

  • YENİDÜZEN: Gençlik Sosyal Destek Projesi fikri nasıl ortaya çıktı?
  • Şifa ÇOLAKOĞLU: Genelde bu tür projeleri merkezlerde yaptık. Bu projemizi ise ilçe bazlı ama daha kırsal, öğrencilerin de yoğun olduğu bölgelere yaymak istedik. O yüzden merkezden biraz uzaklaşıp onlara yakın yerlere kaydırdık. Gençlerin sorunları ortaktır ve hepimizin bildiği sorunlardır. Bu projelerle çocuklarımıza daha fazla kendilerini tanıma, sosyal ve beceri yönlerini geliştirebilecek yönlerini keşfetme ve bunlara eğilebilmeleri fırsatı sunacağız. Özellikle Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası farklı iş alanları ile ilgili gençleri bilgilendirecek. Bu da ülkemizin bir gerçeği olan bol üniversite mezunu ama usta elemanlar açığının olduğu ülkemizde gençleri bilgilendirmek adına çok önemli bir eğitim olacaktır. 7 farklı konuda, farklı eğitimlerden ve atölyelerden oluşmuş bir projeyi hayata geçireceğiz.
     
  • YENİDÜZEN: Proje kapsamında kaç genç bireye ulaşmayı hedefliyorsunuz?
  • Şifa ÇOLAKOĞLU: Her bölgede her atölye için en az 80 kişi. Bazı atölye çalışmalarında yaş sınırları da belirlendi. 2 etkinliğimiz de ise yaş sınırı yok. Biz bazı çalışmalara velilerin de katılmasını önemsiyoruz. Umarız gençlerimiz kadar velilerimiz de bu eğitimlere katılım gösterir.   
     
  • YENİDÜZEN: Bu proje kapsamına katılacak gençler nasıl belirlenecek? Herhangi bir kriter var mı?
  • Dr. Fatoş Giritli: Bölgelerdeki maddi manevi yetersizlik yaşayan veya sosyal açıdan zayıf olan ihtiyaçlı gençler ve çocuklar, etkinliklere öncelikli katılacak. Bunun için de okul yönetimleri belirleyici olacak. Özellikle workshoplarda, interaktif etkinliklerde bilhassa onları tercih ediyoruz.
    Eğitimlerimizin de interaktif olmasına özen gösterdik.
     
  • YENİDÜZEN: Proje kapsamındaki eğitimler hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
  • Dr. Fatoş Giritli:  ‘Şiddet-Şiddetsizlik’ eğitimi ile gençlerle güvenli ilişkiler, şiddet, şiddetsizlik üzerine düşünme, stres kaygı yaratan durumlarla başa çıkabilme ve sosyal beceri gelişimi hedefleniyor.
    ‘Nesnelerin Dili’ eğitimi kültürel mirasa dair farkındalık geliştirmeyi amaçlıyor. ‘Ergenlik-anlamak-anlatmak ve anlaşılmak’ eğitimi var. ‘İçimdeki ben’ eğitimi ile yaratıcılık, kendini ifade etme eleştirel düşünme, problem çözme ve kendini tanıma yönünde bir çalışma yapılacak. Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın bir eğitimi olacak; ‘40 meslek 40 alternatif’. Bu eğitimle gençlere 40 farklı mesleğe ilişkin bilgilendirme yapılacak. ‘Masal Değirmeni’ eğitimi değerlere ilişkin farkındalığı ortaya koymayı amaçlıyor. ‘Oryantiring’ ise zamana karşı yarışmak ve eğlenmeyi içeriyor. Tüm eğitimler sonunda da eğitimler hakkında anketler yapılacak. Tüm eğitimler, uzmanlar tarafından verilecek.  İlk eğitimler Değirmenlik Bölgesi’nde başlayacak. İkincisi Geçitkale ardından Yenierenköy ve arkasından diğer belirlenen bölgelerde olacak.  Projenin ilki 9 Nisan’da Değirmenlik Belediyesi Özle Türkel Sosyal Aktivite Merkezi’nde başlayacak.
  • Şifa ÇOLAKOĞLU:  Aslında biz ‘bir pilot program oluşturup, bir yıl boyunca bir yerde yapalım ardından diğer bölgelerde yaparız’ diye yola çıktık. Ama kısa zamanda daha fazla gence ulaşmak hedefi oluştu.
    Bu çalışmalarımız sırasında anketler de yapacağız. Bu anketler ile memnuniyeti de öğrenmiş olacağız. Eğer gençler bu eğitimlerden katkı almışsa tabi ki ileri ki dönemlerde bu eğitimler tekrarlanabilecektir.
     
  • YENİDÜZEN: Merkezlerdeki gençlerin olanaklara erişimi daha kolay. Kırsal kesimlerdeki gençlerin daha kısıtlı imkanlar var. Gençlik Dairesi’nin kırsaldaki gençlerle ilgili farklı çalışmaları da olacak mı?
  • Şifa ÇOLAKOĞLU:  Dairenin imkanları sınırlıdır. Her bölgede merkez açma durumumuz yok. Çünkü bina istiyorsunuz, personel istiyorsunuz. Bizim amacımız devlet, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri imkanlarını birleştirip birlikte bunu başarmaktır. 
     
  • YENİDÜZEN: Gençleri en çok ne tehdit ediyor? Uyuşturucu kullanımı, madde bağımlılığı arttı deniliyor, aile içi şiddetten bahsediliyor. Sizde gençlerle ilgili bir veri var mı? Gençlerle ilgili bilimsel bir çalışma yaptınız mı?
  • Şifa ÇOLAKOĞLU: Daire olarak şöyle bir sıkıntımız var; uzman kadrolarımızın yüzde 90’nı boştur. Kitabet, işçi, özelleştirmeden gelen arkadaşlar var ama uzman yok. Bu arkadaşlarımız tabi ki çalışıyor ama bizim istediğimiz alanlarda uzman değiller. Uzmanımız olmadığı için de bilimsel verilerimiz maalesef yok. Bu yıl projelerimiz arasında gençler arasında bir yoklama anketi yapmak var. Gençliğin durumunu böylece analiz edebileceğiz. Elimizde veri olmalı ki yapacaklarımızı tabi ki biliyoruz ama hepimizin gözü önünde cereyan eden olaylar vardır. Ama elimizde bilimsel verimiz olmalıdır. Yani 2019’u bitireceğimiz dönemde hala daha gençlikle ilgili yapılmış bir tek bilimsel verinin elimizde olmaması acı bir şeydir. Bunun için de tabi ki bütçe gerekir. Yatırım projesi de hazırladık, başka projelerimiz de var ama şuan için kaynak yok.
     
  • YENİDÜZEN: Gençlik Dairesi’nin faaliyet alanı sadece halk dansları ile mi sınırlıdır? Farklı alanlarda faaliyetleri oluyor mu?
  • Şifa ÇOLAKOĞLU: Gençlikle ilgili en fazla temsiliyetimiz olduğu alan evet, halk danslarıdır. Sporda, birçok dalda federasyon var ama gençlikte öyle bir genişletilme yapılmadı. İzciler var, onların tüzük çalışmasını yapıyoruz. Onları ayrı bir federasyon başlığı altında toplamak istiyoruz. Çünkü izciler de aldıkları eğitim ve felsefesiyle ülke gençliğine değerler aşılıyor. O yüzden onları da bir federasyon çatısı altında toplamak istiyoruz.  Diğer yandan belki müziği çoğaltmalıyız. Bir gençlik orkestrası kurmalıyız. Sanat çalışmalarını çoğaltmak gerekiyor.
    Lefkoşa’da Girne Kapısı’ndaki eski Ziraat Bankası binası artık bizim kullanımımızda. Ancak binanın tadilatına yönelik bürokratik sorun yaşıyoruz. Yoksa biz oraya hayat vermeyi başarsak, gençlerin sanatlarını çalışabileceği, sergileyebileceği alanlar yaratmış olacağız. Sanat veya diğer alanlarda  çalışma yapan gençler hatta bilmeyen ama öğrenme isteği olan gençlere eğitim verebilecek, bilgisini paylaşabilecek. Artık gençlerin istekleri, merakları da farklı alanlar… Örneğin; creative yaratıcılık, barista, grafik-dizayn, dikiş atölyesi, modern dans  gibi… Bunları gençlerle de konuştuk, neler yapabileceğimizin fikir alışverişini yaptık. Ortaya çok güzel şeyler çıktı. Bizim de istediğimiz sürekli açık olan, o gençlerin oraya geldiği zaman hem vaktini geçirebileceği hem de kendini geliştirebilecekleri hem de bundan harçlık da kazanabilecekleri bir merkezi yaratmak. Kendi kendini çeviren bir merkez düşünüyoruz. Özlenen bu. Ama binanın tamiratını halledemiyoruz.  
    Hep hayalim mesela bir gençlik orkestrası ve korosu olsun. Alternatif müzikler de yapılsın. Ama bir yerde tıkanıyorsun.
    Kantara Gençlik Kampı’na tadilat yaptık. Mart ayında 358 kişi kaldı. Kantara kampı daha önce 3 ay yaz ve 15 günlük kış kampında kullanılıyordu. Şuan düzenlemeyle birlikte bir yıl boyunca kamp alanı kullanabilir hale geldi. Lapta da sırada bekliyor.
    Gençlere tarihi yerleri ve müzeleri gezdiriyoruz, onlara bilgi veriyoruz. Çünkü öyle gençler var ki yaşadıkları alanın dışına çıkmadı. Yani örneğin Lefke’den hiç Mağusa’ya gelmedi. Bu projeyi yapıyoruz.  Bu gençlere 3 gün Lapta’da 3 gün Kantara Kampı’nda konaklama imkanı sağlıyoruz. Yaklaşık 600 öğrencimiz bundan yararlandı.
    Gençlere yönelik durum analiz çalışması projemiz var. Bu projeye kaynak yaratılarak, hayata geçirilecek. Çünkü daha öncede dediğim gibi elimizde gençlerle ilgili bilimsel bir veri yok. Bu bilimsel veri mutlaka olmalı ve ona göre de adımlar atılmalı, projeler üretilmelidir.     
    Gençlerle ilgili gerçekten güzel planlarımız var. Alışılmışın dışındaki alanlarda da gençlerle atölye çalışması yapmak istiyoruz. Yeter ki kaynağımız olsun.  

 

 

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190408135944.jpg

 

Bu haber toplam 2764 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler