1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Eroğlu, CNN Türk’e konuştu
Eroğlu, CNN Türk’e konuştu

Eroğlu, CNN Türk’e konuştu

“Bugün Maraş’ı verirsin yarın başka bir yeri isterler ve bu salam politikası devam eder. Bu yöntemle çözüm olmaz…”

A+A-

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu misyonunun Maraş’ı değil Kıbrıs sorununu çözmek olduğunu vurguladı. Eroğlu, “Bugün Maraş’ı verirsin yarın başka bir yeri isterler ve bu salam politikası devam eder. Bu yöntemle çözüm olmaz” dedi. Basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Eroğlu, CNN Türk’te Saynur Tezel’in sunduğu “Günlük” adlı programa canlı yayın konuğu olarak birçok konuda değerlendirmede bulundu. Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakere masasının neden kilitlendiği yönündeki soruya karşılık geçtiğimiz Eylül’de yapılan görüşmede karşılıklı pazarlıkların başlayacağı üçüncü safhaya geçilme kararı alındığını anımsattı. Eroğlu, ekim ayında pazarlıklara başlamayı planladıklarını ancak Rum lider Anastasiadis’in Barbaros Hayrettin Paşa gemisini bahane ederek masadan kalktığını belirtti.
Hristofyas döneminde de Piri Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin KKTC adına denizde arama yaptığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Ancak Anastasiadis’in aksine Hristofyas masadan kalkmadı” diye konuştu.

“Çözümsüzlüğün başlıca sorumluları BM ve AB’dir”

BM ve AB’nin çözümdeki rolünün sorulması üzerine Derviş Eroğlu şöyle konuştu:
“Ben 1963'te Kıbrıs’a geldiğimde kendimi genç bir doktor olarak olayların içinde buldum. 1990'larda Rumlar AB’ye girmek için başvurduklarında bizlere bunun bir müracaat olduğunu ve ileriye götürülmeyeceğini söylemişlerdi. Fakat bu doğru çıkmadı. BM Güvenlik Konseyi ve AB ülkeleri bize ‘anlaşın’ diyorlar. Fakat bu iki örgütün yaptıkları hatalar nedeniyle bugün anlaşamıyoruz. 4 Mart 1964'te geçici bir süreliğine Barış Gücü adaya gönderildi. O gün bugündür Barış Gücü adada kaldı. Anlaşma olmamasının başlıca sorumluları BM Güvenlik Konseyi ve AB'dir. Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi temsilci var. Bunlardan üçü Rumlardan yana tavır alıyor. Hal Böyleyken Rumlar neden anlaşma istesin.” TAK

Bu haber toplam 1702 defa okunmuştur