1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Doğurganlık hakları temel insan hakkıdır”
“Doğurganlık hakları temel insan hakkıdır”

“Doğurganlık hakları temel insan hakkıdır”

Kıbrıslı Türk İnsan hakları vakfı, doğurganlık haklarının, temel insan hakı olduğunu belirterek, bu hakların insan onuru ve gelişimi için vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

A+A-

Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, doğurganlık haklarının, temel insan hakı olduğunu belirterek, bu hakların insan onuru ve gelişimi için vazgeçilmez olduğunu vurguladı.
Vakıftan yapılan açıklamada, insan haklarının ve birçok uluslararası sözleşmenin desteklediği kadınlar için kürtaj hakkının da göz ardı edilmeyecek kadar önemli bir hak olduğunu ifade ederek, Kürtaj üzerindeki yasal sınırlamaların çoğu zaman yüksek oranlarda yasa dışı ve güvenli olmayan kürtajlara neden olduğunu savundu.
Kadınların temel haklarını garanti altına almak adına 1979 yılında imzalanan ‘’Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’’nin (CEDAW) büyük bir önem taşıdığına işaret edilen açıklamada, “CEDAW üreme hakkını bir insan hakkı olarak kabul eden tek belge niteliği taşıdığı için önemli bir sözleşmedir. Özellikle Sözleşmenin 12. Maddesinde sağlık alanında kadınlara karşı ayrımı ortadan kaldırmayı amaçlamışlardır. Bir diğer yandan Sözleşmenin 16. Maddesi de kadınların ne zaman dünyaya çocuk getirmek isteyeceğine ve çocuk sayısına serbestçe karar vermelerini hedeflemiştir” denildi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) araştırmalarına göre, kürtaj hakkının kısıtlanmış olduğu ülkelerde toplam kürtaj oranlarının, kanunen serbest olduğu ülkelere göre çok daha fazla olup, kürtaj yasağının bulunduğu ülkelerde operasyon sırasında ölüm sayısının da çok yüksek olduğu belirtilen açıklamada, bu bağlamda kadınların doğurganlık hakkını yasalarla güvence altına almanın çok ciddi önem taşıdığına işaret edildi. Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı açıklamasında şu ifadelere de yer everdi;
“Atılması gereken en önemli adım ise devletin ve yasa koyucuların kadınların doğurganlık ve insan haklarını temel meseleleri yapmaları, Kadına karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesini göz önünde bulundurarak ve kürtaj hizmetlerini güvenli, yasal ve erişilebilir yapmaları çalışmalar yapmalarıdır.”

Bu haber toplam 2454 defa okunmuştur