1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Başbakan, Bakanlar Kurulu kararlarını açıkladı
Başbakan, Bakanlar Kurulu kararlarını açıkladı

Başbakan, Bakanlar Kurulu kararlarını açıkladı

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nun kararlarını açıkladı

A+A-

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, beyan dışı kalmış emtia ve servetlerin, ekonomik sisteme dahil edilmesi ve vergi borçlarının ödenmesine kolaylık sağlamak amacıyla yasa gücünde kararname çıkarma kararı aldıklarını açıkladı.

Yorgancıoğlu, kamudan maaş alanlara maaşlarının Ramazan Bayramı öncesinde ödenmesi için ellerinde geleni yaptıkları da söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlarla ödeme zorluğu çeken, cezalar altında ezilen esnafın ve bireylerin ödemelerini kolaylaştırmayı amaçladıklarını ifade etti.

DÜNKÜ TOPLANTININ KARARLARINI AÇIKLADI

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının uzun sürmesi ve saat 19.00’da bitmesinden dolayı alınan kararları bugün düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Yorgancıoğlu, “Toplantının bu kadar uzun sürmüş olmasının iyi sonuçları da oldu. Bu da işin sevindirici yanı” dedi.

İşletmelerin bilançolarının yeniden güncellenmesini teşvik etmek ve zor durumda olan esnaf ile işletmelerin durumlarının iyileştirilmesi amacıyla hazırlanan yasa tasarının Cumhurbaşkanlığı’ndan geri döndüğünü hatırlatan Yorgancıoğlu, şöyle konuştu:

“İnsanların üzerinde ekonominin yarattığı sıkıntılar ve devlete olan borçların ceza ve faizlerinin getirdiği yükler telafisi mümkün olmayan sonuçlar üreteceğinden, dün Bakanlar Kurulumuz, bu telafisi mümkün olmayan ağır yükümlülükleri ortadan kaldırmak adına yasa gücünde bir kararname çıkarma sonucunu üretmiştir.”

İNDİRİMLER VE AFLAR

"Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasa Gücünde Kararname"nin 1 Ocak 2007 ile 31 Aralık 2013 tarihleri arası için geçerli olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, karara göre emtia stokunun güncellenmesi adına bilançolara katılacak yeni değerlerin, servet güncellenmesinin, beyan dışı kalmış ekonomik kıymet ve gelirlerinin yüzde 3, beyan dışı kalmış BSİ vergilerinin yüzde 5 vergilendirileceğini kaydetti. Yorgancıoğlu, kararnameden önce uygulamadaki vergi oranının 10-15 civarında olduğunu kaydetti.

Yorgancıoğlu, şu bilgileri verdi:

“Tek taraflı dairece hüküm alınmış itiraz altında bulunan vergi borçlarının peşin ödenmesinde yüzde 45 indirim uygulanacak. Gecikme zamları ise yüzde 100 affedilecek. İtiraz altında bulunan vergilerin ödenmesinde 6 ay taksit halinde yüzde 40 indirim uygulanacak ve gecikme zammının yüzde 100’ü affedilecek. 12 taksit uygulanması halinde yüzde 30 indirim uygulanacak ve gecikme zammının yüzde 100’ü affedilecek. Kesinleşmiş vergilerin peşin ödemesinde cezalar yüzde 100 affedilecek. 6 aylık taksitlendirmelerde cezaların yüzde 90’ı affedilecek. 12 aylık taksitlendirmelerde ise cezaların yüzde 75’i affedilecek.”

KAYITTAN DÜŞMÜŞ ARAÇLAR İÇİN DE AF

Bakanlar Kurulu’nun, kayıttan düşen motorlu araçlarda kayıt harcı ve seyrüsefer ruhsatı ödemelerinin geçmiş yılları silinerek sadece bir kez alınmasını kararlaştırdığını dile getiren Başbakan Yorgancıoğlu, kamu alacaklarının peşin ödenmesi kaydıyla ceza ve gecikme zamlarının affedilmesine yönelik de bir kararname çıkarıldığını açıkladı.

“Ödeme zorluğu çeken, cezalar altında ezilen esnafın bireylerin cezalarında af getirerek ödemelerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz” diyen Yorgancıoğlu, bankaların kredi verirken şirket bilançolarını baz alacağından işletmelere bilançolarını daha sağlam bir zeminde hazırlama tavsiyesinde bulundu.

VAKIFLAR

Yorgancıoğlu çıkarılan bir başka yasa gücünde kararnameyle de Vakıflar İdaresi’nin kiracılarından doğan gecikme zamlarında, kendi kuralları çerçevesinde indirime gidebilmesi için yetkilendirildiğini ifade etti.

CEZAYA DÜŞMÜŞ KİŞİLER

Ülkede bulunan veya ülke dışında cezaya düşmüş kişilerin yurda giriş çıkışlarını sağlamak için cezalarının hafifletilmesine de karar verdiklerini kaydeden Yorgancıoğlu, bunun “ailelerin birleştirilmesi adına” yapıldığını belirtti.

YEREL İŞGÜCÜNÜN ARTTIRILMASI

Başbakan Yorgancıoğlu, yerel işgücü istihdamının desteklenmesi için fonda biriken paraların kullanılmasında, prim teşviki yapılan alanların genişletilmesi kararı da aldıklarını belirtti.

YARIM KALAN İNŞAATLARIN BİTİRİLMESİ

Başbakan, “Ülkemizde kanayan bir yara olan ve inşaat sektöründe büyük sıkıntılar yaratan konulardan bir tanesi de bazı iş adamlarının yaptığı ve yabancılara sattığı evlerde yaşanan sorunlardır” dedi.

Yorgancıoğlu, ülkede yurt dışındaki yatırımcılar tarafından başlatılan ancak yarım bırakılmış inşaatların tamamlanması için Bakanlar Kurulu toplantısında Yurttaşlık Yasası’nda bir değişiklik yasa tasarısının onaylandığını açıkladı.

“YARIM KALMIŞ YATIRIMLAR İÇİN 6 AY İÇİNDE DÖNME HAKKI”

Yorgancıoğlu, değişiklik tasarısına göre, yurttaşlığı haksız yere kazandığı tespit edilen yatırımcıların yurttaşlıklarına son verileceğini, yatırımcıların taahhütlerini yerine getirmesi için ülkeye dönmelerine fırsat verileceğini ancak ülkeye 6 ay zarfında dönmeyen yatırımcılar yerine yarım kalan inşaatların devlet tarafından tamamlanması ve sahiplerine teslim edilmesine, elde kâr kalması halinde kârın söz konusu yatırımcının hesabına yatırılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Yorgancıoğlu, “Bunun, birçok bedel ödediği halde mülk sahibi olamayan insanların sorunlarının çözülmesi adına önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz.”

“CAS HİSSELERİNİN ALINMASI VE HIZLA BAŞKA ŞİRKETE SATILMASI”

Ercan Havalimanı’nda yer hizmeti veren devletin ortak olduğu Cyprus Airport Services (CAS) konusuna da değinen Yorgancıoğlu, toplantıda Havaş’ın tuttuğu hisselerin satın alındıktan sonra bu işi yapabilecek başka bir şirkete satılması ve şirketin faaliyetlerini sürdürebilmesi için potansiyel müşterilerle hızlı bir şekilde görüşme başlatılması kararı aldığını da ifade etti.

LEFKOŞA POLİS MÜDÜRLÜĞÜ’NDE ÖLEN VECHİ KONUSUNDA SORUŞTURMA

Bakanlar Kurulu’nda alınan bir başka kararla, Emekli Yargıç Çetin Veziroğlu ile emekli Başmüfettiş Osman Bayramoğlu’nun Lefkoşa Polis Müdürlüğünde hayatını kaybeden Mehmet Veçhi olayıyla ilgili “Kamu vicdanının rahatlatılması adına” soruşturma yürütmesi için atandığını da kaydeden Yorgancıoğlu, soruşturma sonuçlarının ilk etapta Başsavcılık ve Başbakanlık’la paylaşılacağını söyledi.

MAAŞLAR BAYRAMDAN ÖNCE

Kamu görevlileri, emekli ve sosyal sigortalıların maşlarının ödeme tarihiyle ilgili bir soruya karşılık Yorgancıoğlu, maaşların bayram öncesi ödenmesi için çalıştıklarını ve bunun yapılacağını düşündüğünü kaydetti.

AKÇA’NIN AÇIKLAMALARI

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’nın ülke ekonomisinde reformlar yapılması gerektiği yöndeki açıklamalarının anımsatılması üzerine Yorgancıoğlu, geçmiş hükümetin Türkiye ile imzaladığı ekonomik protokolde ülke yararına unsurların da bulunduğunu, bunlardan birinin de belirttiği yasa tasarısı olduğunu kaydetti.

Büyükelçi’nin düşüncelerinin 2013 yılı için geçerli olduğunu, kendilerinin 2013’ün son 4 ayında hükümete geldiklerini ve 2014 yılında ekonomik reformlar yolunda önemli yol kat ettiklerine inandığını kaydeden Yorgancıoğlu, “Ülkemizin yararına olan reformları hayata geçireceğiz” dedi.

BAYRAM MESAJI

Yorgancıoğlu basın toplantısında yaklaşan Ramazan Bayramı için de mesaj verdi ve “insanların birbirlerine yılın 12 ayı bayramdaki gibi candan ve samimi davranması, bölgedeki ülkelerde yaşanan çatışmalarda kadın ve çocuk ölümlerinin sonlanması, Kıbrıs sorunun da çözülmesi” temennisinde bulundu.

(TAK)

 

Bu haber toplam 2837 defa okunmuştur