1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. "BM Formül Arıyor"
BM Formül Arıyor

"BM Formül Arıyor"

BM, tarafları yeniden bir araya getirme çabasına başlatırken liderlerin hafta sonuna doğru ilk yüz yüze görüşmeyi yapabileceği bekleniyor

A+A-

Mont Pelerin görüşmelerinin çöküşünden sonra BM, tarafları yeniden bir araya getirme çabasına başlatırken liderlerin hafta sonuna doğru ilk yüz yüze görüşmeyi yapabileceği; ardından da Türkiye ve Yunanistan yetkililerinin görüşmesinin netleşmesinin beklendiği belirtildi.

Fileleftheros “BM Formül Arıyor… Espen Barth Eide Kıbrıs Müzakerelerini Devam Ettirme Yolu Arayacak… Hal Böyleyken Müzakereler Yeniden Başlaması Zor Olacak” başlıklı manşet haberinde, gerek BM’nin gerekse uluslararası unsurun, bu dönemde var olduğunu düşündükleri ivme kaybolmasın diye, İsviçre’deki çöküşten sonra zaman geçmemesi gerektiğine inandığını yazdı.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, müzakere masasına geri getirmek maksadıyla Kıbrıs Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşeceğini yazdı. Ancak Rum tarafındaki çeşitli çevrelerin “hal böyleyken Eide’nin hedefini başarmasının zor olduğu” görüşü taşıdığına işaret etti.

Haberde Rum tarafındaki bu görüşe gerekçe olarak, müzakerelerin İsviçre’de koptuğu noktadan başlaması, Kıbrıs Türk tarafının ise Toprak başlığının çok taraflı bir konferansta Güvenlik görüşmesine bağlanması isteğini gösterildi.

Eide’nin tarafları yeniden masaya oturtma çabalarına bu hafta ABD’den ve İngiltere’den yardımcılar da geleceğine dikkat çekilen haberde, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un yarın (salı), ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen’in de hafta içi Ada’ya geleceği hatırlatıldı. Haberde Johnson’un, Mont Pelerin başarısızlığından önce planlanan ziyaretinin İngiltere’ye, kendi hareketleri için olanak tanıyacağı görüşünü ortaya koydu.

Simerini “Diyaloğu Yeniden Başlatma Yolu Arıyorlar… Prosedürün Kurtarılması İçin Bu Hafta Hararetli Temaslar… BM Çabanın Devamını Cesaretlendiriyor” başlıklı manşet haberinde, Espen Barth Eide’nin Ada’ya dün geldiğini ve iki liderle bugün görüşeceğini yazdı.

Habere göre Rum yönetiminden kaynaklar “Kıbrıs Rum tarafının, diyaloğun Mont Pelerin’de durduğu yerden başlaması ve çok taraflı konferanstan önce Toprak başlığının kapatılmasına dair uzlaşılanların uygulanmasından başka hiçbir yöntemi kabul etmeyeceğini” açıkladı.

EIDE TÜRKİYE VE YUNANİSTAN ARASINDA PARALEL GÖRÜŞME HEDEFLİYOR

Eide’nin Ada’daki temaslarının ardından Ankara ve Atina’ya giderek Türk ve Yunan Dışişleri bakanlarıyla görüşeceğine işaret eden gazete hedefinin de, Kıbrıs’taki taraflar geriye kalan başlıkları kapatmaya girişirse, Güvenlik ve Garantiler konusunda Türkiye ile Yunanistan arasında paralel bir diyalog başlaması olduğuna işaret etti.

Haberi iç sayfasında “Verimli Zemin İşliyorlar” başlığı altında detaylandıran gazeteye göre İngiliz diplomatik kaynakları İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson’ın Kıbrıs Türk lider Akıncı ve Kıbrıs Rum lider  Anastasiadis’le muhtemelen çarşamba ve perşembe günleri görüşeceğini, niyetinin de “İngiltere’nin prosedüre desteğini yinelemek ve iki lideri, çabanın boşa gitmesine izin vermemeye cesaretlendirmek” olduğunu söyledi. Johnson’un gündeminde Kıbrıs sorunu dışında İngiltere’nin AB’den çıkış kararı ve Güney Kıbrıs-İngiltere ikili ilişkileri de olacak.

Gazete, ABD’nin “Avrupa ve Avrasya Konuları Müdürlüğü Sekreter Yardımcısı Vekili” olarak lanse ettiği Jonathan Cohen’in de bu hafta Ada’ya gelerek iki liderle temas edeceğini hatırlattı. Gazete, Amerikan diplomatik kaynaklarını işaret ederek Cohen’in Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında bilgi alacağını ve ABD’nin, iki liderin yararlı göreceği her türlü yardıma hazır olduğunu ileteceğini yazdı.

“AŞILAMAZ DEĞİL”

Haberde Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in, iki taraf arasındaki anlaşmazlığı aşılamaz bulmadığı, çünkü Mont Pelerin’de gözlemlendiği üzere anlaşmazlığın daha çok, Kıbrıs Türk tarafının izlediği taktik kaynaklı olduğu görüşü hatırlatıldı.

Haravgi “Müzakerelerin Akıbeti İçin Kritik Hafta… Küçük Türk ve Yunan Kontenjanları Kalması Önerisi” başlıklı haberinde bugün önce Anastasiadis’le ardından Akıncı’yla görüşecek Eide’nin AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile de ayrı ayrı görüşebileceğine dikkat çekti.

“ÇÖZÜMDEN SONRA TÜRK VE YUNAN ASKERİ KONTENJANLARI KALMASI ÖNERİSİ MASADA”

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Güvenlik ve Garantiler konusunda bir uzlaşı önerisi bulunmaya çalışıldığını yazdı. Bu kapsamda, çözümden sonra Türkiye ve Yunanistan’dan (az) bir miktar asker kalması, bu askerlerin iki kurucu devletçikteki üslerinde konuşlanmalarına dair bir önerinin halen müzakere masasında bulunduğunu savundu. Gazete Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın dün “Yunanistan, Ada’da, geçiş döneminde kalacaklar dışında asker kalmasını ve garantilerin hiçbir türünü kabul etmeyecek” sözünü yinelediğine dikkat çekti.

ERDOĞAN-ÇİPRAS, TSIPRAS-ANASTASİADİS GÖRÜŞMELERİ

Haberde, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması istişareleri çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’ın Güvenlik başlığını görüşmek üzere bir araya gelmesi meselesinin de açık durduğuna işaret edildi.

Habere göre Rum Sözcü Nikos Hristodulidis dün Türkiye’nin, Yunanistan’ın görüşme talebine olumlu cevap verdiğini ve görüşme tarihinin belirlenmesinin beklendiğini söyledi. Sözcü, Kıbrıs Rum lider Anastasiadis’in Yunanistan Başbakanı Tsipras ile sürekli irtibat halinde olduğunu, bu hafta yüz yüze görüşme ihtimali bulunduğunu da açıkladı.

MONT PELERİN SONRASI İLK YÜZ YÜZE GÖRÜŞME HAFTA SONUNA DOĞRU

Öte yandan Alithia “Mont Pelerin’deki Çöküşten Sonra İlk Yüz Yüze Görüşme… Akıncı ve Anastasiadis’in Hafta Sonuna Doğru Görüşmesi Bekleniyor” başlıklı manşet haberinde “perde gerisini bilen yetkili” kaynakların Kıbrıs Türk lider Akıncı ve Kıbrıs Rum lider Anastasiadis’in ilk görüşmesinin hafta sonuna doğru gerçekleşeceğini değerlendirdiğine işaret etti.

Habere göre aynı kaynaklar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Tsipras’ın görüşme tarihinin de Akıncı-Anastasiadis ilk görüşmesinin belirlenmesinin ardından netleşmesini bekliyor.

“İLK GÜN SAHNE NET OLMALI”

Rum tarafının, görüşmelerin Mont Pelerin’de koptuğu noktadan başlamasını istediğini hatırlatan gazete şunları da yazdı:
“Kıbrıs Rum tarafı Akıncı-Anastasiadis görüşmesinde Toprak dışında, diğer başlıklarda havada kalan çeşitli konularda yakınlaşma sağlanması için yoğunlaştırılmış müzakereler de olmasına sıcak bakıyor. Kıbrıs halkının önüne boşlukları ve belirsizlikleri olmayan bir plan konulmasını önemli buluyor. Rum tarafı bunun paralelinde, çözümün ilk günü -Euro’nun ortak para birimi tesis edilmesiyle ekonomik konular, toprak iadeleri, v.b.- sahnenin çok net olmasını da istiyor. Halk tarafından kabul edilebilmesi için çözüm planının her açıdan net olması gerektiğine vurgu yapılıyor.”
Politis, “Espen Barth Eide İşe Başlıyor” başlıklı haberinde Eide’nin bugün iki lider dışında DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile de görüşeceğine işaret etti.

 

(tak)

Bu haber toplam 1311 defa okunmuştur