1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3.  “Yoksulluk gerçek yüzüyle ortaya çıktı”
 “Yoksulluk gerçek yüzüyle ortaya çıktı”

 “Yoksulluk gerçek yüzüyle ortaya çıktı”

Tedarikçiler Derneği: Temel gıdada ve temizlik ürünlerinde vergi, fon, stopaj kaldırılsın

A+A-

Kuzey Kıbrıs Hızlı Tüketim Ürünleri Tedarikçiler Derneği (TUTDER), hayatın ucuzlaması için temel gıda
ve temizlik ürünlerinde ithalatta uygulanan Katma Değer Vergisi, fon ve stopajın kaldırılmasını istedi.

“Halktan topla kamuya aktar” denkleminin yanlış olduğunu ifade eden TUTDER Başkanı Bertan Özberkman,  bunun, “Halktan adil oranda topla, halkla adil olarak geri ver” şeklinde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

“Piyasaya para en kolay ve en ucuz olarak güneyden sağlanabilir” denen toplantıda, “Geçişleri kolaylaştırın kapıları çoğaltın” çağrısı yapıldı.

TUTDER “Başka Bir Hayat Mümkün” başlıklı kampanyalarını tanıttı. Kampanyanın tanıtımını Kudret Akay yaptı.  Dernek, üyelerin temin ettiği 70 bin ürünü ihtiyaçlı ailelere dağıtarak Sosyal Yardım Dayanışma Platformu’nun oluşumuna da örnek olmuştu.


“İnsanlara yardımın vicdani bir boyutu vardır evet ama insanları yardıma muhtaç eden sistemin hiçbir vicdani boyutu yoktur” mesajı verilen toplantıda, ülkedeki çarpık ekonomik yapı eleştirildi.

“İşsizlik parası dahi ödenmedi”


“Yoksulluk gerçek yüzüyle ortaya çıktı” diyen TURDER Başkanı Bertan Özberkman, devletin bu süreçte yoksullukla mücadele etmediğini, ihtiyaçlı insanların yanında durmadığını, işsizlik parası dahi ödeyemediğini belirtti.

“Halktan topla kamuya aktar” denkleminin yanlış olduğunu ifade eden TUTDER Başkanı,  bunun, “Halktan adil oranda topla, halkla adil olarak geri ver” şeklinde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.


Kuzey Kıbrıs Hızlı Tüketim Ürünleri Tedarikçiler Derneği Başkanı Bertan Özberkman, şu önerilerini açıkladı:

1- Devlet 6 aylığına gıda ve temizlik ürünlerinden aldığı KDV, stopaj ve fiyat istikrar fonundan vazgeçmelidir.


2- Temel gıdada ithalat yasakları kaldırılarak piyasa ucuzlatılmalıdır.

Devletin 2020’de ithalatta KDV ve fiyat istikrar fonundan gelirlerinin aralık ayı dışında 767 milyon 345 bin TL olduğu belirtilen toplantıda, “Devlet 6 ay bu gelirlerinden feragat ederse 54 milyon TL yurttaşın cebinde kalacaktır” dendi.


Tedarikçiler, devletin KDV ve fonlardan yapacağı indirimi fiyatlarına yansıtmaya hazır olduklarını da ifade etti.

“Geçişleri kolaylaştırın kapıları çoğaltın”

Basın toplantısında ayrıca güneyde yaşayan insanların ülkeye daha rahat ve yoğun gelmelerinin önünün açılması istendi.

“Piyasaya para en kolay ve en ucuz olarak güneyden sağlanabilir” denen toplantıda, “Geçişleri kolaylaştırın kapıları çoğaltın” çağrısı yapıldı.

Vergiler, fonlar kalkarsa piyasaya nasıl yansıyacak?

Basın toplantısında “Vergiler, fonlar kalkarsa bu durum ucuzluk olarak piyasaya nasıl yansıyacak, bunun güvencesi nedir” sorusuna, dövizdeki dalgalanma nedeniyle buna net bir yanıt verilemeyeceği belirtildi, “Tekel olmayan bir yerde, rekabet piyasası içerisinde, devletin düşeceği vergiler mutlaka yurttaşa indirim olarak yansıyacaktır” dendi.


“Yurttaşa iade edilse…

“Devletin vergi ve fonları ithalattan kaldırmak yerine bu rakamların doğrudan yurttaşa iadesine nasıl yaklaşırsınız” sorusuna ise tedarikçiler, bunun gerçekçi olmadığını, devlete giren paranın çıkmadığını, ancak ihtiyaçlı insanlara iadesi halinde, buna karşı olmadıklarını da söyledi.

“Vergi, fon, stopajlar kalktığı zaman kamu maaşlarına yönelik açık nasıl kapatılacak” sorusuna ise “hedefimiz yurttaşın alım gücünün yükseltilmesidir” yanıtı verildi.

Tedarikçiler henüz çok sayıda ürüne yapılan zamların piyasaya yansımadığını, eğer gerekli tepkiler alınmazsa pahalılığın daha da büyüyeceğini, aslında, tüm vergi, fon, harçları ödeyenin de tüketiciler ve yurttaşlar olduğunu sözlerine ekledi. (Yenidüzen)

 

 

Bu haber toplam 3661 defa okunmuştur