1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yerel seçimin ertelenmesi yargıda
Yerel seçimin ertelenmesi yargıda

Yerel seçimin ertelenmesi yargıda

CTP’nin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yargıya taşıdığı Yerel Seçimlerin kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası bugün Anayasa Mahkemesi’nde görüşüldü.

A+A-

YENİDÜZEN

Hükümetin oylarıyla yerel seçimin 26 Haziran yerine, 27 Kasım’a ertelenmesi Anayasa Mahkemesi’nin gündemine geldi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)’nin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yargıya taşıdığı Yerel Seçimlerin kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası bugün Anayasa Mahkemesi’nde görüşüldü.

Davada, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman dinlendi.

Duruşmada, Başsavcılık ilk uygulamanın aykırı olabileceğini ancak diğer seçimlerin 4 yılda bir yapılacağı için sonrasında aykırılık olmayacağını savundu.

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu da duruşmayı takip etti.

Tarafların dinlenmesinin ardından duruşma karar için süresiz ertelendi.

 

Sorakın: "Kararın 13 Eylül’den önce okunmasını bekliyoruz”

CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, kararın 13 Eylül’den önce okunmasını beklediklerini kaydetti.

Sorakın TAK’a yaptığı açıklamada, “yerel seçim tarihinin Anayasa’ya aykırı şekilde belirlendiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını” hatırlattı.

Haziranda yapılması gereken seçimin yapılmadığını ifade eden Sorakın, hükümetin, kendi görüşü doğrultusunda hiçbir siyasi partiyle görüşmeden Meclis’te karar ürettiğini ifade etti.

 

“Genel Başkan gerekçeleri ortaya koydu”

Kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşımalarının ardından mahkemenin bugün CTP’yi dinlediğini belirten CTP Genel Sekreteri Sorakın, “Genel Başkan gerekçeleri ortaya koydu. Kararın 13 Eylül’den önce okunmasını bekliyoruz” dedi.

Karar için herhangi bir tarih verilmediğini dile getiren Sorakın, yerel seçimlerle ilgili belediyelerin meclis üyelikleriyle alakalı sayının 13 Eylül’de belirlenmiş olması gerektiği için kararın 13 Eylül’den önce okunması beklediklerini söyledi.

Ülkenin Anayasa ve yasalarla yönetilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan Sorakın, “Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Anayasa ve yasalarla ilgili sorun yaşadığımızı görüyoruz. Bu yaklaşım demokrasiyi ciddi anlamda zedeliyor. Herkesin demokrasiye sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

CTP, Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia ettiği yerel seçimlerim kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

Bu haber toplam 2734 defa okunmuştur
Etiketler : , ,