1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yerel seçime 44 gün kala YARIŞ KIZIŞTI
Yerel seçime 44 gün kala YARIŞ KIZIŞTI

Yerel seçime 44 gün kala YARIŞ KIZIŞTI

24 Haziran’da gerçekleşecek yerel seçime 44 gün kaldı, geri sayım başladı. Siyasi partilerde, bir tarafta seçime yönelik mesai yoğunlaşırken, diğer taraftan da adaylığını açıklayan sürpriz isimler yarışı kızıştırdı.

A+A-

24 Haziran’da gerçekleşecek yerel seçime 44 gün kaldı, geri sayım başladı. Siyasi partilerde, bir tarafta seçime yönelik mesai yoğunlaşırken, diğer taraftan da adaylığını açıklayan sürpriz isimler yarışı kızıştırdı.

Ayşe GÜLER

24 Haziran’da gerçekleşecek yerel seçime 44 gün kaldı, geri sayım başladı.
Siyasi partilerde, bir tarafta seçime yönelik mesai yoğunlaşırken, diğer taraftan da adaylığını açıklayan sürpriz isimler yarışı kızıştırdı.
Süreç içerisinde; siyaset tarihinde ilk kez milletvekilliği seçiminde olduğu gibi, belediye başkanlığında da 4’lü Koalisyon Hükümeti’nin ‘geniş tabanlı ittifak’ yapıp yapamayacağı masaya yatırılsa da istenen geniş ittifak mümkün olamadı.
Özellikle Lefkoşa, Mağusa ve İskele’de belediye başkan adayı olan UBP geçmişli, ‘bağımsız’ isimler siyasi kulisleri hareketlendirdi.
Girne’de ise şu ana kadar 3 isim belediye başkan adaylığını açıkladı.
2014’teki yerel seçimde CTP’den aday çıkan ancak seçimi kaybeden eski belediye başkanı Sümer Aygın’ın da bağımsız aday çıkacağı konuşulmaya başlandı.
YENİDÜZEN’in ulaştığı Aygın açıklama yapmak istemedi.

Lefkoşa’da başkanlık için öne çıkan 3 isim…

Yerel seçimde yarışın çekişmeli geçeceği en önemli bölgelerden biri olan Lefkoşa’da, belediye başkanlığına adaylığını açıklayan isimlerden 3 kişi öne çıktı.

TDP’den Mehmet Harmancı, UBP’den Hasan Sertoğlu, son olarak da sürpriz bir kararla DP’den aday çıkan Gencay Eroğlu, yerel seçimde LTB Başkanlığı için yarışacak.

UBP’nin Onursal Başkanı, III. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kızı da olan Gencay Eroğlu’nun DP’den aday olması parti içerisinde ciddi rahatsızlık yaratırken, Derviş Eroğlu’nun belediye başkan adayı Hasan Sertoğlu’na destek vereceğini açıklaması gündeme bomba gibi düştü.

Söz konusu gelişmelerin yanı sıra kamuoyunda CTP’nin Lefkoşa belediye başkanlığı için aday çıkarmaması da çok konuşuldu.

 CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın’dan alınan bilgiye göre; CTP Lefkoşa belediye başkanlığı için diğer partilerle yapılan ‘ittifak’ görüşmeleri sonucunda Mehmet Harmancı’ya destek verecek.

Mağusa’da 3 ‘bağımsız’, bir CTP adayı…

Mağusa’da ise özellikle UBP içerisinde deyim yerinde ‘kriz’ yaşanıyor.

UBP, mevcut belediye başkanı İsmail Arter’e destek vereceğini açıklasa da Mağusa İlçe Başkanı Güneş Güneşoğlu görevinden istifa ederek, aday olduğunu duyurdu.

Bu gelişmenin ardından önceki gün toplanan UBP MYK’sında Güneşoğlu’nun ilçe başkanlığı görevinden istifası kabul edildi, yerine UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu atandı.

Bununla birlikte CTP’de Mağusa belediye başkanı Erol Adalıer olurken, TDP ise bağımsız aday Ulaş Gökçe’ye destek verecek.

Girne’de 3 aday, Sümer Aygın da konuşuluyor…

Girne’de ise şu ana kadar yalnızca CTP kendi adayını çıkardı. CTP’nin Girne belediye başkanı Birol Karaman oldu.

2014’teki yerel seçimde CTP’den aday çıkan ancak seçimi kaybeden eski belediye başkanı Sümer Aygın’ın ise bağımsız aday çıkacağı konuşuluyor.

Bugüne kadar söz konusu durum henüz netlik kazanmadı. Aygın’ın nabız yokladığı, birkaç güne kadar kararını vereceği öğrenildi.

YENİDÜZEN’in ulaştığı Aygın ise açıklama yapmak istemedi.

Öte yandan HP, bağımsız aday çıkması halinde Osman Fırat’ı, UBP ise mevcut başkan Nidai Güngördü’ye destek vereceğini duyurdu.

İskele’de 5 isim, UBP’de ‘gergin’ süreç…

İskele’deki belediye başkan seçimi ‘çok adaylı’ olacak, 5 isim yarışacak.

Yine UBP içerisinde İskele ile ilgili de ciddi kaos yaşanıyor. 4 yıl önceki yerel seçimlerde mevcut belediye başkanı olan, UBP’den aday çıkmasına rağmen yarışı kaybeden Halil Orun ise 24 Haziran’daki seçimde DP desteğiyle bağımsız aday.

UBP ise yıllarca parti ile özdeşleşen Halil Orun yerine bu seçimde ‘bağımsız’ aday mevcut belediye başkanı Hasan Sadıkoğlu’na destek verecek.

7 Ocak’ta CTP’den milletvekili seçiminde aday olan Fikret Civisilli, bağımsız aday olduğunu duyurdu.

İskele’deki TDP Belediye başkan adayı ise Cemaliye Soğancı, YDP’de ise bağımsız aday Oktay Güney.

Güzelyurt’ta iki isim…

Güzelyurt’taki belediye başkan adaylığı yarışında iki isim ön plana çıktı.

CTP belediye başkan adayı olarak Osman Bican’ı aday gösterirken, UBP mevcut belediye başkanı Mahmut Özçınar'ı destekleme kararı aldı.

Lefke’de 3 aday…

Lefke’de ise CTP’den Aziz Kaya,  HP’den Fehmi Çamlıköylü, UBP’den ise Timuçin Pirgalıoğlu belediye başkan adaylığı için yarışacak.

Yenierenköy’de tüm partiler adaysız…

Mali sorunlar nedeniyle önce kapısına kilit vurulan, şu anda da krizi atlatmaya çalışan Yenierenköy Belediyesi için hiçbir parti belediye başkan adayı çıkarmadı.

Tüm partiler, 4’lü Koalisyon Hükümeti’nin Yenierenköy Belediyesi ile ilgili alacağı karara kilitlendi.

UBP, Büyükkonuk’ta kriz yaşadı…

UBP, Büyükkonuk’da da ciddi hareketlilik yaşadı.

2014 yılındaki yerel seçime CTP’den aday olarak seçilen Ahmet Sennaroğlu, seçim sonrası partiden istifa etti, UBP’ye katıldı.

Sennaroğlu, yerel seçimin yaklaştığı dönemde önce UBP'li bir milletvekilinin kendisine karşı bağımsız aday çıkarmaya çalıştığını iddia etti. Daha sonra aday olmayacağını duyuran Sennaroğlu, ardından bu kararından vazgeçerek UBP’den adaylığını açıkladı.

CTP Büyükkonuk belediye başkanlığı için bağımsız aday Mustafa Haset’e destek verecek.


Partilerin yerel seçim durumu…

CTP, Çatalköy Belediyesi için aday belirleyecek

16 bölgede aday çıkaracak olan ancak şu ana kadar 15 bölgede adaylarını belirleyen CTP’de Çatalköy Belediye başkan adayı ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Çatalköy belediye başkan adayının hafta sonu belirlenmesi bekleniyor.

CTP’de şu ana kadar belirlenen belediye başkan adayları ise şöyle: Gönyeli belediye başkan adayı Ahmet Benli, Alayköy belediye başkan adayı Hulusi Manisoy, Akıncılar belediye başkan adayı Hasan Barbaros, Geçitkale belediye başkan adayı Hasan Öztaş, Serdarlı belediye başkan adayı Salih Bayraktar, Akdoğan belediye başkan adayı Ahmet Latif, Lefke Belediye başkan adayı Aziz Kaya, Güzelyurt belediye başkan adayı Osman Bican, Dikmen belediye başkanı Yüksel Çelebi, Dipkarpaz belediye başkan adayı Suphi Coşkun, Mehmetçik belediye başkanı Cemil Sarıçizmeli, Mağusa belediye başkan adayı Erol Adalıer,Değirmenlik belediye başkan adayı Ali Karavezirler, Girne belediye başkan adayı Birol Karaman, Yeni Boğaziçi belediye başkan adayı Sertaç Yalçın.

Öte yandan parti, 12 bölgede bağımsız ya da diğer partilerin çıkardığı adaya destek verecek.

Şu anda mevcut başkan CTP’den olsa da Esentepe’den aday çıkarılmayacak.

Buna göre; Büyükkonuk’ta Mustafa Haset, İskele’de Fikret Civisilli, İnönü’de Ali Öncü, Beyarmudu’nda Ethem Akmercan, Tatlısu’da Hayri Orçan’a destek verilecek.

HP adayı olarak açıklanan Paşaköy’de Mehmet Aktaş, Vadili’de ise Erhan Kaya’ya CTP’de destek belirtecek.

UBP 27 isim netleşti…

Yerel seçimde özellikle Lefkoşa ve Mağusa’da ciddi kriz yaşayan UBP’de, 26 bölgede desteklenecek belediye başkan adayları belirlendi.

Yalnızca Yenierenköy’deki belediye başkan adayı belirlenmedi.

Belirlenen adaylar şöyle: Lefkoşa- Hasan Sertoğlu, Mağusa-İsmail Arter, Güzelyurt - Mahmut Özçınar, İskele - Hasan Sadıkoğlu, Lefke - Timuçin Pirgalıoğlu, Lapta - Fuat Namsoy, Gönyeli - Mustafa Akyön, Değirmenlik - Bozdağ Töre, Büyükkonuk - Ahmet Sennaroğlu, Paşaköy - Habil Tülücü, Beyarmudu - İlker Edip, Mehmetçik - Cenk Şeren, Vadili - Mehmet Adahan, İnönü - Turgut Çevirgen, Serdarlı - Halil Kasım, Esentepe - Muhammet Aygün, Alayköy - Arif Ulaş, Dikmen - Mehmet Özsezer, Dipkarpaz - Mehmet Demirci, Tatlısu - Ali Çil, Akdoğan - Erdinç Akgür.

HP, 5 bölgede kendi adayını destekleyecek…

Halkın Partisi’nde şu ana kadar alınan karara göre; Haziran ayındaki yerel seçimlerde Paşaköy, Vadili, Dipkarpaz, Mehmetçik ve Lefke’de kendi adayını çıkaracak.

Buna göre HP; Lefke’de Fehmi Çamlıköylü, Paşaköy’de Mehmet Aktaş, Vadili’de Erhan Kaya, Mehmetçik’te Kani Buranay ve Dipkarpaz’da ise Havva Elkovan’ı belediye başkan adayı olarak belirledi.

Bağımsız aday çıkmaları halinde ise Girne’de Osman Fırat’ı, Yeni Boğaziçi’nde Mustafa Zurnacılar, Alsancak Belediyesi’nde ise Fırat Ataser’i belediye başkan adayı olarak destekleme kararı aldı.

TDP, 2 bölgede kendi adayını çıkardı

TDP, Lefkoşa ve İskele’de kendi adayını belirlese de Gönyeli, Değirmenlik, Alayköy, Akıncılar, Akdoğan, Serdarlı, Geçitkale ve Dikmen'de Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) adayına, Vadili ile Paşaköy'de Halkın Partisi'nin (HP) adaylarına, Tatlısu'da ise Demokrat Parti (DP) adayına destek verecek.

DP’den 4 aday…

DP ise Lefkoşa’da Gencay Eroğlu, Tatlısu’da Hayri Orçan, Vadili’de Siyami Şimşek, Dipkarpaz’da ise Aslan Çelebi’yi aday çıkaracak.

Çatalköy’de Serdar İlhan, Lapta’da Mustafa Aktuğ, Esentepe’de Sinan Güneş, Alsancak’ta Fırat Ataser, Mağusa’da İsmail Arter, İnönü’de Beyhan Gürgöze, Yeniboğaziçi’nde Katip Demir, İskele’de Halil Orun ve Büyükkonuk’ta Ahmet Sennaroğlu’na destek verecek.

YDP’den tek aday Lefkoşa’dan…

YDP’de ise tek belediye başkan adayını Lefkoşa’dan çıkardı.

Buna göre, YDP LTB adayının Kemal Altuncuoğlu olmasını kararlaştırdı.

 

yeniduzen-satin-aliniz-369.jpg

 

 

Bu haber toplam 2925 defa okunmuştur