1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. "Yeni bir yurt yaratmak için hazırız"
"Yeni bir yurt yaratmak için hazırız"

"Yeni bir yurt yaratmak için hazırız"

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades, barış ve Avrupa Birliği’nin ilkeleri ve uluslararası hukuk temelinde yeni bir yurt yaratmak için hazır olduklarını açıkladı.

A+A-

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades, barış ve Avrupa Birliği’nin ilkeleri ve uluslararası hukuk temelinde yeni bir yurt yaratmak için hazır olduklarını açıkladı.
Anastasiades, Lefkoşa’daki özel bir etkinlikte yaptığı konuşmada, her iki toplumun endişelerini karşılayan ve gelecek için perspektifler yaratan barışçıl bir çözümün hedefleri olduğunu belirtti.
Çözümün, Avrupa Birliği ilkelerini ihlal etmeden ve sürdürülebilir olmasını istediklerini anlatan Anastasiadis, “Bir arada yaşama için barış elimizi uzatmaya hazırız ancak ‘melez’ bir ülkenin oluşmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Pazar günkü yemek

Nikos Anastasiades, “Pazar günü 'sosyal bir etkinlik' olarak nitelenen akşam yemeğiyle nasıl ilerleyebileceğimize karar verme fırsatımız olacaktır” dedi ve şöyle devam etti:
“Eğer hedef veya amaç Güven Yaratıcı Tedbirleri görüşmekse, sanırım faydalı bir diyaloğa nihayet başlamak için gerekli koşulları oluşturmaya çalışanların çabalarının akıbeti kötü olacaktır. Hedef, sonuç alıcı müzakereleri başlatmak olmalıdır”

Kotzias: “Yabancı ordular ayrılmalı”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias da “Yunanistan’ın Ulusal Günü” nedeniyle katıldığı etkinlikte, çözümün, “Kıbrıslı Rumların endişelerini karşılaşması gerektiğini” belirtti.
Kotzias, Türkiye’nin “müzakereleri durdurmak” için bir sebep aradığının süreç içinde anlaşıldığını öne sürerek, “Türkiye'nin adada ordusunun varlığını devam ettirmesi ve müdahale hakkında ısrarı mümkün değildir” dedi.
Yunanistan’ın Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla Kıbrıs’ın aldığı tüm karlarını desteklediğine işaret eden Kotzias, ülkesinin adadaki yabancı orduların ayrılması ve çağdışı garantiler sisteminin sona erdirilmesini istediğini belirtti.
Kıbrıs Kilisesi'ni temsilen etkinlik sırasında konuşan Başpiskopos Hrisostomos da, adadaki insanları siyasi farklılıkları bir yana bırakmaları ve mücadeleyi devam etmeleri çağrısında bulundu.
 

Bu haber toplam 2124 defa okunmuştur