1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Yangınla müdahalede 'insansız kule' gündemde
Yangınla müdahalede 'insansız kule' gündemde

Yangınla müdahalede 'insansız kule' gündemde

Olası orman yangınlarına erken müdahale amacıyla “insansız kule projesi” gündemde…

A+A-

Özgül Gürkut Mutluyakalı

Ormanlarda, hava sıcaklığına paralel yükselen yangın riskine karşı, insan gücü yanında teknolojiden de yararlanılarak önlemler alınıyor.

Olası orman yangınlarına erken müdahale amacıyla “insansız kule projesi” gündemde…

Türkiye Orman Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğü projeye göre, ormanlık alanlarda 360 derece dönerek ormanları gözetleyen ve herhangi bir yerde duman saptaması halinde bunu yakınlaştırarak yerinin belirlenmesini kolaylaştıran kameraların yer alacağı kuleler kurulacak. Kulelerin köşelerinde ayrıca dört de sabit kamera olacak.

Öte yandan Orman Dairesi bünyesinde 125 kişilik “yangın hazır kuvvet ekibi” kuruldu.

Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun 13 Haziran tarihli kararına göre, Orman Yangınlarını Önleme ve Mücadele Tüzüğü uyarınca her yıl olduğu gibi bu yıl da Orman Dairesi bünyesinde 1 Nisan ile 30 Kasım 2017 arasında mevsimlik işçi statüsünde 125 kişilik “yangın hazır kuvvet ekibi” kurulmasına karar verildi.

FIRAT: “SÜRE UZATILDI”

Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin sorularını yanıtlayan Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, orman yangınlarına karşı mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Daha önce mayıs-ekim arasında istihdam edilen yangın hazır kuvvet ekinin bu yıl küresel ısınmayı dikkate alarak nisan-kasım dönemine uzattıklarını bildiren Fırat, yıllardır bu işi yapan ve deneyimli olduklarını belirttiği bu kişileri Güzelyurt, Girne, Alevkayası, Kantara ve Lefkoşa’daki birimlerde görevlendirdiklerini söyledi.

İNSANSIZ KULE GÜNDEMDE

Orman Dairesi’nin Türkiye Orman Genel Müdürlüğü ile iyi ilişkileri bulunduğunu ve büyük destek gördüklerini de belirten Altay Fırat, insansız kule projesinin de bu çerçevede hayata geçeceğini kaydetti.

Fırat, bir süre önce Ankara’yı ziyaret ettiklerini ve görüşmeler yaptıklarını, ardından Türkiye Orman Genel Müdürlüğü’nden iki mühendisin adaya gelerek fizibilite çalışmaları yaptığını anlattı.

Altay Fırat, ilk etapta bir tane pilot insansız kule kurulacağını, verimliliği değerlendirilerek sayının artırılacağını belirtti. Fırat, insansız kulenin ormanlarda görüş alanı en geniş olan yere kurulacağı, kesin yerin de fizibilite çalışmalarıyla ilgili değerlendirme kapsamında belirleneceğini söyledi.

HELİKOPTER KONUŞLANACAK MI?

Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, yangın söndürme helikopteri kiralanıp kiralanmayacağı sorusu üzerine, bunun bir hükümet politikası olduğunu belirtti ve Türkiye Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez’in ülkeyi ziyaretinde verdiği bilgiye göre Akdeniz kıyıları boyunca 30 yangın helikopterinin konuşlandığını söyledi.

Fırat, Türkiye’nin Akdeniz bölgesindeki bu helikopterlerin 20-22 dakika içinde KKTC’ye ulaşabildiğini hatta geçen yılki bir yangında 16 dakikada helikopterin gelebildiğini anlattı.

Altay Fırat, yangın söndürme helikopterinin günlük maliyetinin 2 bin-2 bin 500 ABD Doları olduğuna işaret etti ve iyi analiz yapmak gerektiğini vurguladı.

Fırat, “Karpaz’da bir yangın çıksa, Taşucu’ndan bir helikopter Lefkoşa’dan kalkacak bir helikopterden daha erken ulaşır” dedi.

Orman Dairesi’nin ayrı hava gücü olmadığını, helikopterlerin gece yangınlarına müdahale edemediğini de hatırlatan Fırat, “Yangınlarla mücadelede yer ekiplerimiz yeterlidir. Akdeniz’de geçenlerde çıkan bir yangına 10 dakika içinde müdahale edildi” diye konuştu.

13 GÖZETLEME KULESİ

Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, ülkedeki ormanlarda 13 yangın gözetleme kulesi bulunduğunu, mevsimlik istihdam edilen 125 kişinin hem kulelerde hem de yangın söndürmede görevlendirildiğini belirtti.

“YAKMAMAYI ÖĞRENMELİYİZ... ORMAN YANGINI İHBAR HATTI 177”

Fırat, orman yangınlarıyla mücadeleyi konuşurken en önemli şeyin yangına yol açacak davranışlardan kaçınmak olduğunu da vurguladı ve “Yakmamayı öğrenmeliyiz” dedi.

Medya yoluyla halkı bilinçlendirme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden ve bilinç düzeyinin yüksek olduğunu belirttiği halka duyarlılığı için teşekkür eden Fırat, orman yangınlarına erken müdahale için olası yangınların Alo 177 yangın ihbar hattına bildirilmesini istedi.

Fırat, atmosferdeki değişimlerin önemine işaret ederek “Hava çok kuru, yangın riski yüksek” dedi.

“ÇAM KESE BÖCEĞİYLE MÜCADELEDE YÜZDE 97 BAŞARI”

Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, ormanların korunması faaliyetlerine yangın söndürme yanında ilaçlamanın da girdiğini belirterek, geçen yıl ormanlardaki çam kese böceği zararlısına karşı biyolojik mücadelede yüzde 97 başarı sağladıklarını da ifade etti.

Fırat, “Çam kese böceğinin önünü kesersek kabuk böceğine karşı da başarılı oluruz” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 3455 defa okunmuştur
Etiketler : ,