1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yangında 4’üncü gün: Havadan ve karadan çalışmalar sürüyor…
Yangında 4’üncü gün: Havadan ve karadan çalışmalar sürüyor…

Yangında 4’üncü gün: Havadan ve karadan çalışmalar sürüyor…

Mersinlik’teki yangında 4’üncü gün geride kaldı. Havadan iki helikopterin yangına müdahale ettiği gözlemlenirken, itfaiye ekipleri çıkan küçük alevlere müdahale etmeye çalışıyor.

A+A-

Gün boyu CANLI AKTARIM…

Mersinlik’teki yangında 4’üncü gün geride kaldı.

Bölgede havadan ve karadan müdahale sürerken, yangın zaman zaman rüzgarın da etkisiyle şiddetini artıyor.

Yangına Kıbrıs Cumhuriyeti, İngiliz üsleri, İsrail ve Türkiye’den yangın söndürme uçakları ile helikopterlerinin ortak müdahalesi sürüyor.


SAAT: 13.00 - 14.00 ARASI GELİŞMELER

Altınova-Ağıllar bölgesine tanker çağrısı

İskele Belediyesi, Ağıllar’da kontrol altına alınan Buluşa Manastırı yakınlarındaki yangının yeniden alevlendiğini duyurdu, acil yardım çağrısı yaptı.

Belediye, ilk etapta 2 su tankeri ve 2 itfaiye aracının sevk edildiği bölgeye çok acil su tankerleri ve traktörlerin gitmesini istedi.

 

Oğuz: “Yangın Ağıllar’a nüksetti, ekipler bölgeye gitti”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, yangının Ağıllar köyüne nüksettiğini ve ekiplerin bölgeye yönlendirildiğini açıkladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, helikopterle yaptığı yangın keşif gezisinin ardından basına açıklamalarda bulundu.

“Havadan ve karadan mücadele devam ediyor” diyen Oğuz, rüzgarın etkisiyle yer yer parlamalar yaşandığını ve Ağıllar köyünde yangının yeniden nüksettiğini belirtti. Ekiplerin Ağıllar’a yönlendirildiğini kaydeden Bakan Oğuz, “Rüzgar bu saatten sonra sertleşecek ve gece yarısı daha da artacak. Çalışmalar devam edecek” dedi.

Güney Kıbrıs’ta da yangın çıktığını ve Rum tarafından gelen helikopterlerin oraya gittiğini anlatan Oğuz, Türkiye’den gelen helikopterlerle hava kararana kadar havadan müdahalenin süreceğini söyledi. (TAK)+

 

Altınova-Ağıllar bölgesine tanker çağrısı

Rüzgarın etkisiyle Altınova-Ağıllar bölgesinde alevlerin yeniden yükseldiğini ifade eden İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, “Yerleşim yerine de yakın, bu nedenle çok dikkatli olmalıyız, mutlaka önlem alalım” dedi.

Toroslu, “İskele’de görevde olmayan tankerler lütfen bu bölgeye gitsin” çağrısı yaptı.

Altınova-Ağıllar bölgesindeki alana helikopterler ile müdahale edildiğini de ifade eden Toroslu, koruma şeridi oluşturulması hedefinde olduklarını anlattı.

 

Sadıkoğlu: “Rüzgar en büyük dezavantajımız”

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, yangınla mücadeledeki en büyük dezavantajın rüzgar olduğunu belirterek, Ağıllar köyünde rüzgarın etkisiyle yangının yeniden canlandığını söyledi.

Genel anlamda yangının kontrol altına alındığını belirten Sadıkoğlu, “Ama yer yer alevlenmeler oluyor” dedi.

Rüzgarın şiddetlenmeye başladığına dikkati çeken Sadıkoğlu, havadan ve karadan müdahalelerle yangının bir an önce sona ermesini diledi.


SAAT: 09.00 - 12.00 ARASI GELİŞMELER

İtfaiye Müdürü: "Yangın kontrol altına alındı"

İtfaiye Genel Müdürü Ramadan Gürpınar, Mersinlik köyünde başlayan ve Salı gününden bu yana devam eden yangınla ilgili bilgiler verdi, yangının kontrol altına alındığını söyledi.

BRT’te Aziz Karaaziz’in Gündem + programına telefonla bağlanan Gürpınar, “İtfaiyenin, Orman Dairesi’nin polisin, askerin ve vatandaşların katkılarıyla yangını kontrol altına alabildik” dedi.

 

Havadan ve karadan çalışmalar sürüyor…

Mersinlik köyünün üst kısmında dağlık alanda, kısmen kontrol altında olan bölgede ufak tefek alevler zaman zaman yeniden yükseliyor. Havadan iki helikopterin yangına müdahale ettiği gözlemlenirken, itfaiye ekipleri çıkan küçük alevlere müdahale etmeye çalışıyor.

 

Yangının Kantara’ya sıçraması engellendi…

Yangın bölgesinde dün gece ekipler canla başla çalıştı.

Yangının Kantara’ya sıçraması engellendi, Mersinlik-Kantara yolu son hatta yoğun çaba sarf edildi.

 

Toroslu: 600-700 dönüm alan yandı

İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, yangının şu anda Mersinlik ve Tatlısu arasında sahile inen yolda ilerlediğini kaydetti.

Yangında “en kötü” gecenin geride kaldığını söyleyen Toroslu, tam bilgi olmasa da 600-700 dönüm arazinin yandığını dile getirdi.

YENİDÜZEN’e konuşan Toroslu, rüzgarın şiddeti ve yönüne göre yangının bugün kontrol altına alınıp, alınamayacağını söylemenin güç olduğunu belirtti.

 

Orçan:  Ciddi uğraş verildi

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, yangının kuzey batıya doğru hareketlendiğini, dağlık alandan Tatlısu Zambak Köyü yakınlarına doğru ilerlediğini söyledi.

Orçan, yangına havadan müdahalenin de başladığını kaydetti. YENİDÜZEN’e konuşan Orçan, bölgede yangının yayılmasını önlemek için dün gece ciddi uğraş verildiğini kaydetti.

 

Oğuz: Soğutma çalışmalarına ağırlık verilecek

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, dün geceyi de yangın bölgesinde geçirdi.

Bölgede oluşturulan Kriz Merkezi’nde BRT‘ye son durumu değerlendiren Bakan Oğuz, dün geceki yoğun çalışmaların sonuç verdiğini ve yangının Mersinlikle Ardahan yolunun doğusuna geçişinin önlendiğini söyledi.

Bakan Oğuz, gün içinde soğutma çalışmalarına ağırlık verileceğini ve hava araçlarının da gelmesiyle bölgenin tamamen soğutulmasını hedeflediklerini kaydetti.

 

Cahitoğlu: “Dün gece olağanüstü mücadele verildi”

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Komitesi Başkanı Hüseyin Cahitoğlu, dün gece olağanüstü bir mücadele verildiğini ve yangının Mersinlik ve Tatlısu arasında kuzey-kuzey batı bölgesine hapsolmasının sağlandığını ifade ederek, “Karadan müdahalesi zor olan bu bölgede hapsolan yangına gün boyunca havadan müdahale edilmeye devam edilecek. Umudumuz, hava kararmadan gün içerisinde yangını tamamen kontrol altına alabilmek” dedi.

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, yangında dördüncü güne girildiğini, dün gece tüm ekiplerin olağanüstü bir mücadele verdiğini, sivil halkın da yangının söndürülmesine destek verdiğini aktaran Cahitoğlu, Başbakan Ünal Üstel’in çağrısı ile sivil halkın ve sivil toplum kuruluşlarının su tankerleri ile bölgeye gittiğini, Mersinlik bölgesinde yaklaşık 500 metre yol uzunluğunda sivil tanker araçlarının sıralandığını, tüm ekibin yangının yolun karşısına geçmemesi için olağanüstü çaba gösterdiğini söyledi.

Cahitoğlu, “Bu mücadele başarılı oldu ve yangının yolun sağına (doğu tarafına) geçmesi engellendi. Olağanüstü çabadan dolayı tüm ekiplerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Başbakan Ünal Üstel ile birlikte dün gece yangın bölgesini ziyaret ederek çalışmaları yerinde gözlemleyip, bilgi aldıklarını aktaran Cahitoğlu, bugün de gün boyu bölgede olacağını söyledi.

 

“Yangına 9 hava aracı ile müdahale ediliyor”

Havanın aydınlanmasıyla birlikte, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla yeniden İngiliz Üsler Bölgesi ve Kıbrıs Rum yönetiminden yangına müdahale için hava araçları talep ettiklerini belirten Cahitoğlu, şuan itibariyle, Türkiye’den 3 helikopter, İngiliz Üsler Bölgesinden 2 helikopter, Kıbrıs Rum yönetiminden 2 uçak ve İsrail’den 2 uçak olmak üzere toplam 9 hava aracı ile yangına havadan müdahale edildiği bilgisini verdi.

Alandaki yetkililerin verdiği bilgiye göre, yangının Mersinlik ve Tatlısu arasında Kuzey-Kuzey batı bölgesine hapsolduğunu; karadan iş makinaları yardımıyla, doğudan ve batıdan yangın şeritleri açılarak, yangının bu bölgede hapsolmasının sağlandığını belirtti.

Cahitoğlu, “Karadan müdahalesi zor olan bu bölgede hapsolan yangına gün boyunca havadan müdahale edilmeye devam edilecek. Umudumuz, hava kararmadan gün içerisinde yangını tamamen kontrol altına alabilmek” dedi.

Dayanışma gösteren vatandaşlara ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür eden Hüseyin Cahitoğlu, şöyle konuştu:

“Başbakanımızın dün akşam yaptığı çağrı ile sivil halk ve sivil toplum kuruluşları su tankerleri ile yangın alanına giderek, yangının söndürülmesine destek verdiler. Ayrıca duyarlı vatandaşlarımız ve kurum kuruluşlarımızdan gelen çeşitli yardımlar, Başbakanlık üzerinden, İskele Belediyesi’nin kurduğu ekipler aracılığıyla, yangın bölgesindeki görevlilere ve gönülle vatandaşlarımıza dağıtılıyor. Dayanışma gösteren duyarlı vatandaşlarımıza, kurum kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.”

 

Dışişleri Bakanlığı: Yangına havadan müdahale için destek alınmasında aktif rol oynadı

Ülkede 3 gündür devam eden yangınlarla mücadele için koordineli bir şekilde çaba gösteriliyor.

KKTC Dışişleri Bakanlığı, yangına havadan müdahale için destek alınmasında aktif rol oynadı.

Dışişleri Bakanlığı’nın girişimleriyle İngiliz Egemen Üs Bölgeleri’nden iki helikopter, Güney Kıbrıs’tan 2 yangın söndürme uçağı ve bir helikopter KKTC’nin yangın söndürme çalışmalarına yardımcı olmaya devam ediyor.

Edinilen bilgiye göre, İsrail’den gelen iki uçak ise KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın Birleşmiş Milletler Barış Gücü aracılığıyla başlattığı girişim ile yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

İsrail’den gelen yangın söndürme uçaklarıyla ilgili talebin, bazı iddiaların aksine Rum tarafından değil KKTC tarafından yapıldığı belirtildi.

-YANGINDAN SON GÖRÜNTÜLER-

289285017-1184513319036197-7919154572280757948-n.jpg

289421265-744025200381649-4618320978181482425-n.jpg

289063674-926884368708672-4779165978366420770-n.jpg

Fotoğraflar: Ertuğrul Senova

Bu haber toplam 2541 defa okunmuştur
Etiketler : ,