1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Uzmanlar çocukla yakından ilgileniyor
Uzmanlar çocukla yakından ilgileniyor

Uzmanlar çocukla yakından ilgileniyor

‘14 yaşındaki erkek çocuğu ile cinsel münasebette bulunma’ iddiasıyla ilgili olarak zanlılar yargılanırken, Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs çocuğun durumu ile ilgili bilgi verdi

A+A-

Toplumda infiale neden olan ‘14 yaşındaki erkek çocuğu ile cinsel münasebette bulunma’ iddiasıyla ilgili olarak zanlılar yargılanırken, Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs çocuğun durumu ile ilgili bilgi verdi.

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs: “Uzmanlarımız çocukla yakından ilgileniyor”

YENİDÜZEN’e konuşan Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, 14 yaşındaki erkek çocuğuyla ilgili uzmanların yoğun uğraşta olduğuna vurgu yaptı. Örs, olayın polise yansıdıktan sonra dairenin konuya dahil olduğunu belirterek, çocuk istismarının daire unsuru açısından önemine vurgu yaptı. Bu konuyla yakından ilgilendiklerini belirten Örs, bahse konu çocuğun daire psikologları tarafından yakından ilgilenildiğini vurguladı. Çocuk için önemli bir süreç olduğunu söyleyen Örs, bu süreçte çocuğun en az zararı alması için büyük uğraş verildiğini belirtti. Bu zorlu süreçte çocuğun etkilenmemesinin mümkün olmayacağını aktaran Umure Örs, uzmanların bu etkiyi minimum hale indirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

 

Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı Başkanı Avukat Emine Çolak: Sansasyon yaratma uğruna insan hakkı ve onuru çiğnenmemeli

Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı Başkanı Avukat Emine Çolak, küçük yaştaki çocuğu karşı işlenen bir suç varsa bu süreci yargının inceleyeceğini vurgulayarak, ortada suç varsa sansasyon yaratılmamasını, zanlı durumunda sorgulanan kişilerin insan hakları ve onurlarının korunması gerektiğine vurgu yaptı.
Konuya iki ayrı açıdan bakan Çolak, meselede hangi suçların oluştuğu ve bunun kanıtının ve soruşturmasının polis tarafından kesin olarak ortaya konulması bunun olayın ceza hukuku boyutu olduğunu söyledi. “İnsan hakları açısından ise bir cinsel istismar veya tecavüz söz konusu ise elbette  bireyin temel hakları ve eğer çocuk ise ayni zamanda çocuk haklarına karşı da suç işlendiğini” söyleyen Çolak, bunun araştırılıp soruşturulmasının polisin görevi, yargılanmasının da mahkemenin görevi olduğuna değindi.  Çolak, farklı bir boyutun ise, suçun soruşturma aşamasında zanlı veya tutuklu olan kişilerin mutlak suçlu olarak lanse edilmesinin sakıncaları olduğuna işaret etti.
Herkesin adil yargılanma hakkının da temel bir insan hakkı olduğuna vurgu yapan Av. Emine Çolak, bir suçun ancak yargı süreci sonunda işlenip işlenmediğinin kesinleştiğini söyledi. Suç kesinleşmeden bir kişinin zanlıdır ya da sorgulanıyor diye suçlu muamelesi görmesinin insan hakkı ihlali olduğunu vurgulayan Çolak, bu konuda özellikle medya ve sosyal paylaşım sitelerinde haberi paylaşan kişilerin dikkat etmesi gerektiğini söyledi.  Küçük yaştaki çocuğa karşı işlenen bir suç varsa bu süreci yargının inceleyeceğini ve gerekli cezayı vereceğini aktaran Emine Çolak, “bu süreç içerisinde ve sansasyon yaratma uğruna mağdurun ve de zanlıların insan hakları ve onuru çiğnenmemeli “ şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Mehmet Çakıcı: Bu yaşta bir çocuk ne yaptığını bilebilir ama sonucunu kavrayamaz

Bir çocuğun yaptığı bir eylemi bilebilme yaş aralığının 11-15 olduğunu ifade eden Psikiyatrist Doç. Dr. Mehmet Çakıcı, bu yaşlardaki bir çocuğun yaptığını bilse bile, sonuçlarını kavrayamayabileceğine işaret etti.
Doç. Dr. Çakıcı, bu yaşlardaki bir çocuğun yaptığı hukuki veya cinsel bir eylemin yanlışlığını bilebileceğini ancak sonuçlarını kavrayamayabileceğini ifade ederken, bu yaştaki bir çocuğun yaptığının yanlış olduğunu bilse de, onu değerlendirebilecek ehliyeti olmadığını belirtti.

“Psikiyatrist değerlendirmeli… Cinsel istismar”
14 yaşında cinsel istismara uğrayan söz konusu çocuğun da, yaptığının sonuçlarını kavrayıp kavramadığı bakımından bir psikiyatrist tarafından değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Çakıcı, ne olursa olsun çocuğun yaşı 18’in altında olduğu, zanlıların yaşlarının da 18’den büyük olduğu için eylemin ‘cinsel istismar’ ve ‘suç’ olduğuna vurgu yaptı.
Çocuğun, şu anda da bilemediği bir sonuçla karşı karşıya kaldığına işaret eden Çakıcı, bir travma yaşadığını ve psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu kaydetti.

“Medya öyküleştirmemeli…”
Medyanın da olayı öyküsel olarak işlenmesinin yanlışlığına dikkat çeken Doç. Dr. Mehmet Çakıcı, mahkemenin tavır göstermesi gerektiği düşüncesini belirtti.

“‘Kendisi istedi’ gibi bir bahane arkasına sığınılamaz”
“Bu yaşlardaki çocuklar çok kolay yönlendirilebilir, kandırılabilir, istismar edilebilir” diyen Çakıcı, zanlıların da bunu bilmesi gerektiğini ifade ederken, ‘kendisi istedi’ gibi hiçbir bahanenin arkasına da sığınılamayacağının altını çizdi.

Bu haber toplam 2770 defa okunmuştur
Etiketler : , ,