1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Tek eksik sağlıkçılarımızın görüşü"
“Tek eksik sağlıkçılarımızın görüşü"

“Tek eksik sağlıkçılarımızın görüşü"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da güneyde çalışan işçilerin durumuna ilişkin Başbakan Tatar ile yaptığı görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu.

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da güneyde çalışan işçilerin durumuna ilişkin Başbakan Tatar ile yaptığı görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Başbakan Tatar geçiş noktalarındaki son durumu görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, insanların ekmek kaygısından kurtulması ve toplum sağlının da en iyi şekilde korunması gerekliliğine işaret etti.

“Bunlar farklılaşacağımız değil birleşeceğimiz konular olmalıdır” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, güneydeki yönetimin geçiş noktalarının açılması için şartları ortaya koyduğunu ancak bizim koyamadığımızı belirtti.

“Siyasetten önce söz hakkı sağlığın, sağlık rotayı çizecek, siyaset takip edecek” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, sağlıkçılar bir an önce rotanın çizilmesi için siyasete veri sunması gerekliliğini vurguladı.

Akıncı açıklamasında geçişlerin açılması için tek eksik olanın kuzeydeki sağlıkçıların görüşleri ve talepleri olduğunu ifade etti.

Süreçle ilgili bilgi paylaşan Akıncı şöyle devam etti:

“Bu süreçte siyasetten önce söz hakkı sağlığındır dedim. Çok ciddi bir salgınla tüm insanlık karşı karşıya… Mart ayının ilk günlerinden itibaren toplumuzdaki, Kıbrıs’taki vakaları seyrediyoruz. Biz kendi içimizdeki rakamlara baktığımızda iyimser bir noktadayız ve tabii ki bundan memnunuz. Bunu muhafaza etmek istiyoruz. Ancak hayata devam ediyoruz, çok daha kötü durumda olan ülkelerde bile açılmalar mevcut, hem içe, hem dışa… Bu nedenle adada da birbirine açılmayı konuşuyoruz. Bildiğiniz gibi Anastasiadis’le bir görüşme yapmıştık. Bazı kriterlere göre kapılarımızı açmak istiyoruz. Kuzeyde yerleşik Kıbrıslı Rumlar ve Maronitlerin geçişine izin vermek istiyoruz. Ancak 72 saatlik PCR testi istiyoruz, karantina talep etmiyoruz. Ben bunu aynı gün Başbakan’a ilettim, bir anlayış beraberliği içinde olduğumu duyurdum. Gerek hükümet gerek muhalefet başkanlarının bulunduğu toplantıda bunları söyledim. Bizim sağlık uzmanlarımızdan bir görüş bekledim. Bugün Sağlık Bakanlığı açıklama yaparak, geçişler için her şeyi yapmaya hazırız, yeter ki şartları belirleyelim, 8 Haziran’da geçişe karşı değilim dedi. Rum tarafı şartlarını zaten belirledi, 72 saatlik PCR testi, karantina yok, belki telefonlara aplikasyon yüklemek isteyebilir takip için… Tek eksik olan bizim sağlıkçılarımızın görüşleri ve talepleridir. Güney bize bir rapor da iletti. Biz de onlara resmi bir rapor iletelim, yazılı, doğru dürüst bir raporumuz olmalıydı, umarım bir an önce hazırlanıp Cumhurbaşkanlığı’na iletilir. 1500 vatandaşımız güneyde çalışıyor, işlerini kaybetmek istemiyor, geçindirecek aileleri var, haklıdırlar… Başbakan da onlarla aynı fikirde. Bu konuda bir ayrılık olmasını asla istemiyorum. Birbirimizden farklılaşacağımız değil, bizi birleştiren konular olmalıdır bunlar. Hiçbirimiz durumun kötüleşmesini istemez, sağlığımızı korumak ister. Ancak sağlıkçılarımız verilerle, aşamalı, dikkatli bir şekilde geçişlere başlayabileceğimizi söylüyor. Bu sabah Başbakanla da görüştüler. Umarım bu görüşleri Bakanlar Kurulu’na götürür.”

Bu haber toplam 3086 defa okunmuştur
Etiketler : ,