1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Süreç işliyor, ama HALA YIKIM YOK!
Süreç işliyor, ama  HALA YIKIM YOK!

Süreç işliyor, ama HALA YIKIM YOK!

Mahkemenin inşaatın 31 Mart Cuma gününe kadar 50 AYAK sınırına çekilmesi, izinsiz ‘1 KATIN’ yıkılması emrine rağmen henüz yıkım gerçekleşmedi.

A+A-

Ayşe GÜLER

Kamuoyunda tartışmalara ve eylemlere neden olan, Karaoğlanoğlu’nda Kaya Gruba ait otel inşaatındaki izinsiz yapının yıkılması için verilen süre daralıyor.
Mahkemenin inşaatın 31 Mart Cuma gününe kadar 50 AYAK sınırına çekilmesi, izinsiz ‘1 KATIN’ yıkılması emrine rağmen henüz yıkım gerçekleşmedi.
‘2016 Girne İkinci Bölge Kapsamlı Emirnamesi’nde değişikliklerin iptalinin 5 ay sonrasında üretilen yıkım kararının ardından gözler Kaya Gruba çevrilmişti.
Hatırlanacağı üzere 15 Şubat tarihinde Girne Kaza Mahkemesi Ceza Davaları Yargıcı Mesut Mesutoğlu huzurunda görüşülen duruşmada otel inşaatının Şehir Planlama Dairesi’nin öngördüğü yasal sınıra getirilmesi için 31 Mart’a kadar süre tanınmıştı.

Kaya Grup Avukatı Hasan Özkök: “Yasal prosedür yıkımsa yıkılacak”

Mahkeme sonrasında YENİDÜZEN’e konuşan Kaya Grup Avukatı Hasan Özkök, “Yasal prosedür yıkımsa yıkılacak. Yasal çerçeve neyse onu uygulayacağız” demişti.
Özkök, Şehir Planlama Dairesi’nden alınan yeni planlama onayına göre yıkılması gereken izinsiz katların ‘1 KAT’ olduğunu da açıklayarak, yıkım için mükellefiyetin Kaya Gruba ait olduğunu belirtmişti.
Şu anda projenin Mimar ve Mühendisler Birliği Odası’nda olduğu bilgisini de paylaşan Özkök, “Ruhsatlandırma için vize alınacak. Ruhsat iznini Girne Belediyesi verecek. Eğer bu izni almak için yıkım gerekiyorsa ki gerekiyor yıkım gerçekleşecek” şeklinde konuşmuştu.
Özkök, yıkımın yapılacağı otel inşaatının olduğu yerde hava şartlarının da etkili olduğunu ifade ederek, ilk nazarda yıkım için 31 Mart’a kadar süre talep ettiklerini, bugüne kadar da yıkımı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söylemişti.
Ayrıca Özkök, yıkımı gerçekleştirecek ekipmanların Türkiye’den geleceğine de değinmişti.


Girne İnisiyatifi, Kaya Gruba ait otel inşaatı ile ilgili açıklama yaptı:

“Hesap sormak adına demokratik ve yasal haklarımızı kullanacağız”

Girne İnisiyatifi, Karaoğlanoğlu’nda Kaya Gruba ait otel inşaatındaki kaçak katlarla ilgili yaşanan süreci kaygı ve hayretle izlediklerini açıkladı, kaçak katların yıkılması için kamuoyunda oluşan beklentinin gözcülüğünü yaptıklarını söyledi.

İnisiyatif, yasalara uygun olan, çevreyi ve doğayı koruyan hiçbir yatırıma karşı olmadıklarına da vurgu yaparak, “Kamu kaynaklarının birilerinin daha da zenginleşmesi için değil kamu yararına ve halkın kullanımına açık olarak değerlendirmesini talep ederken de gücümüzü anayasamızdan aldığımızın bilincindeyiz” dedi.

Konuyla ilgili Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı’ya dilekçe sunacaklarını aktaran İnisiyatif, hiçbir siyasinin ve kamu görevlisinin birilerine çıkar sağlama adına yasaları keyfine göre yorumlama ya da başkalarını mağdur etme hakkı olmadığına dikkat çekti.

“3 kat yerine 1 katın yıkılması kararına zemin hazırlayan Şehir Planlama Dairesi…”

İnisiyatif’in açıklaması şöyle:

“Mahkeme sürecinde yaşanan gecikmelere rağmen kamuoyunun beklediği yıkım kararı sonunda çıkmıştır. Ne yazık ki çıkan karar, sürecin başından beri halkımızın büyük çoğunluğu tarafından seslendirilen ve beklenen şekilde değil   “büyük sermayeye bir şey olmaz; yasalar sıradan insanlara uygulanır” algısını doğrular nitelikte sadece 1 katın 31 Mart 2017 tarihine kadar yıkılmasına hüküm verilmiştir. Mahkemenin verdiği kararda mahkemeyi değil, mahkemeyi yanıltan başta Şehir Planlama Dairesi ile Girne Belediyesi’ni kusurlu buluyoruz. Çünkü otel sahipleri hazırlattıkları ilave/tadilat projesini Planlama Onayı almak amacı ile Şehir Planlama Dairesine sunmuşlar ve Dairenin yeni atanan müdürünün değerlendirmesi ile daha önce onaylanmış olan otel projesindeki “sıfır kodu” farklı kabul edilerek kaçak 3 kattan sadece 1 katın yıkılması kanaati çıkarmışlardır. Girne Belediyesi de bu “yeni değerlendirmeyi” benimseyip mahkemenin kamu vicdanını yaralayan kararının çıkmasına neden olmuştur.Basından da izlendiği gibi başta Şehir Plancıları Odası olmak üzere birçok uzman kişi de kaçak çıkılan 3 kat yerine 1 katın yıkılması kararına zemin hazırlayan Şehir Planlama Dairesinin tutumunu eleştirmiştir.”

“Neden fazladan 2 kat daha ilave yapma olanağı ile maddi çıkar sağlandı”

“Sıfır kodu” eğimli arsa ve arazilerde doğal zeminin her noktası, düz arsa ve arazilerde ise cephe aldığı yolu ifade ettiği, eğimi %5’e kadar olan arsa ve arazilerin düz olarak kabul edildiği ilgili yasa ve emirnamelerde belirtildiği halde ve otel projesinin ayni dairenin ayni teknik personeli tarafından daha önce incelenip onay aldığı halde ne değişti de “sıfır kodu” farklı değerlendirilerek ilgili otel sahibine fazladan 2 kat daha ilave yapma olanağı ile maddi çıkar sağlandı?

Değişen tek şey; yeni hükümet ve onun atadığı yeni müdürdür!

Hiçbir siyasinin ve kamu görevlisinin birilerine çıkar sağlama adına yasaları keyfine göre yorumlama ve başkalarını mağdur etme hakkı yoktur. Siyasilerin baskısı ile bile olsa üst düzey yöneticiler yasadışı uygulamalardan birinci derecede sorumludurlar ve hesap vermekten kurtulamazlar…

İzinsiz iskele olayı…

“Girne’de Rocks Otel’in denize yapmakta olduğu izinsiz iskele olayında da yukarıda ifade edilen olaya benzer şekilde ilgili yönetici konumundaki kişilerin yasa dışılığa bilerek göz yummaları söz konusudur. Basında olay defalarca gündeme getirildiği halde izinsiz inşaatın sürmesine ilgililerin kayıtsız kalmaları nasıl izah edilebilir? Başka bir demokratik hukuk devletinde böyle bir olay yaşanabilir mi? “Nasıl olsa birkaç gün konuşulur sonra unutulur” yaklaşımında olanlara şunu hatırlatmak isteriz. Herkes unutsa da Girne İnisiyatifi olarak unutmayacak ve hesap sormak adına sonuna kadar demokratik ve yasal haklarımızı kullanacağız. Kaya Gruba ait otelin kaçak 3 kat yerine sadece 1 katının yıkılması kararının verilmesine neden olan yasadışı tadilat/ilave projesine izin verenler ve Rocks otelin denize inşa etmekte olduğu izinsiz iskeleye göz yuman sorumlulardan ve yasadışı icraatlara sebep olanlardan hesap sorulması için halkımıza çağrıda bulunur, ilgilileri de bir kez daha göreve davet ederiz. Bu bağlamda ilk olarak Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı’yı ziyaret edip sorumlulardan hesap sorulması talebimizi içeren dilekçemizi sunacağımızı saygı ile bildiririz.”

 

Bu haber toplam 2609 defa okunmuştur
İlgili Haberler