1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Sular çekilince…
Sular çekilince…

Sular çekilince…

Taşkentliler önceki gece yaşanan sel afetinin ardından vatandaşlar yaralarını sarmaya çalışıyor 

A+A-

10 EVDE BÜYÜK ZARAR… Aşırı yağışlardan dolayı büyük hasar gören Taşkent köyünde, 10 evde büyük hasar tespit edilirken, evleri temizleme çalışmaları dün gün boyu sürdü. Suların yavaş yavaş çekilmesiyle selin bilançosu da ortaya çıkmaya başladı.

YOLLAR VE KÖPRÜ YIKILDI… Sel suları bazı evlerde arabaları ve çöp konteynerleri başta olmak üzere önüne kattığı her şeyi sürükledi.

Taşkent köyünde bazı sokakların yolları yıkılırken, köprü kullanılmaz hale geldi.

Devrim DEMİR

Ülkeyi önceki gece etkisi altına alan ve şiddetini Cumartesi günü de geç saatlere kadar sürdüren yağmurun ardından, aşırı yağışlardan büyük zarar gören Taşkentliler, dün gün boyu evlerini temizlemek için kolları sıvadı.
İki gecedir gözlerine uyku girmeyen Taşkentlilerin zararı büyük.
Suların yavaş yavaş çekilmesiyle selin bilançosu da ortaya çıkmaya başladı.

s1-063.jpg
Cumartesi gecesi sabah saat 03.00 sıralarında başlayan ve zaman zaman yerini doluya bırakan sağanak, özellikle Taşkent köyünde etkili oldu.
Yüksek kesimlerden gelen sel suları, derelerde taşkına yol açtı.
Rögarlar taştı, sokaklar dereye dönerken, evlerde su baskınları yaşandı.
Sel suları bazı evlerde arabaları ve çöp konteynerleri başta olmak üzere önüne kattığı her şeyi sürükledi.
Taşkent köyünde bazı sokakların yolları yıkılırken, köprü kullanılmaz hale geldi.
Yaşanan sel felaketinden hayvanlarda nasibini aldı. 
Birçok tavuk çöken kümeslerin altında kaldı, bazı evlerin garajları yıkıldı.
Taşkent muhtarı Durmuş Aşandır, 15 dakika yağan dolunun ardından gelen sel felaketinin 10 evde ciddi hasara yol açtığını söyledi.
Duvarlardaki su izlerini gösteren vatandaşlar, sel sularının yaklaşık 2 metre yükseldiğini vurguladı.
Aşandır, dağdan gelen suyun köprüde taşmaya neden olduğunu ve arabaları metrelerce sürüklediğini ifade etti.
Köy muhtarı Durmuş Aşandır ve Taşkentliler, yaşadıkları korku dolu anları YENİDÜZEN’e anlattı.

s2-055.jpg

Taşkent köyü savaş alanı gibiydi

Aşırı yağışlar nedeniyle özellikle Taşkent köyünün etkilendiği ani su baskınlarının ardından sular yavaş yavaş çekilmeye başladı. Taşkentliler, dün gün ağarması ile kolları sıvadı.
Yaklaşık 10 ev tamamen kullanılmaz hale gelirken, yağmurdan zara gören eşyalarını sokağa atan vatandaşlar perişandı.
Bazı yollar kullanılmaz hale gelirken, dağdan suyla gelen taşlar ve topraklar köy yolarını savaş alanına çevirdi.

 


vat-002.jpg

Aşandır: 10 evde ciddi hasar yollarımız kullanılmaz halde

Taşkent muhtarı felaketin doluyla başladığını, daha sonra yağmur ile doğal afete dönüştüğünü kaydetti. Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle dağdan gelen güçlü suyun yolunu bulamadığını ve evlere girdiğini kaydetti.

Aşandır, köprüde yaşanan taşma nedeniyle köprünün de yıkıldığını bazı sokakların yollarının çöktüğünü ve evlerde büyük hasar meydana geldiğini kaydetti.

Dikmen Belediye Başkanı ve 50 kişilik ekibinin sabaha kadar hiç uyumadan Taşkent halkını kucakladığını ifade eden Aşandır, “Rum zamanından kalma köprü yaşanan felaketle yıkıldı. Bu köprü Yukarı Taşkent köyüne gitmek için kullanılan yoldaydı. Bu köprünün olası felaket için genişletilip yükseltilmesi için defalarca bakanlığa gittik. Aynı şekilde yollarla ilgili de bakanlığa sayısız gittik. Kimse yağmuru hesaba katmadı ve ne yazık gerçekler gün aydınlığı ile ortaya çıktı. Lefkoşa-Taşkent yolu için defalarca kez yapılsın diye her yere başvurduk. Yol patladı, yola toprak döktüler hangi ülkede anayola toprak dökülür bunu biri açıklasın. Taşkent yolunda açılan çukurlar yüzünden biri ölecek ve hesabını kimse veremeyecek. Yağmurlar nedeniyle Taşkentliler büyük olumsuzluklar yaşadı, destek veren gelen herkese teşekkür ederiz” dedi.

YURTTAŞ NE DEDİ?

Ökkeş Gümüş: Olan oldu artık

Yağan yağmurlar nedeniyle, elliden fazla tavuğu sularda boğulan atölyesi yıkılan Ökkeş Gümüş, yaşadığı dehşet geceyi anlattı. Gümüş, “ Misafirhanede kalmamız için bizi aradılar ama hanımla biz bir odada soba önünde sabahladık. Çocuklar akrabalarımızda kaldı. Dağdaki toprak yığılmaları yıllardır gözümüze bata bata yapılıyor bir gün böyle olacağı belliydi. Gece patlama sesi ile uyandık, hava beyazdı. Su yolunu bulamayınca evlere girdi. Arabalarımız da büyük hasar var olan oldu artık. Hasarımız çok büyük” dedi.

Ahmet Ateşsönmez: Çocukların çığlıkları ile uyandık

Cuma gece yarısı yağmura ve doluya teslim olan Taşkentli Ahmet Ateşsönmez, çocukların çığlıklarına uyandıklarını anlattı.
“Çocukların çığlıkları ile gözümüzü açtık. Su içindeydi iki çocuğumuz neyimize uğradığımızı şaşırdık. Eve bir baktık, odalardan sular akıyor. Hemen çocukları koruma altına aldık, eşimle gece saat üçte yağmurlar yağarken, kapıları açıp evdeki suyu dışarıya tahliye ettik. Yağan dolular kar gibi evin önüne birikti. 45 dakika boyunca dolu ve sert bir yağmur vardı. Gece muhtarımız geldi sağ olsun, polisi de sivil savunmayı da aradık ama kimse gelmedi. Bu saat oldu hala kendi çabalarımızla yaramızı sarıyoruz” dedi.

Şerife Yakup: Salonun tavanı çöktü

Şiddetli gelen yağmur ve dolunun yağdığı sıralarda uyuduğunu ifade eden Şerife Yakup, çocukların bağırmaları üzerine yataktan kalktığını anlattı. Yakup, “Ben yalnız kalıyorum, çocuklarım da hemen yanı başımdaki evde. Kulaklarım ağır duyduğu için sadece bir ara pencereye bir şeylerin vurduğunu fark ettim. Çocuklar eve girip bağırınca pencereden dışarıya baktım, hava beyazdı sabah oldu sandım. Salona bir girdik tavan çöktü, koltuklar her şey kullanılmaz hale geldi. Canımıza zarar gelmedi, olan oldu.”

Selim Cangül: Köyümüz büyük felaket gördü

Cuma gecesi saat 03.00 sıralarında doluyla karışık yağmur sesleri ile uyandıklarını anlatan Cangül, evin içine bir anda çamurla karışık suların girdiğini söyledi. Cangül, “Geceyi eşimle evimizde bir odada geçirdik. Önlemlerimizi gün ağarınca elimizden geldiğince almaya çalıştık. Havanın düzelmesini bekleyeceğiz. Felaketin boyutu ne yazık ortada birçok evde büyük hasar var. Duvarlar patladı, çünkü su yolunu bulamıyor. Köyümüzde büyük felaket yaşandı” dedi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190401101510.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2136 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler