1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. SONDAJ HAZIRLIKLARI BAŞLADI
SONDAJ HAZIRLIKLARI BAŞLADI

SONDAJ HAZIRLIKLARI BAŞLADI

“West Capella” isimli Panama bandıralı sondaj gemisinin dün gece, açıklanandan 2 saat önce, 11’inci parsel içerisindeki “Onisiforos Batı-1” hedefindeki sondaj noktasına ulaştığı haber verildi.

A+A-

Güney Kıbrıs’ın “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde Total-ENI şirketleri hesabına sondaj yapacak “West Capella” isimli Panama bandıralı sondaj gemisinin dün gece, açıklanandan 2 saat önce, 11’inci parsel içerisindeki “Onisiforos Batı-1” hedefindeki sondaj noktasına ulaştığı haber verildi.

Sondaj gemisinin Rum MEB’ine yönelik yolculuğuna 14 gün önce İspanya’ya bağlı Tenerife’den başladığını anımsatan Fileleftheros gazetesi, gemiye önümüzdeki 24 saat içerisinde, Limasol Limanı’nda bulunan 2 adet destek gemisi tarafından yakıt, su ve yiyecek ikmali yapılmasının beklendiğini yazdı.

Üçüncü bir geminin ise, güvenlik sebeplerinden ötürü sürekli olarak sondaj gemisinin yakınında seyir halinde olacağını belirten gazete, sondaj çalışmalarının başlamasından önce, bir dizi güvenlik tatbikatı yapılacağını ifade etti.

Sondaj makinesinin sabitleneceği noktaya gitmek için “Rum MEB”i içerisindeki 10’uncu parsel üzerinden bir rota izlediğini kaydeden gazete, bugün erken saatlerden itibaren sondajla ilgili hazırlık çalışmalarının başlayacağını ve bunların esas nokta olarak seçilen yerde yapılacağını belirtti.

Öte yandan dün gece geç saatlere kadar Türkiye tarafından denizden herhangi bir meydan okuma veya taciz gerçekleşmediğini yazan gazete, sondaj çalışmaları karşısındaki her türlü sıkıntı veya tacize karşı alınan sıkı önlemlere, Fransa’nın ihtiyatlı ancak oldukça aktif bir şekilde katkıda bulunmakta olduğunu kaydetti.

Lübnan’daki Barış Gücü’ne katılan Fransa Deniz Kuvvetleri’ne bağlı iki firkateynin, bu amaç için gönderildiğini ve ihtiyatlı bir şekilde Larnaka Limanı’na demirlediğini kaydeden gazete, bunların “Languedoc” ve “La Fayette” isimli firkateynler olduğunu ifade etti.

Gazete, 2 firkateynin, Lübnan Barış Gücü’ndeki yükümlülüklerine paralel olarak, sondaj makinesine güvenli bir mesafede, belirli aralıklarla ve ortaya çıkacak şartlara uygun devriye gezeceklerini vurguladı.

Gemilerin Larnaka Limanı’ndan ikmal yaptığını da kaydeden gazete, Fransızların ayrıca, 11’inci parseldeki sondaj sırasında ortaya çıkacak koşullara uygun olarak, havadan gözlem yapmaya ve Lübnan’daki güce bağlı uçaklarla katkı yapmaya hazır olduklarını da belirtti.

“Türk meydan okumalarının” dünden başladığı iddiasında da bulunan gazete, “Türklerin dün öğlen saatlerinde Kıbrıs’ın kuzeyinde tatbikatlar yaparken, savaş uçaklarının da sondajın gerçekleştirileceği bölge ve Ramform Hyperion gemisinin sismografik araştırmalar yapacağı bölgeye yönelik olarak, Kıbrıs’ın güneyinde uçmakta olduklarını” ileri sürdü.

Uçuşların çok yüksek irtifada gerçekleştirildiğini de kaydeden gazete, öte yandan bölgede bir Amerikan uçak gemisinin de bulunduğunu ve bundan Suriye’ye hava operasyonları gerçekleştirildiğini ekledi.

TÜRKİYE’DEN NAVTEX VE TATBİKAT İDDİASI

Öte yandan West Capella sondaj gemisinin tam da dün gece Rum MEB’ine giriş yaptığı saatlerde, Türkiye’nin yeni bir Navtex yayımladığını iddia eden gazete, Türkiye’nin bu Navtex’le, önümüzdeki Pazartesi günü gerçek mermilerle deniz tatbikatları yapmak için, Kıbrıs’ın güneybatısındaki 13 bin 500 kilometrekarelik bir bölgeyi bağladığını öne sürdü.

Gazete, bölgenin bir kısmının Ramform Hyperion’un çalışma yaptığı yeri kapsadığını da iddia etti.

 

 

Bu haber toplam 2506 defa okunmuştur
Etiketler : ,