1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Siyasi partilerden de SON DURAK vurgusu!..
Siyasi partilerden de SON DURAK vurgusu!..

Siyasi partilerden de SON DURAK vurgusu!..

Siyasi parti başkan ve temsilcileri de, Akıncı’nın ‘Cenevre’nin nihai durak’ olması gerektiğine ilişkin açıklamalarını destekledi, Haziran’ın ikinci yarısında olması beklenen Cenevre’de Konferansı’nın ‘sonuç alıcı’ bir süreç olması beklentisini belirtti.

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis’te temsil edilen siyasi parti başkanlarına New York toplantısıyla Kıbrıs konusunda gelinen aşama hakkında bilgi verdi ve görüş alışverişlinde bulundu.

12:20 sıralarında tamamlanan toplantının ardından toplantıya katılan parti temsilcileri basına açıklamalarda bulundu.

Siyasi parti başkan ve temsilcileri de, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ‘Cenevre’nin nihai durak’ olması gerektiğine ilişkin açıklamalarını destekledi, Haziran’ın ikinci yarısında olması beklenen Cenevre’de Konferansı’nın ‘sonuç alıcı’ bir süreç olması beklentisini belirtti.

Özgürgün: “Niyet varsa sonuca ulaşılır”

UBP Genel Başkanı, Başbakan Özgürgün, Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Her şeyden önemlisi bir niyet varsa, Cenevre’de sonuca ulaşılır. Tarih henüz belli değil ama haziran ayının sonuna doğru olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Özgürün’ün ifadeleri şöyle:

Önkoşulsuz olarak bir Cenevre Konferansı, 5’li bir konferans, tüm konuların paralel konuşulacağı ve nihayette sonuca ulaşılmasını ümit ettiğimiz bir toplantı olacak Cenevre diye düşünüyorum.

Kıbrıs Türk tarafı olarak bizim niyetimiz her zaman belli, bir kalıcı anlaşmaya, yaşayabilir bir çözüme ulaşma konusunda Kıbrıs Türk tarafı her zaman iyi niyetini ortaya koydu, bütün adımları attı. Hatta biz zaman zaman Sayın Cumhurbaşkanına çok fazla iyi niyetli olduk gibi eleştirilerimiz de oldu. Ama sonuçta Kıbrıs Türk tarafı çok da fazla, çözüm için gerekli adımı atmıştır.

Kıbrıs Rum tarafında bu anlayışı görmedik zaten onun için dağıldı Cenevre Konferansı, bir ara istendi. Şimdi 4 aylık bir aradan sonra aslında istenen gelişme de pek sağlanmış görünmese de, bir konferans toplanması olumlu bir noktadır. Umarım Kıbrıs Rum tarafı bunu iyi değerlendirir. Bana göre bu son noktadır, Cenevre’de 5’li bir konferans 64’te toplanmıştı, 2017’de toplandı, 4 ay sonra tekrarlanıyor. Bu Cenevre Konferansı 3 garantörün de bulunduğu artık her şeyin konuşulup artık son anlaşmaya nokta konacak yerdir. Bunun Kıbrıs Rum tarafı tarafından iyi anlaşılması lazım”.

 

Erhürman: “Katkıya hazırız”

“Kritik bir dönemeçteyiz” diyen CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanı ve ekibini kararlı görmenin kendilerini sevindirdiğini ifade etti, CTP olarak ellerinden gelen katkıyı koyacaklarını belirtti.

Anamuhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman “Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘Mümkünse Cenevre bu işin sonu olmalı’ görüşüne katılıyoruz. Bunu sonuna kadar da zorlamalıyız” şeklinde konuştu.

Erhürman, “Biz de CTP olarak elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Katkıya hazır olduğumuzu Sayın Cumhurbaşkanı’na da ilettik. Görüşmelerimiz devam edecek. CTP olarak konsantrasyonumuz, Cenevre’den çözümün çıkmasının sağlanması” dedi.

New York’tan çıkan metnin hiçbir şekilde tartışmaya açık olmadığını da vurgulayan Erhürman, “Bu metin 6 konu başlığının birbiriyle ilintili şekilde ele alınacağını, paralel görüşüleceğini, konular farklı sıralarla açılsa da kapanmanın birlikte olacağını açık şekilde ortaya koyuyor” ifadelerine yer verdi.

Erhürman'ın ifadeleri şöyle:

“Önümüzdeki metin hiçbir şekilde tartışmaya açık bir metin değil, zaman zaman Güney’den ‘şöyle olmalıdır, böyle olmalıdır’ dense de, tartışmaya açık değil. Eğer bu metin üzerinde bir tartışma yaratmaya çalışırsa, böyle bir tartışma varmış gibi bir izlenime katkı koymamak lazım.

Cenevre’den sonuç alabilmek için senaryoları çalışmak lazım, çözümün ortaya çıkmasını sağlanmasında katkı istediği her noktada hazır olduğumuzu da Sayın Cumhurbaşkanı’na ilettik”.

Erhürman, Cenevre’nin tarihi ile ilgili Cumhurbaşkanı’nın kendilerine bildirdiği resmi tarih olmadığını da ifade etti.

 

Özcafer: “İnşallah bir neticeye varılır, hayır olsun inşallah”

DP Genel Sekreteri Afet Özcafer ise “Evet, müzakereler devam ediyor. Cumhurbaşkanı bizi bilgilendirdi, teşekkür ediyoruz. Müzakerelerin sonuçlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“İnşallah bir neticeye varılır, hayır olsun inşallah” diyen Özcafer,  “Ön koşulsuz 6 başlığın görüşülebilmesidir önemli olan. Ön koşul iyi niyetten uzak bir hareket. Birleşmiş Milletlerin de hassas olması gerekir” şeklinde konuştu.

 

Cemal Özyiğit:  “Al-ver sürecinin yaşanacağı bir ortam bekliyoruz”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ‘Önemli ve kritik bir noktaya hızla ilerlendiğine’ işaret ederken, Cenevre’de ‘Al-ver sürecinin yaşanacağı bir ortam’ beklentisini belirtti.

“Hidrokarbon araştırmaları öncesi, olası gerginlikten önce çözüm çalışmalarının ilerletilmesi gerekir. Artık sonuç alıcı bir evre olmalı, al ver süreci yaşanmalı” diyen Özyiğit, her iki lidere de irade konsun, bu sorun çözülsün çağrısında bulundu.

 

 

 

 

Bu haber toplam 3109 defa okunmuştur