1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sevenleri “Deniz Bey”i unutmadı
Sevenleri “Deniz Bey”i unutmadı

Sevenleri “Deniz Bey”i unutmadı

Merhum M. Kemal Deniz, aramızdan ayrılışının 17’nci yılında da, merhumun mezarı başında düzenlenen tören ile bir kez daha anıldı.

A+A-

Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi eski Milletvekili, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin Kurucusu ve Türk halkının “Deniz Bey”i sevenleri tarafından unutulmadı.

Merhum M. Kemal Deniz, aramızdan ayrılışının 17’nci yılında da, merhumun mezarı başında düzenlenen tören ile bir kez daha anıldı.

Ailesi ve sevenlerinin katıldığı anma töreninde dualar okundu ve onun kişiliğini anlatan konuşmalar yapıldı.

 

Kemal Deniz kimdir?

Başarılı işinsanlığı yanında topluma yaptığı hizmetlerle de anılan M. Kemal Deniz 1920’de Minareliköy’de doğdu. Baba mesleği olan çiftçilik yaptığı dönemlerde Rumlarla ortak olan Çiftçiler Birliği’nden ayrılıp Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin kurulmasının öncülüğünü yaptı. Çok uzun yıllar Çiftçiler Birliği Genel Sekreterliği görevini yürüten Deniz, 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi’ne seçilen 15 Kıbrıslı Türk’ten biri oldu. 1970 seçimlerinde yine milletvekili seçilen Deniz,  Otonom Türk Yönetimi Kurucu Meclisi’nde de görev aldı. Deniz 1976’dan sonra ise siyasetten çekildi.

Basına da hizmetleri bulunan Deniz sahibi olduğu Ateş (1946-1951), Vatan (1953-1954) ve Köylü (1953-1956)  gazetelerini yayımladı. Deniz, 1940’lı yıllarda uzun süren çalışmaları sonucu Kıbrıs Türk toplumunun mücadelesinde en büyük yeri alan Kıbrıs Türk köylü ve çiftçilerini de bir araya getirerek önemli bir güç olmasını sağlamıştı. Deniz, evli ve 5 çocuk babasıydı. 

 

 

 

Bu haber toplam 1682 defa okunmuştur
Etiketler :