1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sendikalar sokağa indi
Sendikalar sokağa indi

Sendikalar sokağa indi

3 sendika; BES, DEV-İŞ ve MAĞUSA TÜRK GENEL İŞ, Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı’nın emek sömürüsüne yol açacağını ifade ederek sokağa indi, LTB önünden Meclis'e yürüdü.

A+A-

Hüseyin Özbarışcı

Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-iş) ve Mağusa Türk Genel İş Sendikası, Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi talebiyle örgütlü oldukları tüm belediyelerde bugün uyarı grevine giderek, Meclis önünde eylem yaptı.

Eylemde tasarıyı geri çekmesi için hükümete Cuma mesai bitimine kadar süre verilerek, tasarı çekilmezse haftaya Pazartesi süresiz grev başlatılacağı ve Lefkoşa’da eylemler yapılacağı uyarısında bulunuldu.

Belediyelerde örgütlü 3 sendikanın üyeleri, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) önünde toplanarak, Meclis önüne yürüdü. Eyleme, bazı belediye başkanları ve örgütler de destek verdi.

Sendikal Platform’un da destek verdiği eylemde, “Belediyeme Dokunma”, “Toplu İş Sözleşmesi Hakkımızdan Vazgeçmeyeceğiz”, “Belediyemizi Kapatanlardan Hesabını Sorarız”, “Belediyemize Sahip Çıkıyoruz” ve “Kapattırmayız” pankartlarının yanı sıra dövizler de taşındı.

Eylemde ayrıca, “Belediyemiz Kapatılamaz”, “Birlik, Mücadele, Dayanışma”, “Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek” ve “Hükümet İstifa” sloganları atıldı.

Meclis önündeki eylem sırasında Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ve CTP’li milletvekilleri ile Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay ve HP’li milletvekilleri de eylemcilerin yanına gelerek, destek belirtti.

Aşam: “Emekçiler haklarından asla taviz vermeyecek”

Dev-iş Başkanı Koral Aşam Meclis önünde yaptığı açıklamada, hükümetin, belediye emekçilerini, ekonomik çıkmazlar karşısında yok saydığını savundu.

Emekçilerin haklarını dondurarak, reform yapıldığının zannedildiğini ve bunun dayatıldığını ileri süren Aşam, “Emekçiler haklarından asla taviz vermeyecekler” dedi.

Sadece sayı üstünden, ekonomik sürdürülebilirlik adı altında bir reform yapıldığının düşünüldüğünü dile getiren Aşam, belediye başkanlarına “rüşvet” verildiğini iddia etti.

“Şerefli belediye başkanlarına da rüşvet vererek, onları da susturacaklarını zannettiler” diye konuşan Koral Aşam, “rüşveti” kabul etmeyen belediye başkanlarına teşekkür etti.

Belediyeleri feshedip, çalışanların Toplu İş Sözleşmelerinin (TİS) iptal edilmek istendiğini öne süren Aşam, buna izin vermeyeceklerini söyledi.

Son 2 yılda merkezi hükümetlerin, belediye bütçelerinden ortalama 150 milyon TL çaldığını iddia eden Aşam, pandeminin en ağır seyrettiği günlerde belediyelerin kendi bütçelerinden 55 milyon TL harcayarak, koruyucu hekimlik görevini yerine getirdiklerini kaydetti.

Belediye bütçelerinin tadil edilmeyerek, 65 milyon TL de oradan çalındığını ileri süren Aşam, bu yıl yine yerel gelirler bütçesini düşük gösterip, belediyelere hiçbir şey öngörülmediğini savundu.

“Belediyeler sürdürülemez” denilerek, bütün külfetin belediye emekçilerinden çıkarılmak istendiğini dile getiren Aşam, “Bizi geçmeden bunu yapamazsınız” şeklinde konuştu.

“Tasarı altında dayatılan paketi asla kabul etmeyeceğiz”

Son noktada olduklarını ifade eden Koral Aşam, “tasarı altında dayatılan paketi asla kabul etmeyeceklerini” belirterek, tasarı çekilmezse haftaya süresiz grev başlatacaklarını duyurdu.

Emekçilerin yok sayılarak asgari ücrete mahkum edilmeye çalışıldığını savunan Aşam, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Açlık sınırının 6 bin 500 TL’yi geçtiğini, asgari ücretlinin 6 bin 90 TL ile yaşamaya çalıştığını dile getiren Aşam, “Belediye emekçilerine de reva gördüğünüz bu mu?” diye sordu.

“Bu tasarıyı bir an önce yırtıp atsınlar” diyen Koral Aşam, tasarının, belediye emekçilerini, belediyeleri ve yerel yönetimleri hiçbir yere götürmeyeceğini kaydetti.

“Emekçiler burada, hükümet nerede?” sorusunu soran Aşam, hesap verilmesini istedi. Dev-İş Başkanı Aşam, “Kavgamız bugün başladı. Tasarı geri çekilmediği müddetçe devam edecek” şeklinde konuştu.

Yalınkaya: “Reform yapılmak isteniyorsa hep birlikte yapılmalı”

BES Başkanı Mustafa Yalınkaya, muhalefet parti mensuplarının yanlarında, iktidarın ise içeride olduğunu belirterek, tasarının içerisinde yer alan “Yeni Karpaz”, “Yeni Mesarya” ifadelerini eleştirdi.

“Siz kimsiniz ki emekçilerin haklarını bir paragrafla gasp edeceksiniz?” diyen Yalınkaya, reform isteniyorsa hep birlikte yapılması çağrısı yaptı.

Emekçilerin haklarını gasp ederek, bazı belediye başkanlarına ayrıcalıklı maaşlar tasarlayarak, reform yapılamayacağını savunan Yalınkaya, buna asla izin vermeyeceklerini kaydetti.

Yalınkaya, Başbakan Faiz Sucuoğlu’ndan, emekçiye, tasarının geri çekileceği sözünü vermesini istedi.

Bu noktaya kolay gelinmediğini dile getiren Yalınkaya, belediyelerin sürdürülebilir bir noktaya gelmesi için yıllardır mücadele edildiğini söyledi. “Birileri istedi diye belediyeleri kapattırmayacaklarını ve emekçilerin haklarını teslim etmeyeceklerini” ifade eden BES Başkanı Yalınkaya, dayatmaları reddettiklerini belirtti.

Sorunlara çare üretip, yıllardır talep edilen yasalar yapılacağına belediyeler reformu adı altında belediye sayılarını küçültüp, sorunların büyütüldüğünü savunan Yalınkaya, yeni gelecek belediye başkanlarının biat etmesi için büyük bir tuzak hazırlandığını iddia etti.

Cuma mesai bitimine kadar süre tanındı

50 milletvekiline seslenen Yalınkaya, “Tasarı, Cuma mesai bitimine kadar topyekun geri çekilip, reform çalışmalarına tüm taraflar katkı koymazsa, 51/1995 sayılı Belediyeler Yasası Meclis’ten geçirilmezse Pazartesi sabahtan itibaren ölmek var dönmek yok” ifadelerini kullandı.

“Son 5 gün oturun, düşünün ve karar verin” diyen Yalınkaya, önümüzdeki Pazartesi Lefkoşa sokaklarının yanacağını iddia etti. Yalınkaya, muhalefetin de iktidarı zorlamasını isteyerek, ülkenin barışa, uzlaşıya ihtiyacı olduğunu söyledi ve reforma katkı koymaya hazır olduklarını belirtti.

Bengihan: “Belediye emekçilerinin yanındayız”

Sendikal Platform adına söz alan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan da konuşmasında, ilk olarak belediye emekçilerini selamladı.

Ekmek kavgası, emek kavgası ve demokrasi mücadelesi için meydanlarda olduklarını ifade eden Bengihan, iktidara karşı susmayacaklarını belirtti.

“İktidar bizim işimiz dediniz, memleketi mahvettiniz ve belediyeleri kapatmaya gidiyorsunuz” diye konuşan Bengihan, buna müsaade etmeyeceklerini söyledi.

“Geleceğe yürüyoruz dediler, bizleri geceleri mum ışıklarına mahkum ettiler, ülkeyi karanlığa sürüklediler” ifadelerini kullanan Bengihan, belediyelerin, pandemi dönemindeki fedakarlığı ve özverisinin görmezden gelindiğini ileri sürdü.

“Belediyeler el uzatanın, eli kırılır” diyen KTAMS Başkanı Bengihan, Sendikal Platform olarak bu mücadelede belediye emekçilerinin yanlarında olduklarını söyledi.

BES Başkanı Yalınkaya tasarıyı yırttı

Konuşmaların ardından BES Başkanı Mustafa Yalınkaya, bazı belediyelerin kapatılmasını ve belediyelerin birleştirilmesini içeren yasa tasarısını yırtarak, yırtılmış kâğıtları Başbakan Sucuoğlu’nun çöpüne atması talebiyle CTP Genel Başkanı Erhürman ve HP Genel Başkanı Özersay’a verdi.

Eylem alkışlarla sona erdi. 

 

2-242.jpg

Eylemciler, sabah saatlerinde Lefkoşa Türk Belediyesi’nde (LTB) toplandı, ardından Meclis önüne yürüyüş düzenledi.

b1-130.jpg

KTOEÖS Sendikası Başkanı Ozan Elmalı, KTAMS Başkanı Güven Bengihan ve Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir de destek verdi.

b2-108.jpg

b3-063.jpg

Meclis önüne varan eylemciler, "Birlik Mücadele Dayanışma", "Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek" gibi sloganlar attı.

3-185.jpg

Oldukça kalabalık grup halinde Meclis önüne gelen eylemciler, "Toplu iş sözleşmesi hakkımızdan vazgeçmeyiz", "Bu belde bizim", "Belediyeme dokunma" yazılı pankart taşıdı.

a1-140.jpg

a2-116.jpg

a3-064.jpg

m1-180.jpg

CTP Genel Başkan Tufan Erhürman ve CTP milletvekilleri Meclis'ten çıkarak eylemcileri selamladı.

b4-023.jpg

a4-039.jpg

a5-013.jpg

a6-008.jpg

a7-006.jpg

hhhhhh.jpg

Halkın Partisi milletvekilleri de eylemcileri selamladı.

koral.jpg

Dev-İş Başkanı Koral Aşam yaptığı konuşmada, 'Belediye Reformu' tasarısından vazgeçilmemesi durumunda gelecek hafta eylemlerinin artarak devam edeceğini söyledi.

a8-004.jpg

yal-002.jpg

BES Başkanı Mustafa Yalınkaya ise "Kendilerine Cuma günü mesai bitimine kadar süre tanıyoruz. Eğer tasarıyı çekmezlerse Pazartesi daha sert geleceğiz. Ya geri çekecekler, ya da gidecekler" dedi.

b7-002.jpg

Sendikal Platform adına konuşma yapan Güven Bengihan, "iktidar bizim işimiz dediniz memleketi bitirdiniz," 'Geleceğe Yürüyoruz' dediniz, bizi karanlığa sürüklediniz. Belediyelere uzanan eller kırılır" dedi, eyleme sonuna kadar destek vereceklerini belirtti.

b5-005.jpg

Tasarıyı yırtan sendika başkanları, Meclis içerisinde bulunan Başbakan Faiz Sucuoğlu'nun çöpüne atması için yırttıkları tasarıyı CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve HP Genel Başkanı Kudret Özersay'a verildi.

b6-005.jpg

Eylem, "Birlik mücadele dayanışma" sloganlarıyla son buldu.

 

NOTLAR HÜSEYİN ÖZBARIŞCI/ FOTOĞRAFLAR BURÇİN AYBARS

Bu haber toplam 1929 defa okunmuştur