1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Saner: Komitelerdeki "eşitlik"  hükümetin aleyhine /  Erhürman: "Doğru’lardan kopmanın bedelini çok ağır ödüyoruz"
Saner: Komitelerdeki "eşitlik"  hükümetin aleyhine /  Erhürman: "Doğru’lardan kopmanın bedelini çok ağır ödüyoruz"

Saner: Komitelerdeki "eşitlik"  hükümetin aleyhine /  Erhürman: "Doğru’lardan kopmanın bedelini çok ağır ödüyoruz"

Başbakan Ersan Saner, Meclisteki iki komitede iktidarın ve muhalefetin eşit sayıda olduklarını belirterek, “bu eşitliğin kimi durumlarda hükümetin aleyhine kullanıldığını” iddia etti. Muhalefet, Saner’in komitelerle ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

A+A-

Başbakan Ersan Saner, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi haricindeki diğer iki komitede iktidarın ve muhalefetin eşit sayıda olduklarını belirterek, “komitelerdeki bu eşitliğin kimi durumlarda hükümetin aleyhine kullanıldığını” iddia etti. Saner ayrıca “muhalefetin komitelerde nisabı sağlamadığını” da öne sürdü.

Başbakan Ersan Saner’in komitelerle ilgili bu açıklamalarına CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ile Milletvekili Doğuş Derya tepki gösterdi.

Saner’in "Komiteleri çalıştırmayan muhalefet" sözlerini eleştiren Erhürman “Makamlarda oturanların ‘doğru’lardan kopmasının bedelini çok ağır ödüyoruz” diye konuştu.

CTP Milletvekili Doğuş Derya, “Yalan söylemek sadece muhalefete karşı değil, topluma karşı büyük ayıp!” diyerek eleştiride bulundu.

“Kimi durumlarda hükümetin aleyhine kullanılıyor”

Meclis’te de yoğun bir çalışma içine gireceklerini anlatan Saner, komitelerle ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Ekonomi , Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi haricindeki diğer iki komitede bizim iyi niyetli yaklaşımımızla iktidar-muhalefet eşit sayıdaydık. Ancak gördük ki bu kimi durumlarda hükümetin aleyhine kullanılıyor. O nedenle bu sıkıntıyı aşmak ve çıkması gereken yasaları çıkarmak istiyoruz. Meclis çoğunluğuna dayalı bir hükümetimiz olduğuna göre buna hakkımız vardır.”

“Yalan söylemek sadece muhalefete karşı değil, topluma karşı büyük ayıp!”

Başbakan Ersan Saner’in komitelerle ilgili açıklamalarına CTP Genel Başkanı ve Milletvekili Tufan Erhürman ile Milletvekili Doğuş Derya tepki gösterdi.

CTP Genel Başkanı ve Milletvekili Tufan Erhürman, “Gerçeklerden kopmak değil, ’gerçek’ olmayanı defalarca söyleyince ‘yeni bir gerçeklik’ üreteceğini sanmak” sözleriyle Saner’i eleştirirken, CTP Milletvekili Doğuş Derya, “Yalan söylemek sadece muhalefete karşı değil, topluma karşı büyük ayıp!” diyerek eleştiride bulundu.

CTP Genel Başkanı ve Milletvekili Tufan Erhürman’ın sosyal medyadan yaptığı yorum:

"Komiteleri çalıştırmayan muhalefet" demiş Sn. Saner. Makamlarda oturanların "doğru"lardan kopmasının bedelini çok ağır ödüyoruz. Ama "gerçek"ten kopmak! Dahası "gerçek" olmayanı defalarca söyleyince "yeni bir gerçeklik" üreteceğini sanmak!

Son zamanlarda Cumhurbaşkanlığı'nda da hükumette de sorun bu! Ve bu sorun "doğru"lardan kopmaktan bile daha büyük!!!”

CTP Milletvekili Doğuş Derya ise sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

“Yalan söylemek sadece muhalefete karşı değil, topluma karşı büyük ayıp!

 Sayın Ersan Saner, Kıbrıs Postası'na demeç vererek " komitelerde nisabı sağlamayan da muhalefettir. 3'e 3 üye sayılı komitelere muhalefet gelmemektedir" diye bir beyanda bulunmuş. Geçtim Başbakanlık koltuğunu işgal eden bir siyasi olmayı, doğruluk ve dürüstlükten nasibini almış herhangi bir insanın kamusal açıklama yaparken yalan söylemekten çekinmesi gerekir. Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi'nin Başkan Yardımcısı olarak çok açık söylüyorum ki, UBP ad-hoc komite kurmaya bahane üretmek için ısrarla komitemizin toplanmasını engellemektedir! Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, Azınlık Hükümeti kurulduğundan bu yana toplam 4 kez toplanabilmiştir. 21 Ocak, 8 Mart, 22 Mart ve 31 Mart tarihlerinde yapılan tüm komite toplantılarına muhalefet vekilleri tam katılım sağlarken, 31 Mart tarihli toplantıya UBP vekilleri Sayın İzlem Gürçağ ve Sayın Oğuzhan Hasipoğlu katılmamış, nisap muhalefet vekilleri tarafından sağlanmıştır. Komitelere kimlerin katıldığı meclis tutanaklarından kolayca takip edilebilirken, böylesi bir yalan söylemek sadece bize değil, topluma karşı büyük bir ayıptır. Komite başkanının defalarca son dakika gerekçe göstermeden iptal ettiği komite toplantılarının da yazışmaları "Hukuk Komitesi Haberleşme Grubumuzda" mevcuttur.  6 haftadan fazla bir süredir, Hukuk Komitesi bilinçli şekilde toplanmazken, Başkan Yardımcısı olarak hemen her hafta komite başkanı Sayın Yasemin Öztürk'e bizzat ben defalarca komiteyi toplaması konusunda ısrarda bulunduğum halde komite toplanmamaktadır. Sadece seçim tarihinin belirlenmesi değil, sadece 1 kez görüşebildiğimiz EVLİLİK DIŞI ÇOCUKLAR YASASI başta olmak üzere birçok yasa komite bilinçli şekilde toplatılmadığı için beklemektedir. Yarın meclisten tüm komite tutanaklarını alacağım, isteyen gazeteciye de veririm. Kendi önerdiği seçim tarihini ötelemek için ad-hoc komite kurdurmaya kalkan ve ülkeyi kendi kurultay hesaplarına kilitleyen Ersan Saner beyin söylediklerinin gerçek ile alakası olmadığı ifşa olsun!”

 

CTP Milletvekili Özdil Nami de sosyal medyada şu açıklamayı yaptı:

“Başkan Yardımcısı olduğum AB Uyum Komitesi bugüne dek yapılan her toplantısında muhalefetin de verdiği nisap ile toplandı.

UBP den 1 CTP den 4 milletvekili ile yapılan toplantı dahi oldu. Ersan Saner ya bilgisi olmadan konuştu yada bilerek yalan söylüyor.”


“Hükümetin değil halkın lehine”

“Sn. Saner "komitelerde eşitlik kimi durumlarda hükumetin aleyhine kullanılıyor" demiş.

Azınlık hükumetisiniz, dolayısıyla bazı komitelerde eşitlik var. Muhalefet, komitelerde hükumetin değil halkın lehine görev yapmakla yükümlü.

Hükumetin halkın lehine olmayan tasarıları için muhalefet tabii ki hükumetin aleyhine oy kullanacak!

Parlamenter demokrasiyi içinize sindirecek misiniz, yoksa azınlık hükumetiyle diktatörlüğe mi hevesleneceksiniz?!!”

Tufan Erhürman


“Ben, “muhalefet komitelerde nisap sorunu yaratarak hükümet çalışmalarını engelliyor” demiyorum:

Benim dediğim şudur; Biz UBP olarak ülkenin çok zor günler yaşadığı bir dönemde, CTP VE HP sorumluluktan kaçarken bağımsızların desteği ile DP ve YDP ile hükümet kurduk ve iyi niyet göstererek MECLİS İDARİ VE SOSYAL İŞLER KOMİTESİ İLE HUKUK VE SİYASİ İŞLER KOMİTESİ’ndeki üyelikleri muhalefetteki 2 parti ile eşit sayıda bölüştük.

Bundan murat ettiğimiz, pandemi döneminden geçerken uzlaşı ile sorunlara çare aramaktı.

EKONOMİ, MALİYE, BÜTÇE VE PLAN KOMİTESİ’nde ise meclisteki oranlarımız nisbetinde hakkımız olan sayı ile temsil ediliyor, muhalefetten bir fazla üyeye sahip bulunuyoruz. Ama süreç içinde bizim iyi niyetimizin 2 komitede fayda sağlamadığını gördük. Söz konusu 2 komitede ( İdari ve Sosyal İşler Komitesi ile Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi) çoğunlukta olmamamız önemli bazı yasaların çıkması İle seçim tarihi belirlenmesinde 27 milletvekilinin desteğine rağmen hükümete sorun yaratmaktadır. Bunun düzeltilmesi gerekir. Diğer 2 komitedeki üye dağılımının da Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’ndeki gibi Meclis’teki temsil oranlarımız nispetinde olması hem hakkımızdır hem de ülke için bir gerekliliktir. Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde bizim bir üye fazla olmamızın demokrasiye aykırı olmadığını bilerek evet diyen CTP ve HP’nin neden 2 komitede de benzer bir yapı oluşmasına karşı çıktıkları aşikardır.

Niyetleri, hükümetin iş yapmasını, yasa çıkarmasını engellemek, suyu bulandırmaktır. Hükümet olarak buna izin veremeyiz. Bu arada, 2018 yılında 4’lü koalisyon hükümeti kurulurken dönemin UBP Genel Başkanı Sayın Özgürgün’ün “ hükümet elbette komitelerde fazla olur” anlayış ile CTP- HP- DP- TDP koalisyon hükümetine tüm komitelerde çoğunluk imkanı tanıdığını da yeri gelmişken hatırlatmakta fayda görüyorum.”

Ersan Saner

Bu haber toplam 1418 defa okunmuştur