1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Ruhsatlandırma nedeni: “Nabız yoklamak”
Ruhsatlandırma nedeni:  “Nabız yoklamak”

Ruhsatlandırma nedeni: “Nabız yoklamak”

Kıbrıslı Rumların, tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’deki 6’ncı parseli, Türkiye’nin itirazı olduğunu bildiği halde ruhsatlandırma nedeninin “nabız yoklamak olduğu” haber verildi.

A+A-

Kıbrıslı Rumların, tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’deki (MEB) 6’ncı parseli, Türkiye’nin itirazı olduğunu bildiği halde ruhsatlandırma nedeninin “nabız yoklamak olduğu” haber verildi. Haftalık Kathimerini haberi, “6’ncı Parsel Konusunda Nabız Yokladık… Yetkili Kaynaklar Türk Donanmasında Hiçbir Hareketlilik Olmadığını Söylüyor, Lakkotripis Anastasiadis’le Birlikte ABD’ye Gitmek İçin Bavul Hazırlıyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, resmen hiç gündeme getirilmeyen ancak perde gerisinde, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler paralelinde ortaya konulan sorulardan birinin de Kıbrıs’ın güneyinin, Türkiye’nin itirazı olduğunu bildiği halde 6’ncı parseli neden ruhsatlandırdığı olduğuna dikkat çekerek, bu soruyu yönelttiği “yetkili siyasi kaynaklardan” aldığı cevaplara yer verdi.

Gazete kaynaklarından “Aslında, Kıbrıs Cumhuriyeti, MEB’ine ait olduğu için yapmak zorunda olduğu gibi 6’ncı parseli ruhsatlandırdı, bunu aynı zamanda nabız yoklamak için yaptı. Halen ilgi gösteren ve durumu bilen şirketlerin ilgisinin ve tepkisinin ne olacağını görmek için” cevabını aldığını yazdı.

Kıbrıs sorununun şu anki durumu da dikkate alındığında, Total’in sondajlara başlayacağı 13 Temmuz tarihi de yaklaşırken, Türkiye’nin tepkisinin ne olacağını soran gazeteye göre aynı kaynaklar “MEB’de faaliyet gösteren şirketlere yönelik bir olay cereyan etme ihtimali olmadığını ancak uluslararası konjonktür (Türkiye’nin) çıkarına olmayan birçok açık cephe kaydettiğinden, Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili tepki göstermesinden endişe duyulduğunu” söyledi.

“Yetkili organlardan”, bütün istikametlere “Hiçbir Kıbrıs MEB’inin ihlali vakası olmadı. Geçmişte Türk donanmasının hareketliliği Kıbrıs ile Meis arasında sınırlı kalıyordu. Şu anda Barbaros’un hareketlerini görüyoruz ancak herhangi bir şey yok” mesajı gönderildiğine işaret eden gazeteye göre diplomatlar, “Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin kötüleşmesini ve yeni bir cephe açmak istemediği için hukuk yolunu izleyeceğini” değerlendiriyor. Gazetenin görüşüne başvurduğu “yetkili kaynaklar”, 6’ncı parselin “potansiyel olarak yataklar açısından çok zengin olduğunu, buraya ilgi gösteren şirketlerin de bildiğini” vurguladı. Gazete, sözde “Kıbrıs MEB”inin Yunanistan MEB’i ile sınırlandırılmadığını ancak 2003’ten beridir Mısır MEB’i ile sınırlandırılmış olduğunu, Yunanistan’ın MEB’ini sınırlandırmayı ileri götürmesi halinde “çok da seçeneği olmayacak Türkiye karşısında üniter bir doku yaratmış olacağını” kaydetti. Gazete, Total’in, sondajlara başlayacağı temmuz ayına kadar olan süre içerisinde Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiaids’in ABD’ye çok önemli bir ziyaret gerçekleştireceğini, en azından Sözcü Nikos Hristodulidis ve Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in eşliğinde gideceği ABD’de American Jewish Committee’de konuşma yapacağına dikkat çekti. Habere göre Lakkotripis’in ABD’de, MEB’le ilgili üst düzey görüşmeler yapması ve “6’ncı parselin ait olduğu (ruhsat sahibi) şirketlerden” biriyle de görüşmesi bekleniyor.

 

 

 

Bu haber toplam 2279 defa okunmuştur
Etiketler : ,